kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

briëthuizen middelburg

© 2021-08-18 mariël otten [txt;img]

Kun je de inundatie van 1944 - dat is ruim 65 jaar geleden! - als argument gebruiken om een woonwijk te slopen? Dat roept toch minstens de vraag op hoe de huiseigenaar al die jaren - 65 ! - om is gegaan met zijn huurders. In mijn woordenboek heet dat al snel "achterstallig onderhoud" - een vaak gebruikt argument voor sloop van woningen, soms zelfs met opzet in het spel.

Met de bus kwamen we er ontelbare keren langs. Afgelopen zomer gingen we op de fiets een kijkje nemen in de Baarsjesstraat. Het oogt inderdaad als een leuk en gezellig wijkje - allemaal witte roodgedakte huisjes, mooie brede straten met trommelstenen, geveltuintjes en bankjes voor de deur.
Het zijn de zogenaamde Briëthuizen waar enorm veel om te doen is geweest. Ze zijn gebouwd in de Tweede Wereldoorlog en daarom vallen de huisjes (ook) onder de wederopbouw van Middelburg na de grote stadsbrand in mei 1940. De naam is ontleend aan architect Paul Briët. Al met al de moeite waard om te behouden, zou je denken.

Ik realiseer me dat de woningen pas waren gebouwd toen ze tijdens de inundatie van 1944 onder water kwamen te staan. Dat zal voor de nodige vochtproblemen hebben gezorgd - overigens ook in de rest van de stad. Maar omdat veel Briëtwoningen anno 2019 "technisch in zeer slechte staat" verkeren, maakte eigenaar Woongoed bekend er 148 te willen slopen. In de daaropvolgende discussie kwamen ook de andere bekende argumenten voorbij, zoals de woningen voldoen qua isolatie en grootte niet meer aan de wensen van deze tijd.

De postertjes "HOPEN op SLOPEN" voor veel ramen vallen meteen op. Het is duidelijk dat de bewoners er helemaal klaar mee zijn. De problemen zijn de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. "Ik heb het slaapkamerraam opengezet voor ventilatie, maar nu kan het niet meer dicht" ([PZC 2021-01-28] en "op zolder kijk je zo tussen de dakpannen door naar buiten" [PZC 2021-05-22]. Van dat laatste kun je de inundatie van '44 moeilijk de schuld geven. Ik krijg sterk de indruk dat Woongoed in al die jaren veel beter voor de huizen had kunnen zorgen. Of daarmee ook sloop had kunnen worden voorkomen, dat weet ik niet - ik ben geen expert.

Directeur Eric de Ceuster van Woongoed: "We verliezen een bijzonder buurtje. Onze intentie om er woningen in dezelfde stijl, stedenbouwkundige opzet en met hetzelfde gevelbeeld terug te bouwen, is niet veranderd. We gaan er weer liefdevol gebouwde woningen neerzetten." [PZC, 2021-05-19]
Nu is het afwachten of Woongoed woord houdt. We gaan het zien. Het is de bedoeling dat de nieuwe woonwijk in het midden van 2025 klaar is.