kapitein tje

dracht & design

 

mariël otten © 2008-2023 id img txt

     
 
 
DRACHT & DESIGN
JIMMY NELSON'S BETWEEN THE SEA AND THE SKY
 VAN POPPEN TOT STRIPSHOW
 DE ZEEUWSE STREEKDRACHTEN KEREN TERUG
Workshop "de kunst van het kleden" [2014]
Mutsenmaker
Visserstruien
 LAAT ZIEN DAT JE ZEEUW BENT!
 KNOOP TE KOOP
 ONS BIN DE LESTE! [2010]

EN VERDER

Het paeremes en zijn makers. Gesprekken met Frans Dingemanse [2013]

LINKS

De DIY Diva
 

de zeeuwse streekdrachten keren terug

© mariël otten [txt;img]

VOORAF

In memoriam: ADRIE (Adriaan Marinus) QUAAK (1939-2013)

Sommige boeken uit mijn Zeeland-collectie komen op de weegschaal terecht. "Watersnood" bijvoorbeeld van Kees Slager (4,4 kg) of "De Zeeuwse streekdrachten 1800-2000" (2,2 kg). Hun letterlijke gewicht rechtvaardigt een dergelijke oneerbiedige handeling. Een heel klein boekje echter kan ook veel gewicht krijgen. Dat is het geval bij "De Zeeuwse streekdrachten in de 21ste eeuw" van A.M. Quaak. Het was indertijd bij de presentatie van grote broer "De Zeeuwse streek-
drachten
" in 2005 een relatiegeschenk. Ik kreeg een exemplaar van Adrie toen ik hem op 21 april van het vorig jaar in Kamperland ontmoette.

Hij keek mij een beetje streng aan toen ik voor de tweede keer langs zijn tafeltje schuifelde. "Ik heb dat boek al", zei ik toen Adrie mij een folder wilde geven. "Dat kan niet", antwoordde hij, "het is er nog niet". Er ontstond een prettig gesprek. Adrie vertelde dat hij fondsen zocht voor een vervolg. Was in het standaardwerk van 2005 het verleden vastgelegd, met de nieuwe uitgave zou het vizier op de toekomst gericht worden. Het moest een patronenboek worden voor het maken van replica's en dat als bron kan dienen van ideeën voor een eigentijdse kledingstijl. Een enorme (en kostbare) klus, volgens Adrie, "want streekdracht is altijd maatwerk geweest, geen confectie - en die maat, die werd ook wel opgemeten met een strookje krantenpapier".

Het 24 pagina's tellende boekje dat ik van hem kreeg, heeft als ondertitel: "Een oproep voor de toekomst van cultureel erfgoed". Adrie deed die oproep "met respect en kritiek, bewondering en spot, toekomstverwachtingen en welgemeende goede raad". Hij schrijft het prachtig te vinden als vrouwen de typische Walcherse zwarte jakjes gewoon als onderdeel van hun moderne kleding dragen of mannen het ondervest óver hun shirt, zoals de televisiekok van Omroep Zeeland ooit deed. Studenten die in Arnemuiden een boerenboezeroen kopen, zijn in Adrie's ogen genieters die de streekdracht eer aandoen. Maar o wee degenen die na het zien van een plaatje en het horen van een praatje denken te weten hoe het hoort!

Adrie was een hartelijke man en ware "ambassadeur-in-dracht". Hij overleed op 14 februari op 73-jarige leeftijd. Ik hoop dat het patronenboek er komt!

Kapitein Otje, Amsterdam, 15 februari 2013Het heeft even geduurd maar dat boek is er nu:

Het werk van kleermakers, jakkennaaisters, mutsopdoensters. De Zeeuwse streekdrachten. Handboek voor het maken van kleding heeft de specialistische kennis vast rond de ambachtelijke vervaardiging van kleding vastgelegd. Aan de hand van duidelijke patronen, foto’s en instructies wordt inzichtelijk gemaakt hoe kledingstukken uit de Zeeuwse dracht vandaag de dag opnieuw kunnen worden gemaakt. Hiermee zet Stichting De Zeeuwse Streekdrachten in op de toekomst.
Hoe vervaardig je een keus, een hemdrok of stiklief? Hoe zit een jak in elkaar, of een pilow broek met klep? En welke stoffen worden daarvoor gebruikt? Voor streekdrachtverenigingen en -stichtingen is deze kennis onontbeerlijk bij het opnieuw maken van kledingstukken die zij nog steeds veelvuldig gebruiken. Maar niet alleen voor hen is deze uitgave een absolute aanrader; de patronen en kennis van traditionele technieken kunnen ook een bron van inspiratie zijn voor nieuwe, op erfgoed geïnspireerde kleding. Al langer kijken ook diverse modevakscholen, ontwerpers en belangstellenden van textiele volkscultuur uit naar deze publicatie.
Sinds in 2005 het boek "De Zeeuwse Streekdrachten 1800-2000" verscheen, werd meteen al duidelijk dat er een opvolger op dit lijfboek over de Zeeuwse dracht moest komen. Een boek dat verder gaat dan alleen maar kijken naar de prachtige kleding van onze voorouders. Want de behoefte om zelf aan de slag te gaan bleek groeiend.

Er is al met al meer dan tien jaar aan het boek gewerkt. De auteurs zijn: Susan Bakx (modeontwerpster in Goes), Liza van der Heijden-van der Werff (oud-docente textiele werkvormen, medeauteur De Zeeuwse Streekdrachten), Jolien Francke-Sturm (coupeuse, eigenaar modevakschool en modeatelier in Veere) en Jeanine Dekker (historica, auteur en eindredacteur van De Zeeuwse Streekdrachten 1880-2000).

Stichting De Zeeuwse Streekdrachten heeft dit boek in eigen beheer uitgegeven in samenwerking met WBOOKS. De uitgave is financieel ondersteund door de aangesloten Bevelandse, Schouwse, Thoolse, Walcherse en Zeeuws-Vlaamse streekdrachtverenigingen.

Prijs van het boek is € 39,95. Het is verkrijgbaar bij boek- en museumwinkels.

WORDT VERVOLGD