kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

internationale trekpaardenkeuring in ijzendijke

mariël otten © 2009-07-19 [txt;img]

Als je geïnteresseerd bent in volkscultuur, dan kom je nog eens ergens. Vandaag ben ik in IJzendijke en dat is voor iemand uit Amsterdam niet om de hoek, maar wel de moeite waard. Het museum moet ik overslaan want het is de dag van de internationale paardenkeuring die om de vier jaar wordt gehouden. Alles en iedereen is op de een of andere manier bezig met het fenomeen "paard". En er komen er wat voorbij.

Honderden foto's staan er op de computerschijf. Paarden die rond rennen en rond lopen op het plein in IJzendijke. Onder toeziend oog van prins Maurits - nou ja, die zit er eigenlijk de hele dag met zijn rug naartoe. Hij kijkt niet op of om, zelfs niet als er schone merries voorbij rennen. Hij heeft dit schouwspel al zo vaak gezien. Het is tenslotte al de achtste editie. Maurits speelt liever een potje schaak.

Het prachtige tafereel op de Markt is van kunstenaar Guido Metsers.

Ik zie op de foto's dat de jury hun paraplu's hebben uitgeklapt en later zelfs beschutting zoeken in de muziektent. Het regent pijpestelen. Dat ben ik vergeten. Ik herinner me zelfs zonnig weer. Het zullen de warme herinneringen zijn.

Het slechte weer blijkt wel een spelbreker. Er zijn heel wat paarden niet op komen draven. Een kleine tweehonderd fokpaarden betreden de ring op de Markt, van zeer jong tot redelijk oud, van overwegend Zeeuwse en Belgische fokkerijen.

Zie Internationale Trekpaardenkeuring IJzendijke