In 2008 bestond de PZC 250 jaar. Reden voor een feestje. De abonnees ontvingen een groot-formaat koffietafelboek met een terugblik op 250 jaar krant. Aan de gevel van het Zeeuws Museum waren banieren bevestigd met foto's van Martine Stig. De personen op die foto's, allemaal BZ-ers, hadden verhaal gedaan over hun Zeeuwse roots in een speciale bijlage van de PZC van 29 mei. In het museum waren
'audiohoeken' ingericht waar je nog eens kon luisteren naar fragmenten uit de interviews voor die bijlage.
En zo zat ik daar op een regenachtige middag onder het tableau van de Slag bij Rammekens te luisteren naar het relaas over de ontsnapping van de kakatoe van Paskal van Bløf. Hij heet Rico en wordt ook wel de 'roze homo' genoemd omdat hij nogal jaloers gedrag vertoont als er vrouwen bij het baasje in de buurt komen. Een wanhopige Paskal was de hele dag op zoek geweest naar zijn ontsnapte kakatoe toen hij weg moest naar een optreden. Die avond klonk Bløf zo anders dat Peter aan de zanger ging vragen
waarom zijn liefdesliedjes ineens zo'n treurige uitstraling hadden gekregen. Gelukkig kwam nog tijdens het optreden een sms-je dat Rico gevonden was.
De PZC is een begrip in Zeeland en daarbuiten. Kom niet aan mijn PZC, want ook over de Zeeuw die zijn been heeft gebroken in Groningen wil ik lezen!
Het is een van de oudste kranten van Nederland. De eerste PZC verscheen op 3 mei 1758. De afkorting 'PZC' werd voor het eerst gebruikt in 1873. Daarvoor heette het de Provinciale Zeeuwsche Courant. Er was die dag nog veel meer te beleven in het onlangs heropende Zeeuws Museum. Het is flink opgeknapt en afgestoft en heeft een dusdanig moderne uitstraling gekregen dat niet alle nieuwigheden opgemerkt zullen worden door de gemiddelde bezoeker. Zo zou de video-presentatie over de Watersnoodramp van 1953
geheel aan het groepje gasten voorbij zijn gegaan als mijn nichtje niet achter de computer was gekropen. Het is even wennen.
Ik ken Zeeuwen die zich na een eerste kennismaking hebben voorgenomen nooit meer een voet te zetten in het "nieuwe" Zeeuws Museum.
Persoonlijke hoogtepunt van de dag: de tentoongestelde gemummificeerde kat van Veere. De kat zou rond 1520 zijn gewurgd en als bouwoffer in een muur van de Grote Kerk gemetseld. De kat is voor € 2500 aangekocht door de gemeente, heeft een naam gekregen (Chris) en is inmiddels weer terug in Veere.
|