kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

film by the sea: kapitein op de rode loper

mariël otten © 2001-09-10 [txt;img]

UPDATE 2021: Ja, ook ik weet nog waar ik "9/11" (nine eleven) was. Vandaag twintig jaar geleden. Ik stond in een winkeltje in de Langstraat (Zoutelande) waar ik een thermoskan kocht omdat ik het koffiezetapparaat stuk had gemaakt. Er hing een televisie en daar zag ik de eerste beelden van de Twin Towers. Het zal een dinsdag geweest zijn want het was markt en er klonk geroezemoes ... iedereen had het erover.

De tekst gaat verder onder de foto's.

Ik ben de avond ervoor in Vlissingen bij de opening van het Film by the Sea-festival. Het is de derde editie alweer van de opvolger in 1999 van het Filmfestival Zeeland. Film by the Sea zal in de komende jaren onder de bezielende leiding van Leo Hannewijk uitgroeien tot een steeds indrukwekkender Cannes aan de Schelde dat grootheden als Claudia Cardinale en Sophia Loren mag verwelkomen.

 Zelden is in één week zo'n opeenhoping van prachtige, ontroerende, artistieke en vrolijke films te zien. Dit is het festival van het plezier in het kijken naar film. Iedereen die van film houdt, vindt hier iets van zijn gading en als je niet weet wat je mooi vindt, ontdek je het hier 
voorzitter van het bestuur van Film by the Sea Hedy d'Ancona in PZC, 2001-09-11

Ik heb toegangskaartjes gekregen van vriendin Coos en omdat ik al in Zeeland op vakantie ben, kan ik geen gevolg geven aan de "black tie-dresscode". Er wordt bij de bioscoop ook nog geen onderscheid gemaakt tussen VIPs en PLEBs. Alle (1.200) gasten en bezoekers maken gebruik van één en dezelfde ingang en dus wandelt de kapitein op de première-avond net als de andere bekende Nederlanders en Zeeuwen maar dan gewoon in spijkerjasje tussen de camera's en microfoons door over de rode loper.
Pers en paparazzi vragen zich tot op de dag van vandaag af wie die debuterende filmster of wereldberoemde regisseur was in dat versleten spijkerjasje.

De tekst gaat verder onder de foto's.

Rechts: de bijna jarige Carla met de zeemissen. [kapiteinotje © 2001-09-11]

Schoonzus Carla is er ook bij - vooral vanwege de openingsfilm "Captain Corelli's Mandolin" (regisseur John Madden, bekend van "Shakespeare in love") wat wij allebei een mooi boek vinden. En omdat het hier een vroeg verjaardagscadeau betreft, wordt ze feestelijk onthaald door de "zeemissen" van Film by the Sea.
Wat is het toch een prachtige bioscoop. CineCity - met acht zalen, een café, een restaurant en een grote foyer - is er in 1998 gekomen dankzij de inspanningen van Ad Westrate. Een grote aanwinst voor de stad! En ook al is het geen nauwkeurige verfilming van het boek van schrijver Louis de Bernières, we genieten van "Captain Corelli's Mandolin".
Het is nog lang super gezellig in Vlissingen - met en bij Coos want naar huis gaan we vannacht niet meer.

Links: Mieke's Giga Show Band. [kapiteinotje © 2001-09-11]

Zie website Film by the Sea

Niet de volgende ochtend (het tijdsverschil met Amerika) maar in de loop van de middag komen de schokkende berichten over de aanslagen in de VS. Ik was zelf voor werk in september 1999 in New York en fotografeerde de Twin Towers vanaf de Brooklyn Bridge. Ben als zovelen een beetje verliefd geworden op die stad. De rest van de dag en een groot deel van de avond zit ik in Zoutelande als verlamd voor de teevee. Met een hele kan koffie, dat wel.


 

Film by the Sea 2000: Bløf on the beach
FbtS 2007: Bløf in de tent ("Een manier om thuis te komen")

INGEZONDEN @ kapiteinotje.nl

Leo Hannewijk vertelde in een interview ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van Film by the Sea aan de PZC over de cartoon (rechts) van Peter van Straaten: "Echt, een geweldige tekening. Die drukt zoveel uit, zoals de weerstand van 'doe maar gewoon' die je hier soms ondervindt. Die weerstand vind ik juist mooi." (PZC, 2018-09-01)
Ik kon de cartoon zelf niet vinden maar gelukkig kreeg ik de prachtige plaat van Hannewijk toegestuurd.
Cartoonist Peter van Straaten was in 2007 op eigen verzoek jurylid bij het Filmfestival:

Heeft u leuke herinneringen vertel het kapiteinotje.