kapitein tje's 

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

polderman in het park

© 2019-06-22 mariël otten [txt;img]

Het is zaterdag. Eind van de middag. Superwarm. Gewoonlijk drink ik dan een biertje met de buren in de speeltuin of op de stoep voor de deur. Nu ook, maar ik spoed me wel bijtijds naar het Vondelpark, want daar speelt Katinka! Ik kan geen van mijn buren overhalen om met me mee te gaan. Die hebben niks met Zeeland en schudden meewarig het hoofd. Ze schenken elkaar liever nog een wijntje bij. Ze weten niet wat ze missen!

Zo ligt ze in mijn plakboek, zo zit ze te spelen in het Vondelpark.

Ik ken Katinka Polderman vooral van de serie over de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 die ze maakte voor Omroep Zeeland. "Het is hier dan geen Jemen, Pakistan of Gaza-stad, In de Zeeuwse politiek gebeurt toch al met al heel wat", zong ze in "De Stembus". Met die bus trok ze door de provincie en kaartte ze met bewoners en gasten overal waar ze kwam heikele kwesties uit de lokale politiek aan. Heerlijke televisie.

In de eerste aflevering van "De Stembus" wordt Katinka (Lijst 11) Polderman op de grens van Zuid-Holland met Zeeland ontvangen door commissaris van de Koning Han Polman.

Zie Compilatie Omroep Zeeland 2014-03-18 "De Stembus - van Scharendijke tot Overslag"

In Het Parool van vanochtend staat: "Droogkloot Polderman is een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse en Vlaamse theaters" en dat is Katinka ten voeten uit: niks geen gewoon Zeeuws Meisje maar een onderkoeld zingende droogkloot uit 's-Heer-Abtskerke. Ze woont overigens al jaren in Den Bosch.

Katinka Polderman kan inmiddels putten uit het repertoire van bijna vijftien jaar carrière en vijf volwaardige theatershows: Polderman (2006), Polderman kachelt door (2008-2010), Polderman baart zorgen (2013-2015), Polderman tiert welig (2015-2017) en Polderman draagt haar steentje bij (2018-2019).

In het Amsterdamse Vondelpark komen alle favorieten voorbij. Het zijn er een heleboel, een soort "greatest hits". De een komisch, de ander kritisch, (bijna) allemaal even leuk. "Ode aan Nick en Simon", "Als je homo bent mag je zoveel meer", "Erge dingen vind ik ook heel erg", "Nederland is tegen terrorisme" ... om er maar een paar te noemen. Zonder pauze - nu ja op dat ene moment van Schipholoverlast na. Als het vliegtuig verdwijnt en het geluid wegsterft, zegt ze: "Ik heb zo'n medelijden met die mensen. Die gaan even naar de zon. Ik zou zeggen: wacht nog even twee weken." De temperatuur is vanmiddag opgelopen richting de dertig graden. Het is inmiddels wel afgekoeld maar de grap is er niet minder leuk om.

Ik geniet. Het publiek geniet. Het is een klasse apart. Katinka Polderman uit uit 's-Heer-Abtskerke.

Zie Katinka Polderman's website POLDERMANIE