kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

dode bergeend

© 2021-08-12 mariël otten [txt;img]

Een bergeend is - in tegenstelling tot wat de naam suggereert - een kustvogel.

Een grote groep bergeenden brengt de ruiperiode door op de Westerschelde. Ze kunnen tijdens het ruien niet vliegen. En daarom denken wij dat deze bergeend door de storm van de zandplaat is gewaaid en levenloos aanspoelde op ons strand.

Het zijn er de eerste dagen meer dan tweehonderd. Van Ritthem tot Westkapelle. Geen fraai gezicht natuurlijk. Het is minder erg dan zonnen bij het zwembad van het hotel dat in brand staat maar toch. De kadavers worden bij laagtij door de strandwacht netjes opgeruimd. De oorzaak van de plotselinge massale sterfte is onbekend. Geen vogelgriep. Bij meer dan drie dode vogels tegelijk wordt daar altijd meteen op getest. Maar wat dan wel? Botulisme?

Badgasten wordt aangeraden om de kadavers niet aan te raken en honden aangelijnd te houden. (Dat laatste is volgens mij zowiezo verplicht maar ja wie houdt zich tegenwoordig nog aan regels.) Als je een dode bergeend ziet dan kun je bellen naar telefoonnummer 0118-586275 (Stichting Strandexploitatie Veere). Een zwemadvies ontbreekt.

Ik denk: JAWS!