kapitein tje

& &

 

mariël otten © maart-april 2018

     
 
BLØF & OTJE & ZOUTELANDE
ZOUTELANDE & BLØF
HIER AAN DE KUST
20 JAAR FAN INGELIJST
ZOUTELANDE NAAR CONCERT @ SEA
BLØF & CONCERT @ SEA

ZIE OOK

Mijn interview met Fernando Lameirinhas

LINKS

Bløf kijkt terug (2011) serie 1 + serie 2
Bløf-archief op YouTube (2012)
 

20 jaar fan (vervolg)

mariël otten © maart 2018 [txt+img]

Mijn eerste Bløf-concert is deze zomer twintig jaar geleden. Ik was in die jaren wat je noemt een superfan. Er volgden alles bij elkaar 37 optredens, 1x twee keer op één dag, 1x twee avonden achter elkaar, 4x de fanclubdag.
Het laatste concert in 2012 in de Ziggo Dome toen Bløf zelf "20" was geworden.
Dit is deel 2 over Bløf met Norman.

18 oktober 2001

 1e optreden met norman @ hooizolder westkapelle

Bløf na Chris. Ze doen alles weer "voor de eerste keer". De eerste keer een plaat opnemen, de eerste fotosessie (door Stefan Schipper in Vlissingen), het eerste groepsinterview (bij Barend en Van Dorp), de eerste single (Dichterbij dan ooit), het eerste optreden ... Dat is vandaag. Is het Bløf in Dishoek gelukt om een band-met-Norman te worden? Het is druk en de stemming gespannen in de "kleine" Hooizolder. Er zijn zo'n zeshonderd mensen, merendeels collega's uit de muziekwereld, andere genodigden en honderdvijftig fans die door loting een toegangsnummer hebben bemachtigd. De opener is Welkom thuis. Daarna nieuwe nummers: Weggaan en Dichterbij dan ooit. Paskal merkt op: "Ja, dit is voor ons therapie, hoor".

Dankzij een technisch dingetje waarmee ik hoofd-internet van de fanclub heb kunnen helpen (tja dat waren nog eens tijden) mag ik bij het eerste optreden van Bløf-met-Norman zijn. Het is in de Hooi en ik heb Ton, die ik nog niet eerder in het echt gezien heb, gemeld: "Ik ben dat meisje op de fiets". Vooruitziende blik! Ik blijk ook echt de enige te zijn op de fiets. Frank Boeijen, Marco Borsato, Manuëla Kemp, noem maar op, nee, geen van allen op de fiets ... Een gedenkwaardige avond. Na zeven maanden afwezigheid is Bløf terug! Na de Westkapelle spelen ze morgen in Zierikzee de eerste van een lange reeks try-outs.

15 december 2001

 blauwe ruis-tour try-out @ p60 amstelveen

Nou, Amstelveen is ook een groot succes! De bandleden zijn al aardig op elkaar ingespeeld en de nieuwe nummers staan als een huis.


Mijn andere nichtje, Madelief, maakt superlieve tekeningen voor me.

9 januari 2002

cd-presentatie blauwe ruis @ paradiso amsterdam

De kritiek van Volkskrant-recensent Gijsbert Kramer is ongezouten: nodig nooit meer Eboman uit het voorprogramma voor zijn rekening te nemen, en Eboman "val argeloze Bløf-liefhebbers niet lastig met je pseudo-artistieke onzin". Eboman, artiestennaam van Jeroen Hofs, heeft de vormgeving gedaan voor Blauwe ruis en de clip gemaakt van Dichterbij dan ooit.
Kramer vindt het ook opmerkelijk dat voor de vandaag begonnen Blauwe ruis-tour geen kaartje meer te krijgen is. En dat terwijl toch niet de minste zalen uit het clubcircuit worden aangedaan, en dat zelfs meerdere keren. Deze week drie keer Paradiso, volgende week twee keer Tivoli in Utrecht, en dat gaat zo nog weken door.
Elke eerdere CD-presentatie was in Vlissingen. Dit keer is gekozen voor de hoofdstad. Paradiso is normaal het glorieuze eindpunt van een clubtour, deze keer voor Bløf het begin: met nieuwe nummers èn nieuwe drummer. Het optreden duurt tweeëneenhalfuur. Na afloop ontvangen band én crew een gouden plaat voor Blauwe ruis. Nog voordat de CD in de winkels ligt, zijn er al 50.000 van verkocht. Aan het eind van het jaar zijn dat er 160.000, dat is dubbel platina.

30 april 2002

@ koninginnedag museumplein amsterdam

5 mei 2002

@ bevrijdingsfestival bellamyplein vlissingen

Het is al tien uur geweest als het geduld van de Zeeuwen wordt beloond: Bløf is de afsluiter op de 12e editie van het Bevrijdingsfestival Vlissingen. Ik heb een videorecorder van thuis meegezeuld en terwijl ik terug ben op het Belhamelpark waar ik de band in 1998 voor het eerst zag spelen, loopt in de flat van mijn tante (een soort "strandhuis van mijn vader") een vhs-band mee. Zodoende kan ik zestien jaar later nog eens kijken en luisteren naar een ongelooflijk valse want tig-keer gekopieerde en inmiddels op dvd overgespoelde registratie van dat concert door Omroep Zeeland. Het is de "blauwe periode" van Bløf (van de Blauwe ruis-cd) en er is die avond een gastoptreden van Thé Lau, niet mijn cup-of-tea maar allah.
Het is (voor mijn doen) uitzonderlijk laat als de taxi mij door de nacht naar Zoutelande rijdt.

8 september 2002

2e fanclubdag schouwburg middelburg

Jeetje, willen de mannen nu alweer met ons op de foto?! Dan wil ik ook nog een handtekening ;-)

Net als bij de eerste Fanclubdag speelt Bløf een bijzondere setlist met oude nummers: Laten we gaan dan, Lieveling, Duivel in het bloed en Schilder me rood, nieuwere nummers die we niet vaak live horen: Streep mijn naam maar weg, Monsters slapen nooit en Nieuwe maan, en covers Four seasons in one day, Fall at your feet, Driving with the brakes on en Trouble.
Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik dit echt nooit meer zou weten als ik niet alle Fanclub Magazines bewaard had en daar staat dat allemaal in.
Zie ook het verslagje van de eerste Fanclubdag 16 januari 2000 (in deel 1 periode met Chris).

30 april 2003

@ koninginnedag museumplein amsterdam

Met wildvreemden onder een paraplu "Omarm" zingen.

18 mei 2003

omarm-tour @ paradiso amsterdam

O ja, Norman met een Che Guevara-t-shirt, dat leidt wel af ;-)

15 februari 2004

3e fanclubdag poort van antwerpen rilland

31 augustus 2004

nazomerfestival met femi kuti @ abdijplein middelburg

Wat een feestje! Het is Zeeland Nazomer Festival en we vieren de opening van het allereerste jaar van de nieuwe Roosevelt Academy. Er zijn "maar" 120 studenten, maar wat telt is dat Zeeland nu een universiteit heeft! Bløf speelt weer eens in de prachtige entourage van het Abdijplein. Zij doen het "voorprogramma" en de hoofdact is Femi Kuti & the Positive Force.  Heel veel muzikanten en danseressen uit Nigeria - dat is weer eens wat anders dan het Zeeuws of Metropole Orkest. In de finale spelen ze samen, onder andere Binnenstebuiten. Geen foto's gemaakt, alleen maar genoten.
Kijk/luister hier naar: Anders [9:15] + Meer van jou [7:38] + Binnenstebuiten (Yele) [Bløf-archief, 8:31].

21 november 2004

@ "stay close" (moord op theo van gogh) museumplein amsterdam

Bløf speelt Omarm en, met Thé Lau, Iedereen is van de wereld. Op de inzet: Paskal met Sami el Ghousli, leadzanger van de Marokkaans-Nederlandse formatie Kasba.

Het is bijna drie weken na de moord op Theo van Gogh en het is druk op het Museumplein en stervenskoud. Er zijn 20.000 mensen op het minifestival "Stay Close" (15:00-17:00) afgekomen. Ik kom rechtstreeks van de trein uit Tilburg en bibber mee op het ritme van de muziek. Paskal introduceert Omarm: "Een beetje idealistisch wellicht, maar ik denk dat als iedereen dat wat meer zou doen, we een stuk verder zouden komen". Als ik voor het optreden van Frank Boeijen (Zwart wit) terugkom van een toiletstop aan de overkant van de Paulus Potter waar ik werk, word ik bijna omvergereden door het busje met de Bløf-mannen. Die gaan richting Zeeland - vandaar die haast. Behalve Bløf en Frank Boeijen treden ook Kane, Ali-B, K-Liber, Krezip, Thé Lau, Lange Frans en Baas B en Kasba op. The Partysquad sluit het verbroederingsconcert af.

6 april 2005

@ paradiso amsterdam

Playlist:

Welkom thuis
Onmogelijk rood
Dichterbij dan ooit
Dansen aan zee
Ten westen van de zon
Halverwege
Hart tegen hart
Mooie dag
Opstand
Oog in oog
Dat wij dat zijn
Twee koude handen
Omarm
Harder dan ik hebben kan
Blauwe ruis
De mooiste verliezers
Ze is er niet
Bijna waar ik zijn moet
Binnenstebuiten

Hemingway
Hier
Holiday in Spain

Na vandaag zal de speellijst nooit meer dezelfde zijn.
Bløf heeft tussen 2003 en 2005 een wereldreis gemaakt. Op Film by the Sea 2007 zal de film "Een manier om thuis te komen" in première gaan.

Bekijk hier de presentatie van boek-dvd met het (komische) verslag van het bezoek in mei 2005 aan Bhutan Bløf in Bhutan. Rockin' the Himalayan Kingdom augustus 2007 in De Drukkerij met (voormalig) commissaris van de Koningin Wim van Gelder en luister naar Een manier om thuis te komen video [5:03] 2006 met Jigme Drukpa.

2 maart 2006

cd-presentatie umoja @ arsenaal vlissingen

Het Arsenaal is eigenlijk niet groot genoeg voor de presentatie van Umoja. Het thuispubliek lijkt ook meer zin te hebben in een swingend feestje (lekker meezingen) maar dit is toch meer een luister- en kijkgebeuren. Op de bijdragen uit Ierland en Australië na worden alle nummers van het nieuwe album voor het eerst live gespeeld. De partijen die door de gastartiesten worden gezongen en gespeeld, zijn te volgen op een groot scherm - niet helemaal live dus. Het samen-spelen gaat soms heel erg fout. Dan roept Paskal "kut" (of was het "cut"?) en verzucht: "Goed dat het hier gebeurt..." !?!
Is Vlissingen hier blij mee? JA! Het is een eerste kennismaking met een herboren Bløf.
Platina!? De cd is vandaag inderdaad nog nergens te krijgen, zelfs niet bij Ron in het stalletje.

11 april 2006

umoja-tour @ paradiso amsterdam

Rechts: Paskal zingt een mooie vertolking van Barcelona.

Topavond! We hebben 2 en een half uur genoten! Aanzoek zonder ringen als opener is verrassend - in Vlissingen was dat nog gewoon Binnenstebuiten, het eerste nummer van het nieuwe album. Daarna heeft de avond een hoog "voor-Umoja"-gehalte met zeven nummers van Omarm, vier van Watermakers, drie van Boven, twee van Blauwe ruis en een van Helder. Van Umoja wordt bijna alles gespeeld - soms loopt de band met de gastmuzikanten mee.
Fernando Lameirinhas die het voorprogramma mag verzorgen, geniet ongetwijfeld van de enorm joviale ontvangst - deze Portugees is dan ook 'n beetje van ons Amsterdammers. Luister hier naar Amsterdâo van Sail-Joia (1977) met beelden van Cas Oorthuys.

25 juni 2006

4e fanclubdag arsenaal vlissingen

Er is altijd wat bijzonders te bleven: vandaag nemen Bas en Norman plaats achter de knoppen.

De vierde fanclubdag wordt uitgesteld en dat is vooral jammer voor het cadeau dat we na afloop mee naar huis krijgen. Want het optreden is vandaag opgenomen (25 juni) maar het hoesje en de schijfjes zijn voorbedrukt en daarom staat er 26 maart op.
Op de cd: Zeven nachten, Kauwgom, thee en wierook, Welkom thuis, Monsters slapen nooit, deze hebben we voor het laatst op de vorige Fanclubdag gespeeld: Duizend keer, Lieveling, Diamant, Rijden door de nacht, Streep mijn naam maar weg, deze hebben we nog nooit gespeeld alleen op de plaat: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder (cover van Ramses Shaffy), Aan de kust (gezongen door Norman), Laatste ronde, we hadden ons voorgenomen deze nooit meer te spelen, maar we doen het toch: Wat zou je doen.

zomer 2006

opening umoja-restaurant amsterdam

Ondertussen in Amsterdam: bij mij om de hoek opent het Umoja-restaurant van Frank van der Zande. In 2008 wordt Van der Zande uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer van Amsterdam. In het voorjaar van 2012 gaat Umoja alweer dicht.

20 september 2007

@ film by the sea tent vlissingen

Een manier om thuis te komen gaat in première op de negende editie van Film by the Sea.

Het is de eerste keer dat ik een (stukje) optreden van Bløf film en het is tegelijkertijd de eerste (helaas niet de laatste) keer dat ik de opnamen van vandaag per ongeluk wis. Zo zijn er alleen de herinneringen aan een warme tent waar het druk is. En: vanaf de eerste noot gaat de bar dicht - tot de laatste noot gespeeld is. Paskal heeft er genoeg van dat er door de muziek heen gebabbeld wordt!

16 maart 2008

umoja-tour met kodo @ hmh amsterdam

Norman was 19 toen hij in muziekgebouw De Vereeniging in Nijmegen de drumband Kodo zag optreden. Als aan hem gevraagd wordt met wie hij in het kader van het Umoja-project wil samenspelen, roept hij spontaan: Kodo! Nu drumt hij drie avonden achtereen in de HMH met zijn helden. Het is een vreemde avond. Ik probeer heel erg hard niet aan mijn vader te denken. (Krijgsgevangene in een Jappenkamp geweest.)
Kijk naar: Aanzoek zonder ringen & De mooiste verliezers & Dansen aan zee

20 april 2008

@ ticket for tibet ndsm-werf amsterdam [img: yvette]

De inzet: het singletje Als je nog eens terug kan (tekst: G. van Maasakkers, muziek: JW Roy). Op het nummer spelen onder andere mee: Anneke van Giersbergen, Bart van der Weide (Racoon), Loten Namling (Tibetaanse zanger), JW Roy en Bas en Peter van Bløf.

Bløf zal niet optreden tijdens de Olympische Spelen in China. Peter Slager: "Ik vind dat iedere Nederlandse artiest thuis moet blijven. Dat de Spelen naar China zijn gegaan terwijl de regering structureel mensenrechten schendt, is belachelijk. De sporters moeten niet de dupe worden, maar als artiest kun je wel iets doen" (De Pers, 28 februari 2008). Afgelopen week was Peter samen met manager Frank van der Meijden en producent Chiem van Houwelinge jr in het Noord-Indiase Dharamsala. Daar deden ze research voor een documentaire die ze maken over het lot van de naar India gevluchte Tibetanen. Kijk naar: Videoclip Ticket for Tibet & Peter Slager over Ticket for Tibet bij Pauw & Witteman.
Op de NDSM-werf treedt Bløf wel op maar halverwege de set wordt de band van het podium gestuurd. Het optreden is dan ook pas ingezet na het tijdstip waarop de vergunning verloopt. Iedereen gefrustreerd naar huis.

3 november 2012

20 jaar @ ziggo dome amsterdam
Niet eerder uitgezonden concertregistratie van het optreden dat Bløf in 2012 in de Ziggo Dome gaf. [1:04:24]
Compilatie van 13 mins van Richard van 't Schip op Youtube

???

@ strand zoutelande ?

Dankzij Zoutelande wordt dit dus Concert @ Sea 2018