kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

balkenende en de zeeuwse connectie in de industrieele groote club

mariël otten © 2016-06-03 [txt;img]

Omdat de locatie - zelfs voor een Amsterdammer - zo bijzonder is, vergeet ik even dat er een gast is die volop in de (landelijke) belangstelling staat. Jan Peter Balkenende heeft gisteren in Den Haag het rapport gepresenteerd van de commissie-met-zijn-naam met aanbevelingen voor de toekomst van Zeeland.
Want de Zeeuwse economie bevindt zich al een tijdje in zwaar weer. Recent gingen duizenden banen verloren door faillissementen van Zalco en Thermphos in Vlissingen-Oost, de sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom en momenteel dreigt de splitsing van energiemaatschappij Delta.

De "Koninklijke Industrieele Groote Club" aan de Dam in Amsterdam is voortgekomen uit De Groote Club, van 1872 tot 1976 een herensociëteit dat het in 1914 gebouwde clubhuis had op de hoek Dam-Kalverstraat, en De Industrieele Club die in 1913 is opgericht en zetelde in gebouw "Industria" op de hoek Dam-Rokin.

In het rapport "Zeeland in stroomversnelling" staat onder meer dat 100 miljoen euro nodig is om de Zeeuwse economie klaar te maken voor de toekomst. Dat bedrag dient uit verschillende bronnen te komen, ook van de provincie zelf.
Maar: Zeeland moet op korte termijn wel méér geld krijgen uit het provinciefonds van het Rijk. Zeeland krijgt al jaren 10 miljoen euro per jaar minder dan waar het eigenlijk recht op heeft. Dit omdat de provincie ieder jaar tientallen miljoenen dividend kreeg van energiebedrijf Delta maar dat is nu verleden tijd.

Zie Verslag Omroep Zeeland, 2016-06-02

In gebouw "Industria" is deze avond de bijeenkomst van de Zeeuwse Connectie met Jan Peter Balkenende en ... kapitein Otje. Met het zweet in de handen - want dit is ver buiten mijn comfortzone - maak ik niet al te beste foto's. Buurman Jerry die uit Renesse komt, helpt me aan een bordje eten en wat gezelschap.

En-dit-is-'m-dan. Ik wist dat Richard Francke ("van Zoutelande") directeur is van de Industrieele Groote Club, dus ik kan het niet laten. Ik vraag of hij op de foto wil die dan gedeeld gaat worden met de inwoners van zijn dorp. Hij giechelt - en dan doet hij niet zo vaak, schat ik in, hier in deze imposante omgeving.

De Zeeuwse Connectie is er (vooral) voor Zeeuwen die buiten de provincie wonen. Zeeuwse Connectie is in 2010 opgericht door Frederik Sinke en Jim Goedhart (hierboven op de foto) om het contact tussen Zeeuwen onderling te faciliteren. Er zijn geregeld borrels en bijeenkomsten in Zeeland maar ook daarbuiten - met name in de Randstad.

Nog even terug naar de hoofdgast. Jan Peter Balkenende was van 2002 tot 2010 premier van vier kabinetten en is geboren en opgegroeid in het Zeeuwse Kapelle. Hij wordt ook wel eens gekscherend de Zeeuwse Harry Potter genoemd. Vanavond is hij duidelijk op zijn gemak. Hij maakt grappen en grollen over zijn Zeeuwse roots en jeugd in Zeeland. Als hij over de speelhal Viking vertelt, voelt het alsof je er zelf bij was.

Zie ook 2021 De Zeeuwse Pioniersprijs