kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

corona: zoutelande op 1,5 meter

mariël otten © zomer 2020 [txt;img]

Dit is het bekende beeld van Zoutelande op een mooie zomerse dag. Maar niet in 2020.

Op de warmste Hemelvaartsdag ooit luisteren we 's ochtends in Amsterdam naar de Zeeuwse Top 40 en schakelen 's middags over naar strandpaviljoen De Branding in Zoutelande voor een "hemelse" Beach Party.

De Zeeuwse horeca gaat het dit seizoen extreem moeilijk krijgen. In de winterperiode zijn alle noodzakelijke investeringen gedaan maar op het moment dat er verdiend kan gaan worden, gaat de boel op slot. Het is een prachtig voorjaar met lege terrassen en het wordt de heetste zomer sinds mensenheugenis. Voordat de horeca weer open mag, moeten er allerlei maatregelen genomen worden om coronabestendig te kunnen draaien. Reserveringsplicht, looproutes, tafels uit elkaar. Daarbij komt de dreiging van boetes en tijdelijke sluiting. In augustus komt de rompslomp erbij van het registeren van klantgegevens. Ondertussen liggen de ondernemers wakker. Hoe kan ik mijn personeel blijven betalen? Gaan we dit overleven? De gifbeker blijkt nog niet op als aan het eind van het seizoen de boel voor de tweede keer op slot gaan.

Als we eind juni en halverwege juli even zelf in Zoutelande zijn, zien we de eerste anderhalvemeterbordjes staan. Dat gaat niet werken, straks, op de hoogste duinovergang bij Valkenisse, denken we. Daar is de trap te lang voor.
SSV: "Om de 1.5 meter afstand op de overgangen te waarborgen krijgt stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Waarom deze volgorde? Omdat het dalende verkeer het overzicht heeft over het strand en de trap en het stijgende verkeer de bovenkant van de duin niet kan overzien. Moet je even wachten bovenaan de trap? Houd ook daar 1.5 meter afstand."

Bijna de hele maand augustus zijn we in Zoutelande én Groot-Valkenisse. "Keer om!" roepen de matrixborden onderweg maar we rijden stug door. Het worden de heetste vakantieweken ooit.

Zo leeg als de Duinweg op de curieuze illustratie (linksboven) bij een item over het gedrag van Amsterdammers (FB-pagina Welingelichte Kringen) wordt het in en om Zoutelande niet dit seizoen. Een vliegtuigje roept de strandgangers regelmatig op afstand te houden.

Met heel veel borden en coronacoaches probeert de gemeente Veere de drukte te controleren.

De coronaborden, vooral die bij de 80+ duinovergangen, zijn gewild bij dieven. Sichting Strandexploitatie heeft de handen vol met het elke keer vervangen.

Bij de Jumbo kun je alleen ná sluitingstijd zorgeloos boodschappen doen.

Voor drank gaan we de hoek om.

Hosternokke! Dat is lang geleden. Eindelijk weer eens een echt veld en een potje live voetbal. We moeten niet vergeten op de stippen te gaan staan. Dat leidt tot grote hilariteit. De Meeuwen verliest helaas met 1-2 van Halsteren.

Over Meeuwen en Jumbo gesproken - ik moet meteen aan Frans van der Heijde denken, columnist streektaal van de PZC. "Meneer Frans" noem ik hem omdat ik zijn achternaam steeds verkeerd spel. Ik heb vandaag de geweldige eer om hem te ontmoeten en samen te poseren bij de molen van Zoutelande (voor NIE ALLEÊN DUNEN EN STRANGE maar daarover een andere keer). Het is 20 augustus en hij vraagt: heb je m'n stikje gelezen, in de PZC, over Zoetelande? Jazeker!
Hier kunnen jullie luisteren (!) naar de column Nog een stikje over Zoetelande! over zijn durp-op-anderalvemeter door Frans van der Heijde [PZC, 2020-08-20]

Zie ook Bij anderhalve meter geen Kustmarathon

We zijn het al bijna vergeten maar we zijn deze droge hete zomer ook twee keer kletsnat geregend. De eerste keer, in Middelburg, zochten we beschutting op het overdekte Museumcaféterras. Er waren op dat moment mannen bezig met de alarminstallatie en deurmechaniek. Vanwege corona? De ticketbalie, garderobe, kluisjes en toiletten zijn naar buiten geplaatst - in een container op het Abdijplein. De museumingang is uitgang geworden en er is eenrichtingsverkeer: met de lift omhoog en via de trappen naar beneden. In de zaal met wandtapijten is zelfs een stoplicht geplaatst zodat bezoekers in de smalle doorgang niet op een tegenligger stuiten. De Wonderkamers zijn privékamers geworden.
Omdat (online) reserveren (nog) niet in onze opvatting van "vakantie" past, slaan we een bezoekje aan het Zeeuws Museum dit keer over. Die ticketcontainer was dicht elke keer als ik langskwam. Toeval? Is het museum eigenlijk wel opengegaan?

Ondertussen in Nieuwvliet: Ferini Theater maakte in opdracht van de Ondernemersvereniging Nieuwvliet een Anderhalve Meter Campagne. Pier en Pier op Anderhalve Meter wijst iedereen die Nieuwvliet bezoekt op humoristische en ludieke wijze op de anderhalve meter–regel.

Vlissingen @ Britannia [kapiteinotje © 2020-08-01]

Zie Museum Veere online

Zie Corona in Amsterdam