kapitein tje

dracht & design

 

mariël otten © 2008-2023 id img txt

     
 
 
DRACHT & DESIGN
JIMMY NELSON'S BETWEEN THE SEA AND THE SKY
 VAN POPPEN TOT STRIPSHOW
 DE ZEEUWSE STREEKDRACHTEN KEREN TERUG
Workshop "de kunst van het kleden" [2014]
Mutsenmaker
Visserstruien
 LAAT ZIEN DAT JE ZEEUW BENT!
 KNOOP TE KOOP
 ONS BIN DE LESTE! [2010]

EN VERDER

Het paeremes en zijn makers. Gesprekken met Frans Dingemanse [2013]

LINKS

Christel door Willy Lippens
 

workshop de kunst van het kleden

2014-12-20 © mariël otten [txt;img] yvette [img]

De workshop "de kunst van het kleden" in het Kasteel van Batavia wordt gegeven door Matty Moens-Faasse (links) en Mayke Lievense (rechts). Er komen dertig belangstellenden op af. De opbrengst is 250 euro voor SR Westkapelle. [kapiteinotje © 2014-12-20]

Zoals mijn meest fanatieke volgers weten, is de kapitein ook eens in Arnemuidse klederdracht gestoken. Het was een onvergetelijke ervaring, maar ... om dat nog eens over te doen in een café? Gelukkig zijn er al twee modellen en bovendien blijkt het bij de workshop "de kunst van het kleden" vooral te gaan over het hoofd: het inspelden van de krullen, het gebruiken van een haarstreng, over hoe je de onder- en bovenmuts opzet en vooral: het gebruik van spelden, heel veel spelden. Dat dat laatste niet zonder gevaar is, blijkt vanmiddag weer eens: Matty Moens prikt zich in de vingers. Bloed kan je natuurlijk al helemaal niet gebruiken bij al dat witte kant, dus gaat iemand op zoek naar een pleister.

De workshop vindt plaats in Westkapelle waar dit jaar het Walcherse Glazen Huis staat. Over heel Zeeland worden regelmatig workshops "kunst van het kleden" gegeven, onder andere voor verenigingen van ring- en sjezenrijders. Het kleden is absoluut een kunst en dat alles bij dracht tot in de puntjes moet kloppen noodzaak.

Het resultaat:

Granaten en bloedkoralen (geen Turks goud) gaan door de zaal ter beschikking gesteld door juwelier Minderhoud. Dat is boven ons budget, maar een t-shirt en fles wijn ten behoeve van Serious Request gaat nog wel lukken. [kapiteinotje © 2014-12-20]

Hee wat leuk, daar is ook "het prontste wuuf van 2012" in levende lijve! Dat verhaal komt een andere keer. Het is dochter Christel Moens en ze is vereeuwigd op een Zeeuws bord en espressoset van restaurant Scherp (van oom Mart) - aangekleed met streekproducten: spiegels, Zeeuws speculaas, ketting van Walcherse kogelboontjes, mosselen en oester, scheermessen verwerkt in de kap en beukje van lamsoren en zeekraal. [kapiteinotje © 2014-12-20] Zie hieronder: