kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

haaientanden zoeken

mariël otten © 2011-07-17 [txt;img]

Het is een volkssport in West-Zeeuws-Vlaanderen. Haaientanden zoeken. Tussen de 25 en 60 miljoen jaar geleden hadden we hier een tropisch klimaat en zwommen er veel haaien. Toen het water zich terugtrok, ontstonden er zandbanken en de tanden van de haaien bleven daarin achter. Althans, dat lees ik in de Badkoerier. Ook dat de haai een grote bek heeft met maar liefst zeven rijen tanden achter elkaar!? Dat is letterlijk een mond vol tanden ...

Bij Hotel Noordzee staat sinds 2000 de "Haaientand", naar ontwerp van Jaap A.J. Boekhout (Nieuw- en Sint-Joosland 1932), beeldhouwer te Breskens.

De haaientanden kwamen aan wal door de storm van 1953 en ook met de zandsuppletie komen aardig wat fossielen mee - als je tenminste niet uit "verkeerde" lagen opspuit. Naast volkssport is het een toeristische attractie van betekenis geworden. Je kan overal een schepnetje en schudbak huren. De beste vindplekken zijn bij de radartoren in Nieuwvliet en in de Zwingeul bij Cadzand. Ik denk dat tegen de tijd dat de tanden "op" zijn, ze er door de VVV kort voor de opening van het jachtseizoen worden neergelegd.


De Schelpenwinkel aan Boulevard de Wielingen in Cadzand. Hier kun je haaientanden zien én kopen! In de kaartenstandaard humoristische taferelen rond de haaientand. Bij P&T Chocolate Presents naast de molen in Cadzand-dorp vind je haaientanden van chocola!

De Schelpenwinkel is absoluut de moeite waard. Het is, met "tienduizenden" artikelen (PZC 2012-06-07) uitgestald in potten, manden en grote schelpen, meer museum dan winkel. De handgemaakte spullen komen voornamelijk uit de Filipijnen.

Zie Paleontica: Fossielenlocatie Cadzand