kapitein tje's 

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

roze zaterdag 2023 goes

© mariël otten juni 2022-juni 2023

Iedereen kent de Gay Pride, maar niet iedereen weet wat Roze Zaterdag is. Roze Zaterdag is géén Pride. Het grootste verschil: Pride is Randstad en (oorspronkelijk) bedoeld als feest. Roze Zaterdag heeft van oorsprong een meer demonstratief karakter en wordt in steden verspreid over het hele land georganiseerd.
Volgend jaar gebeurt dat voor het eerst in Zeeland. Op 17 juni 2023 kleurt Goes roze.
Dat Roze Zaterdag in Goes plaatsvindt, ging niet zonder slag of stoot. Het initiatief stuitte op weerstand van gemeente (die geen 50.000 euro subsidie wilde verstrekken) en ChristenUnie (die de LHBT-gemeenschap niet wil omarmen omdat zo'n gebaar tegen de haren van een deel van de achterban zou strijken).
Kapitein Otje besteedt in de aanloop naar Roze Zaterdag 2023 in Goes een jaar lang aandacht aan het evenement en de positie van Zeeuwse homo's, lesbo's, bi's, transgenders en alle andere letters van het alfabet.

STONEWALL, PRIDE en ROZE ZATERDAG

Het is 1969. Homoseksualiteit is in bijna de hele VS illegaal. Er zijn wel ontmoetingsplekken maar hier hebben gays regelmatig te maken met treiterijen, agressie en geweld - óók van de kant van de politie. De zoveelste politie-inval op 28 juni 1969 van homobar Stonewall Inn aan Christopher Street in New York is de druppel die de emmer doet overlopen. Voor het eerst vecht de homogemeenschap terug. De Stonewall-rellen houden vijf dagen aan en worden wereldwijd gezien als het begin van homo-activisme.
Een jaar later, 28 juni 1970, wordt in New York de eerste Gay Pride Parade ter wereld gehouden. Ook in Chicago en Los Angeles gaan demonstranten de straat op. In de daaropvolgende jaren komen er in steeds meer Amerikaanse steden dergelijke optochten. In Europa vinden 1971 de eerste Gay Prides plaats in Londen, Parijs, West-Berlijn en Stockholm.
Sinds 1996 staat de eerste zaterdag van augustus in Nederland in het teken van de Canal Parade, het populaire onderdeel van Amsterdam Pride dat meer dan een half miljoen bezoekers naar de hoofdstad trekt.
In 2019 werd tijdens Amsterdam Pride met het thema REMEMBER THE PAST, CREATE THE FUTURE stilgestaan bij de Stonewall-rellen, vijftig jaar eerder.

De tekst gaat verder onder de foto's.

Ook in Nederland vinden de eerste homodemonstraties plaats in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Op 25 juni 1977 loop ik in Amsterdam mee met de allereerste "roze zaterdag" ooit, die toen nog niet zo heette. Internationale homobevrijdings- en solidariteitsdag, dat was de naam. De demonstratie - LIEVER EEN MIETJE DAN EEN HYPOCRIETJE - is georganiseerd door de Lesbische Alliantie en gericht tegen types als Anita Bryant, de Amerikaanse zangeres die internationaal bekend is geworden als antihomoactivist. De aanleiding: het intrekken van de anti-discriminatiewet in Miami (Florida). Internationale solidariteit was in die tijd méér dan een leus - en ook de Zangeres Zonder Naam doet mee. Kijk hier en geniet van LUISTER ANITA (1977) live opgenomen in Paradiso 1986.

De tekst gaat verder onder de foto's.

Ook in 1978, 1979 en 1980 worden in Amsterdam "internationale homosolidariteitsdagen" voor homorechten en tegen discriminatie en geweld gehouden.
De naam "roze zaterdag" is bedacht door de Limburgse actiegroep RoZa. Op 14 april 1979 wordt in Roermond gedemonstreerd tegen uitlatingen van bisschop Gijsen van Roermond dat homo's geen volwaardige leden van de katholieke kerk kunnen zijn. De actiedag - GIJSEN, FLIKKER OP! - valt min of meer toevallig in de Goede Week. Vandaar: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en ... Roze Zaterdag.
Het protest in Roermond is dus eigenlijk de enige echte eerste Roze Zaterdag.
Vanaf 1979 gaan de jaarlijkse homodemonstraties in juni verder onder die naam en sinds 1981 wordt Roze Zaterdag niet meer uitsluitend in Amsterdam maar ieder jaar in een andere stad georganiseerd.

Zie Roze Zaterdagen en Roze Zaterdag 2023 GOES

ZEEUWSE DRACHTQUEEN OP UTRECHTSE KANALEN

2022-06-04 © mariël otten [txt] gonda de jong [img]

Ter promotie van Roze Zaterdag 2023 Goes vaart op de Pride Utrecht (en later dit jaar ook in Amsterdam) de "Roze Zaterdag Goes"-boot mee. Het is bij mijn weten de eerste Zeeuwse boot ooit op een Pride. De Zeeuwse sloep is ter beschikking gesteld door Zuidschor Watersport uit Wolphaartsdijk.
Aan boord is drachtqueen Derk te bewonderen in een rok gemaakt van uienzakken (sic). De opvallende creatie van Gerda Knuivers (Kats) is een hommage aan boeren en streekdracht.
De enorme kap is gemaakt door collega-ontwerper Eva Arends en de uitvergrote spiegels uit de Walcherse dracht komen van de hand van edelsmid Bert van Wijk uit Middelburg.
Gerda Knuivers: "HET IS WEL EEN ZEEUWS MEISJE MAAR HET WORDT OOK WEL EEN QUEEN"
Geen dragqueen maar een drachtqueen dus én Nieuw Zeeuws Meisje!

Zie FILMPJE Omroep Zeeland hoe je van een Zeeuws meisje een dragqueen maakt.

Foto's: Gonda de Jong

Utrecht Pride bestaat sinds 2017 en is een initiatief van de uitbater van homocafé Kalff. Het is de vierde editie van Utrecht Canal Pride. Er varen geen commerciële deelnemers mee. Zie Utrecht Pride 2022

BINNENKORT:
Roze Zaterdag 2022 Rotterdam / Roze Zaterdag 2023 Goes
Homo's in de Delta / Zeeuws Deltaplan aanpak discriminatie
en in: "Wonen in Amsterdam": Amsterdam Pride

WORDT VERVOLGD