kapitein tje

& &

 

mariël otten © maart-april 2018

     
 
 
BLØF & OTJE & ZOUTELANDE
ZOUTELANDE & BLØF
HIER AAN DE KUST
20 JAAR FAN INGELIJST
ZOUTELANDE NAAR CONCERT @ SEA
BLØF & CONCERT @ SEA

ZIE OOK

Mijn interview met Fernando Lameirinhas
Rico de roze homo in het Zeeuws Museum
 

Het strand bij Zoutelande eindigt bij populariteitspolls of schone-strand-verkiezingen regelmatig op nummer één, maar nu heeft zelfs het liedje "Zoutelande" "De kabouterdans" weten te verdringen als het succesvolste Nederlandstalige liedje aller tijden.. Ik ben sinds 1998 fan van Bløf én sinds 1957 fan van Zoutelande. Ik heb er bij wijze van spreken mijn eigen strandkotje (want zo noemen wij ons "huisje").

   

De hype rond Zoutelande heeft een hoog déjà vu-gehalte.

 

  Eigenlijk is Zoutelande al "oud" op het moment dat het een hit wordt. Net als twintig jaar geleden duurt het even voordat het nummer wordt opgepikt. Zo staan Aan de kust en Wat zou je doen al op het in 1995 verschenen debuutalbum Naakt onder de hemel. Het duurt vier jaar (!) voor het hits worden en samen met Liefs uit Londen, dat dan ook al een tijdje in een bureaulade heeft gelegen, in 1998 voor de grote landelijke doorbraak zorgen.
Bij Zoutelande duurt het net iets minder lang. Eind 2016 (!) wordt bij try-out optredens van de AAN-tour het publiek gevraagd welk nummer van de nieuwe CD de eerste single moet worden. Het publiek is redelijk unaniem: natuurlijk Zoutelande - gewoon het lekkerste nummer.
Toch worden eerst Wereld van verschil (met Typhoon) (maart), Als je weggaat (mei) en Over de dam (juni) op single uitgebracht. Pas in november (2017) verschijnt Zoutelande op single in een nieuwe versie met Geike Arnaert. Het komt binnen op nummer 27 van de Top 40 en staat van week 5 (2018) tot en met week 14 op nummer 1.
En ook al is het nummer eind 2017 pas uitgebracht, het is wel een van de 18 (!) nummers van BLØF in de Top 2000 - het komt binnen op een verdienstelijke 889e plaats.


 Dan is er ook weer, net als twintig jaar geleden, de overdosis airplay op radio en televisie plus tegenwoordig ook internet en sociale media. Elk uur hetzelfde liedje. "Zo'n dikke smerige hit dat je het beu wordt", zegt Paskal bij 538 Coen en Sander (25 mei 2018). Zie ook hieronder: Toos & Henk "Happy hour" © Paul Kusters staat 22 maart in de regionale bladen.

 

 Maar bovenal overheerst bij mij weer de verbazing dat wat de mannen ook zeggen - over Zeeland of over Zoutelande of over België, de band wordt door de Zeeuwen, Zoutelandenaars en sinds kort dus ook de Belgen op handen gedragen. Tja, Bas en Peter in "Track by track" (25 mei 2017): zelfs Zoutelande of all places... "Het maakte ons toch al niet uit waar we waren" zingen we luidkeels mee. Bij optredens roept Paskal steevast "het kan overal zijn hoor".
In Zoutelande zijn ze er content mee. Kapitein Otje was er in een qua weer wisselvallig weekend tussen Pasen en Hemelvaart en het is werkelijk waar: drommen toeristen sjokken van de parkeerplaats door de Timmermanstraat richting dijk. Zaterdagochtend: hordes wandelaars op het strand. Zondagochtend: het terras van de Zeeuwse Rivièra zit tot achter toe tjokvol.

... en dan ontvlucht je de drukte, dan krijg je dit:

Lees verder in Bløf & Zoutelande