kapitein tje's

zeeuws blog

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

online: de zeeuwse pioniersprijs

© 2021-03-26 mariël otten © 2021-03-26 [txt;img]

De Zeeuwse Connectie (opgericht in 2010) is een netwerk van ruim 11.000 Zeeuwen binnen en buiten Zeeland. Een community voor betrokken en actieve mensen die een verbinding hebben met Zeeland en iets willen bijdragen aan deze provincie. Normaal gesproken (pre-corona) worden elk jaar verschillende borrels & bijeenkomsten gehouden in den lande waar Zeeuwen die de provincie hebben verlaten, boomerang-Zeeuwen, import-Zeeuwen en alle anderen die Zeeland een warm hart toedragen op een gezellige manier samen komen. Tot die laatste categorie behoor ik en om die reden was ik al eens bij een bijeenkomst van de Zeeuwse Connectie in Amsterdam. Buurman Jerry (eerste categorie) was er ook.

Zie Balkenende en de Zeeuwse Connectie in de Industrieele Groote Club

Naast de bijeenkomsten in den lande is er het jaarevenement in Zeeland waarbij sinds 2013 de Zeeuwse Pioniersprijs wordt uitgereikt. Omdat de mooiste initiatieven en de gaafste organisaties uit Zeeland komen, maar de Zeeuwen nuchter zijn: wel trots maar in stilte. Volgens de Zeeuwse Connectie lopen die organisaties en initiatieven om die reden aandacht mis en draagt Zeeland onvoldoende uit hoe rijk de provincie is. Het is de initiatiefnemers, Jim Goedhart en Frederik Sinke, ook te doen om de media-aandacht voor de genomineerden. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland, Rijkse Accountants & Adviseurs, de Zeeuwse Rabobanken en Omroep Zeeland.

De tekst gaat verder onder de foto's.

De kapitein behoorde tot de gelukkigen die een Zeeuws borrelpakket mochten ontvangen.

De Pioniersprijs (5000 euro, een oorkonde en een uniek Zeeuws kunstwerk: het meisje van Henk Vierveijzer) gaat elk jaar naar de persoon of organisatie die Zeeland positief op de kaart weet te zetten. Iedereen kan kandidaten aanmelden en na een voorselectie stemmen op een van de vijf genomineerden voor de publieksprijs.
Bij de laatste editie won vleesvervanger-producent Meatless (Goes) de Pioniersprijs. De publieksprijs ging naar het project Nieuw Zeeuws Meisje van Rem van den Bosch. Eerdere winnaars zijn Seaweed Harvest Holland, Zeeuwind, Walhout Civil, VitroPlus/ViVi, OOS International, Zilte Academie, Kustmarathon Zeeland, Snappic en Appelaere.

Voor het jaarlijkse evenement komen veel Zeeuwen van buiten Zeeland weer een dagje terug naar hun geboortegrond. Deze editie wordt vanwege corona een online evenement waardoor het voor Zeeuwen buiten Zeeland misschien nog makkelijk wordt om erbij te zijn, aldus Frederik Sinke in De Bode [2021-03-03].

Het Middelburgs bedrijf Q-Aviation mag uiteindelijk de felbegeerde prijs in ontvangst nemen. Het bedrijf verkoopt high-end verlichting voor helicopterplatformen. Q-Aviation is uitgegroeid tot een bedrijf meet een miljoenenomzet en 25 medewerkers op de loonlijst. De prijs wordt uitgereikt door gedeputeerde Jo-Annes de Bat.
De meeste publieksstemmen gingen naar Oosterschelde-zeezout Zeeuwsche Zoute in Bruinisse.

Zo! Ik durf me nooit geen Zeeland-expert meer te noemen. Geen pubkwis voor mij meer ...

De Zeeuwse Pioniersprijs en het organiseren van borrels zijn het niet de enige activiteiten van de Zeeuwse Connectie. Zij onderhouden bijvoorbeeld ook de Zeeuwse Vacaturebank en zijn actief op Linkedin en Facebook.

Zie De Zeeuwse Connectie

Zie De Zeeuwse Pioniersprijs

Zie De Zeeuwse Vacaturebank