kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

oranjekoorts in zoutelande

mariël otten © juni 2014 [txt;img] yvette [img]

Als kleine jochies mochten Bas en Gijs mee op de Oranje-auto van het dorp. Het was een belevenis die ze niet zouden vergeten. Zodra ze oud genoeg waren, gingen ze zelf aan de slag. De Oranje-auto is, om het met moderne woorden te zeggen, in het dna van Zoutelande gekropen. En natuurlijk mogen de kleine jochies van nu óók meerijden. Het is een machtig mooi verhaal - over ORANJEKOORTS IN ZOUTELANDE.

Om de twee jaar is snackbar De Zeeuwsche Mop minstens drie en als het meezit zeven avonden het luidruchtig kloppende hart van het dorp Zoutelande. Supporters van Ajax en Feyenoord, Meeuwen en Noormannen hangen hun clubtenue in de kast en trekken hun Oranje-outfit aan. Ze verzamelen zich tussen de Zeeuwsche Mop en terras De Slak in afwachting van de wedstrijden van het Nederlands elftal. Nietsvermoedende toeristen (voorzover die vandaag de dag nog bestaan) weten eerst niet wat hen overkomt, maar komen er snel genoeg achter: hier wordt een voetbalfeestje gebouwd!

Snackbar De Zeeuwsche Mop (genoemd naar de ouderwets gebakken stenen waaruit het hele pand is opgetrokken) was een oud woninkje in de Langstraat dat door Jan Melis werd verbouwd en op 22 april 1975 geopend. Het hele gezin - moeder Hennie, zoon Theo en dochters Annet en Unia - werkte indertijd mee in de zaak. Zoon Theo nam de zaak in 1982 over, de eerste jaren met zus Unia, later werkten ook de kinderen van Theo en Addy (Bas, Gijs, Max en Nina) in de snackbar. Een echt familiebedrijfje dus: "aol in de biznis", zoals (groot-)vader Jan het eens formuleerde in een radiofeuilleton op Omroep Zeeland over Zeeuwse geslachten.

Een kleine week voor de aftrap van de EK of WK worden de dozen met Oranje-spullen van zolder gehaald. Eerst wordt de Langstraat oranje gekleurd met vlaggenlijnen en banieren. Daarna is de bar zelf aan de beurt. De Mop zal tijdens het EK of WK letterlijk en figuurlijk het zenuwcentrum zijn. Hier worden op drie televisies en een groot beeldscherm de wedstrijden gevolgd. Hier hangt ook naar goede traditie (sinds 1988!) hèt Oranje-prikbord dat gaandeweg het kampioenschap volgeprikt wordt met plaatjes, cartoons, krantenkoppen en smeuïge citaten.

dé oranje-auto

De eerste verschijnselen van de oranjekoorts doen zich al weken eerder voor. Steeds vaker zie je Bas, Gijs en hun vrienden Marlon, Will, de K, Willem, Koen, Max, Sjoerd, Roy, Jiri, Robbert en Rudy zich terugtrekken in een loods even buiten het dorp. Daar wordt geknutseld aan dé Oranje-auto. Deze wordt vanzelfsprekend helemaal oranje, hier en daar rood-wit-blauw en de (kleuren van de) Zeeuwse vlag mag ook. Het vehikel zit vol toeters en bellen en technische snufjes - zoals dit jaar de Oranje leeuw op de motorkap waarvan de oogjes knipperen. De fantastische graffiti is er deze keer opgespoten door Tobias Turlette. Geluidsversterker en boxen erop, kratje bier erin en hoppa de Oranje-auto is klaar voor gebruik.

Foto links: De Oranje-auto van de gebroeders Riemens tijdens de WK94 bij de Zeeuwsche Mop. De Mop was toen de enige horecagelegenheid op het dorp waar je de wedstrijden kon kijken. Er stond ook een tv buiten - daarom kijken ze allemaal naar de hoek. Op de auto staat Snackbar TUM (Theo Unia Melis), aan de andere kant Jojo. Waarschijnlijk omdat die de jongens toen al sponsorden of gewoon omdat het een favoriete plek was. (Uit het Melis-archief)

Elk kampioenschap wordt er een andere Oranje-auto geknutseld omdat de auto's niet geschorst mogen blijven en dus naar de sloop moeten. Er waren begin jaren 90 al Oranje-auto's, van de gebroeders Riemens en Wilfred Krijger. Bas en Gijs waren toen kleine mannetjes en vonden het prachtig als ze mee mochten rijden. Toen ze zelf oud genoeg waren, in 2008, is de eerste Oranje-auto van Gijs gemaakt: een Panda. In 2010 was het weer een auto van Gijs, een Suzuki Swift die het heeft volgehouden tot de finale. Natuurlijk waren alle jongens in tranen toen Oranje verslagen werd door Spanje. Van narigheid probeerden ze het blok op te blazen, maar de Suzuki wist van geen wijken en is rijdend en al de oplegger opgegaan van de autosloperij. In 2012 was het de auto van Will die aan de beurt was: een Megane die maar drie keer heeft mogen rijden omdat Nederland er na de poule al uit lag. Deze keer is het de oude werkbus van Bas, wederom een Renault.

Toen Ruben Oreel twee jaar geleden foto's kwam maken voor de PZC riep Gijs van achter het stuur steeds: "Staat Zoutelande er wel op?" De jongens zijn trots op hun dorp. De meesten willen er ook blijven wonen. En het is niet dat ze nooit buiten het dorp komen, integendeel, een aantal werkt in de wintermaanden op Aruba. De Oranje-auto is dan ook niet alleen voor de vriendenclub maar voor heel Zoutelande. Iedereen die dat wil, kan wel een keertje mee bij een rit door het dorp. Ook mini-Oranje-supportertjes klimmen erop, zingend en zwaaiend met vlaggen. Er past een mannetje of tien in, maar meer moet kunnen. En als de versterker en boxen het blijven doen, maken ze een teringherrie en kun je ze van verre aan horen aankomen.

De Oranje-auto gaat een klein uurtje voor de wedstrijd rijden. Dan wordt ook altijd even over de dijk gereden, wat een prachtig plaatje oplevert, en een tussenstop gemaakt bij strandpaviljoen De Branding. Er moet natuurlijk wel regelmatig een biertje gedronken kunnen worden. Bij de Zeeuwsche Mop heeft de Oranje-auto een speciale parkeerplek. Hier wordt tijdens de pre-, rust- en afterparty ook het nodige vuurwerk afgestoken. Het is nog net geen carnaval maar het lijkt er wel op: "normale" kapsels gaan schuil onder pruiken en badmutsen, er zijn Tarzan-pakjes en leeuwenstaarten en een tatoeage-arm kun je, zo ontdekte ik, gewoon aan- en uittrekken. Het is een uniek gebeuren: de opwinding en voelbare spanning voor en tijdens de wedstrijd, de uitbundige stemming na een overwinning. Iedereen op straat wordt betrokken in de feestvreugde, ook de toevallige voorbijganger en badgast - alleen is het slim om je fiets thuis te laten want er sneuvelt nogal wat glas op zo'n avond en als supporter van de tegenpartij kun je de wedstrijden beter ergens anders gaan kijken.

De Oranje-jongens van Zoutelande: het is geen legioen maar als Oranje speelt, is de Mop propvol.

oranjekoorts in zoutelande: wk 2014 op de dijk

mariël otten © juni 2014 [txt;img] yvette [img]

EBiertje pakken bij Ko in strandpaviljoen De Branding [kapiteinotje © 2014-06-13]

oranjekoorts in zoutelande: wk 2014 in langstraat

oranjekoorts in zoutelande: wk 2014 bij de mop

oranjekoorts in zoutelande: wk 2014 in de mop

oranjekoorts in zoutelande: wk 2014

De foto (boven) is van Pascal Spijkers, in opdracht van John Melis/Eetcafé Royal Zoutelande. Bij de 8ste finale op 29 juni tegen Mexico is ook Omroep Zeeland te gast bij de Zeeuwsche Mop. De verslaggever rijdt mee in de Oranje-auto en belooft het Mop-team de opnames van vandaag. Er wordt een flink bedrag neergelegd en er komt een video ... met die anderhalve minuut die al op de teevee te zien waren. Helaas ook helemaal geen oranje auto te bekennen. Minpuntje hoor!

Zie Zeeland Nu: Zoutelande ontploft na nipte zege Oranje

In Amsterdam wordt de webcam van Zoutelande gebruikt als tweede scherm.

Zie ook Oranjekoorts in Zoutelande EK 2012

Zie YouTube: WK feesten Zoutelande 2 juli 2010 en YouTube: WK feesten Zoutelande 28 juni 2010

oranjekoorts in zoutelande: ek 2000

mariël otten © 2000 [img]

Foto's van waarschijnlijk 2000.

Met dank aan Addy Melis voor het historisch inzicht in de oranje.

 


Oranjekoorts in Zoutelande 2012


Het groen-witte Meeuwengevoel