kapitein tje

dracht & design

 

mariël otten 2008-2020 © id img txt

     
 
DRACHT & DESIGN
KLEDERDRACHT-
MUSEUM @ AMSTERDAM [2019]
* De Wilhelmina-collecties
* Van levenloze poppen en stripshow
* Zeeuws Museum: HANDWERK
ZEEUWSE STREEK-
DRACHTENDAG [2018]
* Stichtingen en verenigingen in Zeeland
DE ZEEUWSE STREEKDRACHTEN KEREN TERUG! [2018]
* Workshop "De kunst van het kleden" [2014]
* Visserstruien
ZEEUWS GOED STIK GOED [2014]
* Het succesverhaal van Belle Knoppe [2013]
* Knoop te koop
* Zeeuwskapje & zo [2010]
ONS BIN DE LESTE [2010]
* Zussen Jans en Kee samen 196 jaar in dracht [2017]
* De laatste der mohikanen [2004]
Spakenburg: Kuiven & kraplappen [2009]

FOTO'S

Streekdrachtendag @ Westkapelle [2018]
Boeregoede tijden @ Zoutelande [2013]
Koninginnedag @ Middelburg [2010]
Folkloristische dag @ Middelburg [2008]

ZIE OOK

Het paeremes en zijn makers: gesprekken met Frans Dingemanse [2013]

LINKS

Stichting Zeeuwse Streekdrachten
Levende klederdracht, documentaire [58 mins, 2013]
De laatste der Mohikanen [De Wete, januari 2004 bewerkt]
Nederlandse Kostuumvereniging
 

dracht & design (hier wordt aan gewerkt!)

© mariël otten [txt+img] 2019

Vlissingen, Jacobsstraat, 18 juni 2014.

Het kan in Zeeland. Je loopt door Vlissingen en boven je hoofd wapperen de bh's vrolijk in de wind. Het is "Zeeuwse week" in de Jacobsstraat. Enkele winkeliers staan deze week in klederdracht achter de toonbank (nu ja, meestal ervoor natuurlijk, voor de foto).
Er is waarschijnlijk niemand die een serieuze verhandeling over klederdracht zou beginnen met wapperende bh's in de buitenlucht, maar het is dit beeld - de traditionele streekdracht in de winkel en de bh's in de lucht - dat min of meer exact de indruk weergeeft die ik in de afgelopen tien jaar meekreeg als ik naar klederdracht / streekdracht / folklore in Zeeland keek. Altijd met een glimlach! Of het nu Koninginnedag was (de koningin komt! met de hele koninklijke familie), een zeer serieuze conferentie of een van de vele folkloristische dagen: het is professioneel, van hoge kwaliteit, een diep besef van traditie - maar altijd ook open, flexibel, vrolijk, in voor een geintje. En ze vinden het fantastisch als jij belangstelling toont. Ze worden helemaal blij als het iets meer dan gewone belangstelling is.

Humor op het Abdijplein: na het showen van de streekdracht aan de koninklijke familie is er ook belangstelling voor het zeeuwskapje. Het nieuwste hebbedingetje kun je vandaag oranje dragen en straks bij de aankomst van de Giro (wielrennen) andersom - dan is ze roze. Koninginnedag, Middelburg, 30 april 2013.

zie Zeeuwskapje & zo.

Humor in en uit Arnemuiden. Links: Een gat om te pissen en poepen. 't Uusje van Eine, Arnemuiden, 19 juli 2008. Rechts: koningin Beatrix op bezoek in Oranjemuiden, 30 april 2010.

klederdrachtmuseum @ amsterdam [2019]

zie Het Klederdrachtmuseum @ Amsterdam [2019].

Het Klederdrachtmuseum in Amsterdam is alleen maar serieus. Ik was er laatst. Hoewel het in mijn eigen stad staat, voelde ik me er niet thuis. Al mijn - al dan niet onhandige - pogingen tot contact en verdieping verdwenen in het niks. Er was welgeteld één andere bezoeker in het ontvangstgedeelte annex museumwinkel en die kreeg alle aandacht. Ik kon alleen maar mee luisteren naar hoe er over "ons" (bezoekers) gepraat werd. "Ja er komen heel veel buitenlanders, nee Nederlanders komen nu ook wel, ja sinds het met de MuseumJaarKaart gratis is."
En: er is kennelijk ook een ruimte waar je net als in Volendam in kostuum op de foto kunt: "Great souvenir !!" Dat acht ik in Zeeland vooralsnog ondenkbaar! Trouwens ook bijvoorbeeld in Spakenburg. Er zijn in Zeeland wel op kleine schaal initiatieven geweest dat badgasten omgekleed werden en dan even als namaak-Zeeuw mochten rondlopen. Geen Volendamse taferelen. Maar ja, laten we ze niet op ideeën brengen.

zie Verhuur door Stichting Zeeuwse Klederdracht ook Volendams ;-)

Geen Volendamse taferelen - dat heeft veel te maken met wat wij als buitenstaanders al snel "trots" noemen. Maar voor de (meeste) mensen in Zeeland of Spakenburg is de kleding dan ook (nog) geen museum-stuk. De dracht is weliswaar uit het dagelijks straatbeeld verdwenen maar de kostuums worden met de regelmaat van de klok uit de kast getrokken. Het is één groot feest als men gekleed in dracht rondwandelt op een folkloristische dag of gaat fietsen (zoals die uit Cadzand) of de zee in gaat (zoals die uit Arnemuiden). Het gebeurt volgens mij steeds vaker. Het is (nog) geen cultuurhistorie maar een "levende" traditie waar men zeer aan gehecht is en waarbij ook veel jeugd betrokken wordt.

Tweede Pinksterdag 2020 liep heel Zeeland in dracht, nu ja vooral in Westkapelle. Daar kwam de oproep vandaan: "laat zien dat je een Zeeuw bent, steek je 1 juni in streekgoed" © Polderhuis. Een duidelijker link tussen dracht en identiteit is niet te bedenken. Dat laat zien dat je een Zeeuw bent werd al snel "trots op Zeeland" en dat werd toen "groôs op Zeeland", wat weer een indicatie is dat taal voor identiteit minstens zo belangrijk is. En omdat kapitein Otje daar wel oren naar heeft, uitte ze haar solidariteit met de Zeeuwen die het een seizoen lang moeten doen zonder folkloristische dagen en ringrijden op het schattige dorpsplein van Oud-Sloten (in 1921 geannexeerd door Amsterdam). Weetje: ringrijden wordt sinds kort de meest Zeeuwse traditie genoemd ... Eens?

Zie ook Saamhorig en verbonden door Zeeuwse dracht [video PZC 2020-06-01]

In de etalage van goudsmid Bert van Wijk, Middelburg, 30 april 2010.