kapitein tje

op zoek naar zeeland

 

mariël otten 2008-2020 © id img txt

     
 
OVER DE BOOMDIJK NAAR ARNEMUIDEN
't Winkeltje van Thona
en van Jan van Thona
Otje door Corrie
Arnemuidse meisjes
De visleurster
De klok van Arnemuiden
De vloot in Vlissingen
Museum Arnemuiden
't Uusje van Eine
De werf van Meerman

ZIE OOK

Oranjemuiden
Behoud Hoogaars
Zeeuwse visserstruien

LINKS

Ondernemend Arnemuiden
Historische Vereniging Arnemuiden
Museum Arnemuiden
Historische Scheepswerf Meerman
Stichting Behoud Hoogaars
 

arnemuiden: de visleurster

mariël [txt+img] annet+yvette [img] 2013-06-26

De dorpswandeling begint bij het beeld van de visleurster (2003, Gerard Brouwer).

Tekst op achterzijde:
Dit beeld van een visleurster is een hommage aan een uitgestorven beroep en houdt de herinnering aan de Arnemuidse klederdracht levend. Tot in de tweede helft van de 20ste eeuw werd op deze wijze, daags na het binnenlopen van de vissersvloot, de vangst door de visleursters in de steden en dorpen in Zeeland en West-Brabant uitgevent. Het kunstwerk kwam tot stand op initiatief van de inwoners van Arnemuiden en kon gerealiseerd worden dankzij bijdragen van de gemeente, bedrijven en particulieren met een warm hart voor Arnemuiden.

'n Gewoon geluid in de straten van de Walcherse steden in de eerste helft van de vorige eeuw: scharretjuus!!, hornèèèèt!!! Het waren vooral de vrouwen en dochters van Arnemuider vissers die met hun jok en twee korven door de straten van Middelburg leurden. Het was vijf kilometer lopen met zo'n 40 kilo vis, maar dat deden ze toch liever dan met de trein gaan. Een kaartje voor de trein kostte 15 cent, voor het pontje over het Kanaal hoefden ze maar 2 centen neer te leggen. Dan was er ook nog de keurmeester die 2 cent rekende voor elke vissoort.
Alleen al in Middelburg waren zo'n dertig leursters actief. Er waren ook leurders. Vlissingen had zijn eigen leursters. Sommige leursters sjouwden het platteland van Walcheren en Noord-Beveland af met hun jok of handkar. Dat was dan even uitrusten op het bootje van Veere naar Kamperland. Vanuit Tholen liepen visleursters naar het katholieke Brabant, want daar werd vrijdags vis gegeten. Eerst met de pont, na 1928 over de brug. Het was 7 kilometer naar Bergen op Zoom.
De vis kwam van Veere of ook wel met de goederentrein van de afslag in IJmuiden. De meeste leursters hadden vaste klanten, wat overbleef was om vrij uit te leuren. En donderdags was het botermarkt, dan was het druk in de stad. Was de winter eenmaal voorbij dan wilden de leursters vroeg los zijn, want dan gingen ze ook nog naar Vlissingen om garnalen te kopen bij de terugkerende vissers.
Ja, het was een hard bestaan - erremoe in Erremuue.

WORDT VERVOLGD