kapitein tje's 

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

haiku's op een duinovergang

© 2012-08-16 mariël otten [txt;img]

Van de Duinweg over het duin naar het strand. Bij de overgang 't Martgat kan de wandelaar sinds vandaag tijdens het lopen haiku's lezen. Haiku's? Ja, korte gedichten bestaande uit niet meer dan zeventien lettergrepen, bij voorkeur in een 5-7-5 patroon. Er zijn zestien haiku's, geen zeventien - er was maar plaats voor zestien stenen. Ze zijn geschreven door leden van de Haiku Kern Zeeland, opgericht in 1985. De haiku's zijn door Dominicus (Westkapelle) in de hardstenen platen gezandstraald. Belgisch hardsteen, uit het geboorteland dus van Lut Lievense-Nauts, woonachtig in Zoutelande en initiatiefneemster voor het haiku-duinpad.

Het haiku-duinpad wordt, op de eerste dag van de jaarlijkse kunstroute, geopend door wethouder René Molenaar. Molenaar, ook uit Zoutelande, heeft zelf een haiku geschreven voor Lut Lievense. Hij heeft er drie avonden aan gewerkt: " Een vrouw met geestkracht en visie haar voetstap wist de branding niet uit" . Zijn haiku past rimpelloos in het thema " zee" van de haiku's op het duinpad. Lut Lievense is in haar nopjes. Ze voelt zich vandaag " een beetje jarig" .
Wat heeft dit dorp toch met haiku's? Over Johanna Kruit, dochter van de vroegere boekhandelaar J. Kruit, Duinweg 14a, las ik ergens dat ze al vier decennia lang elke dag een haiku schrijft. De vraag blijft vandaag onbeantwoord. Ik ben wel benieuwd wat de wandelaars vinden van het haiku-duinpad.