kapitein tje

gouden jaren in zoutelande

 

mariël otten 1957-2022 © id img txt

     
 
 

GOUDEN JAREN IN ZOUTELANDE

ZOT OP ZEELAND
Beelden van vroeger
Het land van Jan Campert
 HET DORP ZOUTELANDE
 DICHTER BIJ ZEEUWS MEISJE
Otje door Corrie
De winkel van Thona
Rondje Arnemuiden
 

dichter bij zeeuws meisje: de winkel van thona

mariël otten © [txt]

De Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys (1908-1975) is vooral bekend van zijn streekdracht-
foto's maar hij fotografeerde zo ongeveer alles wat los en vast zat - in binnen- en buitenland. Het Nederlands Fotomuseum heeft zo'n 4.800 foto's van Oorthuys in bezit.

Met het project "CAPTIONS FOR CAS" werd in 2018 de hulp van het publiek (velehanden.nl) ingeroepen om zoveel mogelijk details te achterhalen van wat en wie er op de foto's te zien is.

Thona de Troije in haar winkel aan de Noordstraat in Arnemuiden werd natuurlijk meteen herkend. Ook de identiteit van de klant werd onthuld. Het is Maatje Schroevers-De Meulmeester - voor haar stadgenoten (en voor lezers van "Stae m'n boven-
musse goed?
") bekend als "Mao Leu".

Bron: PZC, 2018-05-03.

Cas Oorthuys staat in 1954 in de winkel van Thona de Troije. In 1954 ben ik nog niet geboren en ziet de wereld er heel anders uit dan nu. Streekdracht was bijvoorbeeld in Arnemuiden gewoon de kleding die je droeg. Het heette "klederdracht" als je langs het bordes in Soestdijk defileerde of als het in een museum tentoongesteld werd. De vrouwen zelf praten dan ook niet over streekdracht maar over het boerengoed en op z'n boers gaan als zijnde niet op z'n burgers.
Ik kan me niet verplaatsen in de vrouwen op de foto. Terwijl ik begin zestiger jaren (!) (in Tilburg, op de Middelbare Meisjesschool) nog een schooluniform moest dragen. Maar dat was een uniform, en dwang. Deze vrouwen gaan uit vrije wil of, zo u wil, uit gewoonte op z'n boers zolang ze nog spelden kunnen steken. Ik kan me niet indenken in hoe het is dat "dracht" je gewone kleding is en dat het daarom bijvoorbeeld nogal vreemd is foto's te willen maken van vrouwen-in-dracht. Want waarom? Als je doordenkt, is het zelfs ridicuul om van dracht te spreken. Tenzij u vindt dat wat ik op dit moment draag ook dracht is.

Probeer je voor te stellen dat je je 's ochtends aankleedt, de straat opgaat en daar gekonfronteerd wordt met allerlei mensen die jou op de foto willen zetten.

de winkel van jan van thona

mariël otten © 2008, 2013 [txt+img] annet/yvette [img]

Aan het eind van de wandeling door Arnemuiden gaan we nog even langs bij broer Jan in 't Winkeltje aan de Noordstraat. Het is ontzettend jammer dat zulke juweeltjes (gaan) verdwijnen, maar als er niemand is om het over te nemen, houdt het op.

Luister naar wat Jan er zelf over te zeggen heeft in een filmpje (4 minuten) voor Eilanden 15 maart 2012

Ja haha en toen ging natuurlijk iedereen natuurlijk RONDJE ARNEMUIDEN doen - ook de PZC.

WORDT VERVOLGD