kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

het betoverde plein

abdijplein middelburg © 1999-07-31 mariël otten [txt;img]

Het Middelburgse Abdijpplein is een van de mooiste pleinen van ons land. Deze zomer is het plein het decor voor de internationale beeldententoonstelling "Het betoverde plein". Er zijn twee beelden waar ik van onder de indruk raak. Het is "De man die de wolken meet" (1998) van Jan Fabre en "Self-portrait in front of the mirror" (1999) van Juan Muňoz.
De twee bovenste foto's zijn scans van de kaarten die ik kocht. De foto's zijn genomen door Ruben Riemens. Daaronder foto's die ik zelf nam.

buenas dias time

vleeshal middelburg © 1999-07-31 mariël otten [txt]

Ik sta in het midden van de Vleeshal. Midden in de cirkel van licht en donker. Ik ben even het centrum van de wereld. Om me heen draait de aarde en gaat de dag over in de nacht en de nacht weer in de dag. Kabam! kabam! kabam! klinkt het, als een enorme klok met een dreunende secondenwijzer.
De installatie Buenas Dias TIME gaat over tijd, licht en de omwenteling van de aarde.

Buenas Dias TIME: voor elke van de vierentwintig tijdzones van de wereldkaart werd een plaats gekozen en op elke locatie werd van 3 op 4 mei 1999 vanaf 12:00 plaatselijke tijd, 24 uur lang, elk uur één dia gemaakt, vanuit één camerastandpunt, gericht op het noorden.
Waarom 3 mei? Dat schijnt gemiddeld de zonnigste dag te zijn - maar als je rondkijkt, valt dat dit jaar 'n beetje tegen.

De tekst gaat verder onder de foto's.

Vierentwintig diaprojectoren staan op een rond platform, daaromheen zijn vierentwintig projectieschermen geplaatst. © Lex de Meester PZC 1999-07-07

Het resulteerde in vierentwintig diaseries die op even zoveel diaschermen worden geprojecteerd. De wereld rond in 24 middagen, 24 avondschemeringen en 24 ochtendgloren - een reis van een half uur.

Het effect is mindblowing: terwijl bijvoorbeeld in Sjanghai om 3:00 's nachts een dronken man op een brommer rijdt en een oude vrouw met een witte plastic zak over de kade loopt, gaat in Whitehorse om 02:00 's middags de sneeuwstorm liggen, ruimen de laatste marktkooplui in Sana'a hun spullen op en verlicht een late lentezon in Middelburg de Oosterschelde.

Waarom de Vleeshal? Hier zijn precies vierentwintig nissen.
En in feite ging het andersom. Dick Tuinder, een van de initiatiefnemers van het project, vertelde aan Vrij Nederland: "Het ging heel organisch. In De Vleeshal zijn vierentwintig nissen. Dus dachten we: vierentwintig uur in een dag, vierentwintig rolletjes in een film. Daar kunnen we iets mee." [1999-07-10]
Uiteindelijk is niets gedaan met het idee van de vierentwintig nissen.

De recensent van VN, Barbara van Erp, is niet bijster enthousiast over Buenas Dias TIME, maar Tuinder blijft enthousiast: "De Vleeshal heeft een verschrikkelijke akoestiek. De diaprojectoren maken daardoor een vreselijk kabaal. Bij elke diawisseling hoor je een imponerend KABAM! Prachtig dramatisch."

De recensent van de Volkskrant, Sacha Bronwasser, vindt de installatie ontroerend. "Echt spectaculair wordt het beeld wanneer een hele serie oplicht: een dag lang in Whitehouse (Canada) op een berg, waar een sneeuwstorm de fotograaf verraste en het er ieder uur dreigender uitziet. Of een etmaal Bandung (Indonesia). waar de markt 's nachts net zo druk is als overdag. Of een dag en een nacht in Guadalahara (Mexico) waar de fotograaf slechts één vrouw en een geit voorbij ziet komen." [1999-07-07]

Je begrijpt pas wat je gezien hebt als je weer buiten op de Markt staat, deze plek, deze middag, deze tijd.
Ik heb geen foto's gemaakt, je moet het zelf zien en beleven.

De plaatsen: Middelburg (Nederland), Johannesburg (Zuid-Afrika), Jeruzalem (Israel), Sana'a (Jemen), Jekaterinburg (Rusland), Bishkek (Kirgizstan), Madras (India), Bandung (Indonesia), Sjanghai (China), Tokyo (Japan), Melbourne (Australië), Christchurch (Nieuw-Zeeland), Papeete (Tahiti), Dutch Harbour (Canada), Whitehorse (Canada), Vancouver (Canada), Guadalahara (Mexico), Houston (Texas), Detroit (Michigan), Santiago de Chili (Chili), Paramaribo (Suriname), Sao Paolo (Brazilië), Reykjavik (IJsland) en Essaouira (Marokko).