kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

de wereldvredesvlam brandt in cadzand

mariël otten © zomer 2011 [txt;img]

 Wanneer een mens alleen droomt, blijft het een droom. Wanneer mensen samen dromen dan kan die droom werkelijkheid worden.  - Tekst van Dom Helder Camara die tegenover de Vredesvlam in Cadzand hangt.

De Wereldvredesvlam staat in Cadzand-dorp bij de kerk. Naast de Vlam staat een grote dikke boom die behangen is met houten kaartjes. Hier kan iedereen zijn/haar vredeswens opschrijven.

In 1999 werden op verschillende continenten 7 vredesvlammen ontstoken door prominente vredesactivisten. Op 31 juli van dat jaar zijn die vlammen in Bangor (Wales) samengebracht tot één vlam: de World Peace Flame. Vanuit Bangor werd de vlam door middel van kaarsen en mijnwerkerslampen over de hele wereld verspreid. Er kwamen permanente vestigingsplaatsen van de Wereldvredesvlam.
Na Den Haag (2002) was Cadzand in 2004 de tweede plek in Nederland en één van de zes plaatsen ter wereld waar de World Peace Flame werd geïnstalleerd. Het initiatief van plaatselijke ondernemers werd gesteund door de gemeente en uiteindelijk heeft een groot deel van de Cadzandse gemeenschap zich ervoor ingezet. De Vlam is in 2004 in een mijnwerkerslampje opgehaald bij het Vredespaleis in Den Haag en per reddingsboot overgebracht naar Cadzand. Het laatste deel, van de haven naar de kerk in het dorp, werd te voet afgelegd en is tevens de route van de Walk of Peace die elk jaar op 9 mei gelopen worden.

Links: Café-restaurant De Hemelse Vrede met bed&breakfast én Zeeuws fietscafé wordt sinds 2008 gerund door twee dames uit Brabant. Het is tevens als "inloopcentrum" voor de Wereldvredesvlam. Rechts: Bij de haven werd in november 2007 het monument "Blijvende Vrede" onthuld - maar ik meen dat het er niet lang heeft gestaan.

Zie Wereldvredesvlam Cadzand

Zie World Peace Flame Foundation