kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

voorjaarsstorm ciara

mariël otten © 2020-02-12 [txt;img]

Ik ben in het Polderhuis in Westkapelle voor de ongelooflijk leuke tentoonstelling "De reizende kunstenaar". Er staat ook een monitor waarop oude beelden van de kust worden getoond - zoals de stormfoto hierboven. Voor zulke taferelen hoef je vandaag niet in het museum te zijn. Buiten is het ergste achter de rug maar het waait nog stevig. Het zijn de "naschokken" van voorjaarsstorm Ciara.

Zie voor "de reizende kunstenaar": Het land van Jan Campert

[kapiteinotje © 2020-02-12]

In Westkapelle is alom bezorgdheid over de schade aan het Zuiderhoofd. Langs de hele Walcherse kust is veel zand weggeslagen. Voor een leek is niet meteen de ernst te zien van de situatie. Daar heb je professionele ogen voor nodig. Maar dat het een uitzonderlijke storm is, dat kun je wel zien. Die naam "Ciara", die gaan we nog vaak tegenkomen.

[kapiteinotje © 2020-02-12]

Ik wandel over de duinen terug naar Zoutelande. Het blijft natuurlijk een prachtige wandeling - onder alle omstandigheden. Maar als je bij dit plaatje de wind erbij denkt en het geluid van de wind en je ziet de zee die niet rustig krabbelt en kruipt maar tegen de kust slaat - omdat ze verder wil, omdat ze die dijk stuk wil slaan, de duinen uit de weg wil ruimen... dan raak je toch onder de indruk.

[kapiteinotje © 2020-02-12]

Ook bij de strandpaviljoens houdt men het hart vast. Het water stroomt onder de strandtenten door. En "geen strand" betekent ook "geen strandhuisjes".
En eigenlijk was de nood al hoog vóór Ciara.

Zie Zandsuppletie: voor een stevig kustfundament

Tim Wouters (Stichting Strandexploitatie Veere) vertelde de PZC nog geen twee weken terug: "Tussen Zoutelande en Westkapelle zijn stukken strand waarvan we nu al weten: daar kunnen we geen loopplanken leggen. Bij Dishoek ook. Douches of prullenbakken kun je hoger zetten, maar vòòr een strandhuisje wil je toch zo'n zeven meter strand vrij laten. Je wil vanuit je strandstoel niet recht op een prullenbak kijken. In extreme gevallen moeten we de huurders wellicht voorstellen om naar een andere locatie uit te wijken."
Hij voegde er aan toe dat de (door het stikstofprobleem uitgestelde) zandsuppletie vóór de zomer van 2021 uitgevoerd moet zijn, dat er anders een serieus probleem met de recreatie is. "Met het zand dat er nu ligt, houden we het geen twee seizoenen meer vol." [PZC, 2020-01-31]
En toen moest Ciara nog komen.

Lees verder in 2021 Zand voor strand