kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

laat dow niet weglopen voor bhopal!

mariël otten © 2010-04-18 [txt;img] yvette [img]

In Bhopal zijn ze Dow Chemical nog niet vergeten: 30 Years is too long to get justice Amnesty International [2014]

Amsterdam is een van de 192 plaatsen wereldwijd waar op 18 april 2010 de Live Earth Run for Water wordt gelopen. De start en finish zijn bij het Olympisch Stadion. Er wordt 6 kilometer gerend. Dat is de gemiddelde afstand die vrouwen en kinderen dagelijks moeten afleggen voor veilig drinkwater. Heen met lege, terug met volle emmers. Het gaat vandaag niet om winnen. De duizenden lopers laten zien dat zij zich bewust zijn van het gebrek aan schoon drinkwater in andere delen van de wereld. Wereldwijd zijn er 1,2 miljard mensen die onvoldoende schoon (drink)water tot hun beschikking hebben. Dagelijks sterven hieraan zesduizend mensen.

Een van de organisaties in het Stadion aanwezig verkoopt Earth Water ten behoeve van waterprojecten. De volle 100% van de nettowinst van het mineraalwater wordt geïnvesteerd in duurzame watersystemen in gebieden waar dit het hardst nodig is. Voor de Europese markt is de reclamecampagne "You never drink alone" opgezet. Behalve in Nederland is Earth Water verkrijgbaar in Portugal, België, Frankrijk en Duitsland.

De grote vraag was: komt -ie wel? komt -ie niet? Hij moest eigenlijk naar de begrafenis van de Poolse president, maar het IJslandse vulkaanas gooit roet in het eten. En dus rent Willem-Alexander in zijn sportbroekje door mijn buurt.

De koning rent niet elke dag door je achtertuin, daarom maar wat extra foto's. [kapiteinotje © 2010-04-18]

Dow Chemical is hoofdsponsor van de Live Earth Run for Water. Dat vindt Amnesty Nederland op zijn minst nogal hypocriet. Daarom deelt de organisatie op 18 april startnummers uit aan de renners met de tekst: "Laat Dow Chemical niet weglopen voor Bhopal". Hoewel Amnesty benadrukte dat de actie niet tegen Live Earth of de Run for Water is gericht, maar dat de boodschap bedoeld is voor Dow Chemical, wordt het actiemateriaal bij de ingang van het stadion in beslag genomen.

Op 2 december 1984 lekte er 54.000 ton gif uit een pesticidenfabriek van Union Carbide in de Indiase stad Bhopal. Als gevolg hiervan vielen er bijna 25.000 doden. Meer dan 25 jaar later lijden de bewoners nog altijd onder ziekte en vervuiling. Het chemisch bedrijf Dow Chemical is inmiddels eigenaar van Union Carbide. Dow zou samen met de Indiase overheid de vervuiling moeten opruimen en de getroffenen schadevergoeding moeten betalen. Maar Dow werkt niet mee aan het opruimen van het bedrijfsterrein. Het fabrieksterrein is - meer dan vijfentwintig jaar later! - nog niet schoongemaakt, waardoor chemicaliën in de bodem en het drinkwater zijn terechtgekomen. Duizenden mensen zijn nog steeds afhankelijk van dat water voor hun dagelijkse consumptie.