kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2021 id img txt

     
 
     
 

2010 koninklijk bezoek aan zeeland

mariël otten © 2010-04-30 [txt+img] yvette [img]

08:00 Dertig jaar na de inhuldiging van koningin Beatrix (voor ons Amsterdammers is dat geen woning geen kroning) zijn we in Zeeland om Koninginnedag te vieren met de Zeeuwen. En we zijn niet alleen. Beatrix zelf en een groot deel van haar familie is vandaag te gast. Alleen Maurits en Marilène zijn niet van de partij. Het gezelschap begint het bezoek in het Zeeuwse Oranjedurp Wemeldinge en wordt op het middaguur verwacht in de Zeeuwse hoofdstad.

Het is ook één jaar na "Apeldoorn". Er zijn heel veel veiligheidsmaatregelen getroffen. Alleen al in Middelburg staan 150 zandzakken opgesteld, er zijn 50 wegafsluitingen en 5,5 kilometer dranghekken. Er zijn 650 agenten op de been. In de publieksvakken staat op elke twintig meter een agent. Ook is vandaag cameratoezicht geïntroduceerd in Middelburg. En er zijn 70 extra oranje prullenbakken geplaatst. De stad is er klaar voor.

09:00 Er is nog geen oranjezonnetje te bekennen. Het zeikt van de regen. Team Mirjam Gabrielse van bloemist Esperance is onderweg naar het Damplein met negen handboeketten voor de koningin en prinsessen.

10:15 Terwijl het koninklijk gezelschap arriveert in Wemeldinge - de andere Zeeuwse plaats die vandaag wordt bezocht - doen wij een eerste bier in Rock Desert. Zo'n vroege versterker is een goede gewoonte - normaal gesproken hebben wij er om 11 uur 's ochtends op k-dag al vijf uur vrijmarkten opzitten.

11:50 Het regent flink door. De bloemenkinderen met de handboeketten staan voor het standbeeld van koningin Emma te blauwbekken. Het beeld is in 1930, inmiddels tachtig jaar geleden, onthuld door koningin Wilhelmina.
Zeeland staat over het algemeen bekend als oranjegezind. De vreugde was dan ook groot toen in november 2009 bekend werd dat de koningin dit jaar koninginnedag ging vieren in Zeeland. Een exclusief Zeeuws feestje nog wel. Eerdere keren moest de aandacht gedeeld worden met Brabant: in 1981 Veere en Breda, in 1996 Sint-Maartensdijk en Bergen op Zoom.

Links: burgemeester Koos Schouwenaar. Rechts: check de oranje pumps van Maxima. [kapiteinotje.nl © 2010-04-30]

12:15 Het Damplein is inmiddels volgestroomd. Ook het persvak is goed gevuld met verslaggevers uit de hele wereld. Het lange wachten wordt beloond. De koninklijke bus draait met slechts een kwartier vertraging de hoek van het plantsoen om en stopt precies voor Emma. Het is zelfs opgehouden met regenen. Nog even en ook het oranjezonnetje zal zich laten zien! Dus als de prinsen in hun doorweekte pakken het popkoor Seaside Rendez-vous passeren en het "regent harder dan ik hebben kan" klinkt, levert dat de nodige hilariteit op.

Links: Laurentien. Rechts: Mabel en Friso. [kapiteinotje.nl © 2010-04-30]

De stilettohakken van Mabel en de oranje pumps van Máxima maken veel indruk. Ook Mabel's broekpak wordt gewaardeerd. Het commentaar op de jas van Máxima daarentegen is niet van de wind.

13:30 "U hebt er een fantastische dag van gemaakt. U heeft ons en het land koninginnedag teruggeven". Dat zijn de woorden die Beatrix ter afsluiting van het bezoek uitspreekt op het bordes van het Middelburgse stadhuis. Ondertussen is op het Adbijplein en elders in de stad het volksfeest losgebarsten. Maar daarover een andere keer.

Zie Omroep Zeeland playlist Koninginnedag 2010

Jack Asselbergs, indertijd kamerheer van de koningin, in de PZC van 30 januari 2018 over Koninginnedag 2010: "Een jaar na de aanslag op Koninginnedag, waarbij een auto inreed op de optocht. Sindsdien is er veel veranderd bij koninklijke bezoeken. Het was voor ons als hofhouding zowel in de voorbereiding als op de dag zelf heel spannend. Na afloop was er de opluchting dat alles goed verlopen was en dat de wijze waarop deze dag gevierd werd, kon blijven bestaan. In het slotwoord op het bordes in Middelburg zei Beatrix toen dat Zeeland haar Koninginnedag teruggegeven had. Dat vond ik fantastisch."

 

de dam stroomt inmiddels weer leeg

Op het Damplein worden podia en opstellingen weer opgeruimd. Onder andere Arnemuiden heeft hier vanmorgen in de stromende regen het vissersplaatsje Oranjemuiden ingericht. Maatje Geldof-Marijs (foto's) verontschuldigde zich later bij de koningin: "De kap is een beetje ingezakt door de regen".

Zie ook Koninginnedag in Middelburg

Zie ook zeeuwskapje & zo