kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

onder malle betje

mariël otten © 2020-07-16 [txt;img]

[kapiteinotje © 2009-08-29]

"Malle Betje" is de bijnaam van de stadhuistoren in Middelburg en het zusje van "Lange Jan". Er wordt vaak gezegd dat ze zo wordt genoemd omdat ze achter loopt en later slaat dan Lange Jan.

De tekst gaat verder onder de foto.

[kapiteinotje © 2020-07-16]

Het is ochtend. Het is corona. Ook in Middelburg waar 4 juli "Onder Malle Betje" opende. Een tijdelijk terras van Cafe Tympaan en Grand Café Brooklyn. Gelukkig is het nu nog gesloten en kijken we naar Leuntje (naar de oma) van Jan Willem Hament. Als het terras geopend is dan verdwijnt Leuntje de lucht in enkel nog zichtbaar voor drone en straaljager.

 Door twee gebouwen wordt Middelburg geregeerd, Abdij en Stadhuis, zij zijn de Vader en de Moeder der goede stad, de krachtig-slank de lucht in rijzende Abdijtoren, en de kleinere, bredere Stadhuistoren, die wel het kasteel van een reusachtig en sierlijk schaakspel lijkt. De Middelburgers hebben, als goede stadskinderen, voor hunne ouders ontzag, maar zijn tegelijk gemoedelijk met hen, en de volksmond spreekt niet van Abdijtoren en Stadhuis, maar veel vertrouwelijker van Lange Jan en Malle Betje 
P.H. Ritter in "Zeeuwsche Mijmeringen"(1919).

[kapiteinotje © 2007-05-24 en 2010-04-27]