kapitein tje

dracht & design

 

mariël otten © 2008-2023 id img txt

     
 
 
DRACHT & DESIGN
JIMMY NELSON'S BETWEEN THE SEA AND THE SKY
 VAN POPPEN TOT STRIPSHOW
 DE ZEEUWSE STREEKDRACHTEN KEREN TERUG
 LAAT ZIEN DAT JE ZEEUW BENT!
 KNOOP TE KOOP
 ONS BIN DE LESTE! [2010]
Spakenburg: Kuiven & kraplappen [2009]

EN VERDER

Het paeremes en zijn makers. Gesprekken met Frans Dingemanse [2013]
 

ons bin de leste [2010]

© mariël otten [txt;img]

Ik denk dat "Ons bin de leste" (2013) het eerste boek is dat specifiek de laatste draagsters aan het woord liet. De auteur kon er geen uitgever voor vinden en bracht het dan maar in eigen beheer uit. Het was een doorslaand succes, kende meerdere herdrukken en vond dan toch een echte uitgeverij. In Zeeland lag dat boek, de eerste druk dus, in een la bij een tassenwinkel in Vlissingen. Het was echt weird om er daar naar te vragen, maar ze gooide me niet de winkel uit. Het was wel uitverkocht. Diezelfde ochtend reed een lieve Zeeuwse vriendin met me naar De Boekenmolen in Meliskerke. "Beetje foute winkel", zei ze, maar ik liep met "Ons bin de leste" onder m'n arm geklemd de winkel uit.

Links: Provinciale Zeeuwsche Middelburgsche Courant, 9 October 1937. Rechts: Zeeuws Amsterdammertje in Het Walchers Costuum op de Folkloristische Dag 2013 in Zoutelande.

In "De laatste der mohikanen" [De Wete, Heemkundige Kring Walcheren, 33e jaargang, nummer 1, januari 2004] is onder meer de telling opgenomen die Piet Minderhoud in 2003 deed van het aantal vrouwen in streekdracht op Walcheren. Hij deed dat in navolging van vader Lou die 993 vrouwen had geteld in 1987/'88. Dat aantal was in 2003 teruggelopen naar 216. In 2010 telde Minderhoud er nog 99 en in de meest recente telling (2015) 46. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen is 90 jaar (sic). Van de 46 vrouwen dragen er 21 de Arnemuidse dracht.

levende klederdracht

In de documentaire "Levende klederdracht" (2013) van Niek Koppen (en Tineke Koelewijn) worden de bejaarde draagsters uit Marken, Volendam, Bunschoten-Spakenburg, Urk, Staphorst, Scheveningen en Zeeland in beeld gebracht. In Westkapelle wordt de 90ste verjaardag gevierd van Marie Huibregtse. Ze is kort daarvoor gevallen. Ze was naar de Spar gegaan zonder rollator: "Als je negentig bent dan moet je dat toch wel kunnen, eej".

Links: Marie Huibregtse (Westkapelle) wordt gefeliciteerd met haar 90ste verjaardag. We herkennen mevrouw Dina Lous, van de "Babbels voor Polen"(zie hieronder) en ééén van de Zeeuwse Meisjes in het Zeeuws Museum (zie daar).
Rechts: Tan van Belzen-Ventevogel (82, Arnemuiden).

Kijk hier de documentaire Levende klederdracht [55, mins, 2013].

babbels voor polen

2013-06-29

Mevrouw Dina Lous verkoop babbels voor Polen, Minderhoud Wonen, Westkapelle. [kapiteinotje © 203-06-29]

Je hebt babbelaars in allerlei soorten en maten. Je hebt ze in blikjes, zakjes, maar ook in de koffie, als lolly en ijs. Ik weet dat ik hiermee niet volledig ben, maar ik heb haast. Ik wil jullie namelijk mevrouw Lous voorstellen.
Mevrouw Lous zie je hier op de foto. Ik mocht alleen maar foto's maken als ik ook een potje kocht. Dat was ik al van plan en het verzoek is redelijk. Ze maakt en verkoopt die babbelaars dan ook niet voor zichzelf, maar voor Polen, ten behoeve van kankerpatiëntjes.
Nu komt de clou.
'n Mens kan gek zijn van Zeeland en toch niet tuk op babbelaars. Dat moet kunnen. Ik ben zo'n type. Nee, ik moet zeggen: was zo'n type, want mevrouw Lous heeft het dilemma voor me opgelost. Haar chocolade-babbelaars (dus: bewaren in de koelkast!) zijn werkelijk om van te smullen!
Mevrouw Lous woont in Westkapelle. Ik kwam haar hier tegen bij Minderhoud Wonen, maar als je deze babbels-voor-Polen ook wilt proberen, ga dan naar Zus en Zô in de Timmermansstraat in Zoutelande. Die verkoopt ze ook!
Voor de kindertjes in Polen.

zussen jans en kee samen 196 jaar in dracht

mariël otten © oktober 2017 [txt]

Vanmiddag zag ik ze op tv. De bejaarde drachtdames uit Ritthem. De een woont al twintig jaar in Grijpskerke en is 96, zusje Kee, de 100 inmiddels gepasseerd, woont in Veere. Het was niet Omroep Zeeland want die mag ik in Amsterdam van de KPN niet meer kijken, maar gewoon op het NOS-journaal. Nu ja, het was misschien nieuws-van-de-regionale-omroepen in het Nos-journaal.
Unieke beelden: Bijna een uur bezig om me aan te kleden in Zeeuwse dracht [Omroep Zeeland, 2017-10-18]. Vroeger ging het wel wat sneller, maar gemiddeld genomen is mevrouw Jans Willemse uit Grijpskerke drie kwartier tot een uur bezig met aankleden. Ze is een van de weinige Zeeuwse vrouwen die nog in dracht gekleed gaan. Speciaal voor Omroep Zeeland laat ze zien hoe dat aankleden gaat.

Omroep Zeeland zette het filmpje van iets meer dan twee minuten op Facebook. Binnen drie dagen bekeken meer dan 81.000 mensen het filmpje. Het aantal reacties op Facebook was niet bij te houden. Het werd ruim 500 keer gedeeld en ik telde over de 2.000 vind-ik-leuks (en geweldig en verbluft).

Nieuws is het niet, die zusjes in dracht. Daarvoor heeft Ellen Vriens gezorgd. Die moest in 2010 haar prachtige boek "Ons bin de lêste" nog in eigen beheer uitgeven. Daar was bij geen enkele uitgeverij belangstelling voor. Het werd een daverend succes. Overal "uitverkocht" en "niet beschikbaar". Dat was indertijd ook het geval bij de tassenwinkel in de Vlissingse Walstraat. Ik had begrepen dat het boek daar in een lade lag. Een goede vriendin reed vervolgens met mij langs De Boekenmolen in Meliskerke en zo kwam ik aan mijn exemplaar. Toen al een derde druk!
In 2013 werd het boek opnieuw uitgebracht, nog steeds in eigen beheer (Brave New Books).

PS: Eind van het jaar blikte Omroep Zeeland nog eens terug op het virale duo: De zussen Jans en Kee samen 196 jaar in dracht met nieuw geluidsfragment [3 mins, Omroep Zeeland, 2017-12-27}

WORDT VERVOLGD