kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

babbelaars maken met lauw en annie wagenaar

© 2007-08-02 mariël otten [txt;img]

Het recept kennen, is é é n ding, maar zien hoe gedaan wordt, weer wat anders. Babbelaars worden getrokken, gewrongen, gerold en gesneden. Lauw en Annie Wagenaar van Wilhelminadorp geven een demonstratie op de folkloristische markt in Zoutelande: Neem 40 gram roomboter, 10 milliliter water, 30 milliliter azijn en 500 gram suiker. De een gebruikt lichtbruine, de ander een mengsel van lichte- en donkerbruine suiker. Je komt er vanzelf achter wat je het lekkerst vindt.

Verhit in (koperen) pan suiker, water, azijn en boter. Het zuur is nodig voor de glans van de babbelaars. Zonder het zuur zou de karamel gaan plakken. In Westkappel doen ze er een maggiblokje bij waardoor het blokje een vreemde zoute smaak krijgt. Inkoken tot 160 graden Celsius. Vork in de hete suiker dopen, daarna in koud water. Wanneer de suiker van de vork is te breken, is deze voldoende ingekookt.

Massa op een koude, met boter ingevette, marmeren of granieten plaat storten. De ondergrond moet tegen hitte bestand zijn.

Snel omscheppen tot het met de hand beetgepakt kan worden. Wanneer het al een beetje afgekoeld is, kan de massa van buiten naar binnen geplooid worden, met de vingernagels of een metalen spatel. Dan kunnen smaakstoffen worden toegevoegd als kaneel, cacao of fijngehakte pinda's of amandelen.

Wanneer hij net houdbaar is met de handen, de klomp hete suikerbrij uitrekken, opvouwen en wringen als een dweil. Dit moet snel gaan. Hoe meer de suiker wordt gekeerd, hoe mooier er gouden strepen in komen.

Als de massa nog net kneedbaar is, uitrekken tot een lang, vingerdik lint en met een mes insnijden. Zo ontstaan de typische " kussen" -vormpjes.

... in stukjes van 2 cm snijden en klaar is de echte babbelaar!

Zeeuwse babbelaars worden dus nog steeds met de hand gemaakt door verenigingen zoals Walacra uit Veere en de Wasschappelse Blokjesploeg uit Westkapelle. Lauw Wagenaar (Walacra): "Wij proberen door de verkoop van de Zeeuwse babbelaar de klederdrachttraditie in Walcheren in stand te houden. Met de opbrengst onderhouden wij onze kleding. Er gaat alleen behoorlijk wat tijd inzitten. Met honderd babbelaars ben je al snel vier uur bezig." [PZC 2007-08-22]
Bekend zijn de blikjes met afbeeldingen van Zeeland of mensen in klederdracht. Als je in Zeeland bent, kun je niet om die blikjes heen. Het is een gewild souvenir. Het eerste blikje werd in 1925 gemaakt. De firma J.B. Diesch, sinds 1892 gevestigd in Middelburg, heeft het patent op de ingeblikte "echte Zeeuwse boterbabbelaar". Je herkent de blokjes aan de inititalen J.D. Joosse uit Middelburg maakt ze ook, maar die heten dan "echte Zeeuwse roomboter babbelaars" en worden verkocht in toef- en puntzakjes. Babbelaars worden tegenwoordig zelfs in de snoepfabriek van Rens Joosen in Oosterhout gemaakt, maar dan bestemd voor de groothandel.