kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

de oostkerk in middelburg

mariël otten © 2011-07-08 [txt;img]

In 2010 kon het nog: een rondleiding door de mooiste koepelkerk van Nederland. De Oostkerk opende in 1667 haar deuren voor de protestantse gelovigen. Daarna lag 350 jaar lang een opengeslagen bijbel op de kansel. In 2012 viel het besluit dat de Protestantse Gemeente Middelburg afstand moest doen van de kerk omdat de kosten voor onderhoud te hoog waren. Op 8 januari 2017 werd de laatste kerkdienst gehouden en de bijbel dichtgeslagen.

[kapiteinotje © 2011-07-08]

Het is een bijzonder gebouw, de Oostkerk. Ik vind het ook een angstaanjagend gebouw al kan ik niet zeggen waarom. De eerste keer dat de Oostkerk me schrik aanjoeg - toen had ik dat geraamte nog niet eens gezien noch de guirlandes met beenderen en doodshoofden. Vandaag stappen we de kerk binnen en krijgen we een rondleiding aangeboden. Het is een prachtige kerk - ga het vooral zelf bewonderen! En vergeet vooral niet langs de wenteltrap naar de koepel te klimmen. Je hebt van grote hoogte een mooi beeld van het interieur maar vooral ook een enerverend uitzicht over de stad Middelburg en een groot deel van Walcheren.

We kregen een foldertje mee met de bouwgeschiedenis van de Oostkerk (©dah210809) en lezen: "In de jaren 1995-1997 heeft er een grote restauratie plaats moeten vinden. De kerk werd bezocht door vele, vele ongenode gasten: de bonte knaagkever. De larven van dit schadelijke insektje holden den eeuwen oude eiken balken in de kapconstructie uit waardoor de draagkracht sterk afnam en de kap begon scheef te zakken. De restauratie werd met kracht ingezet en door gebruik te maken van moderne middelen o.a. epoxyhars werden aangetaste balken gerepareerd. Die balken welke niet meer voor reparatie in aanmerking kwamen werden vervangen door een Afrikaanse hardhout soort: Bilinga. Balken die niet vertrouwd werden, werden preventief behandeld door kanaaltjes te boren tot op het hart van de balk. Vervolgens werden in die kanaaltjes terugslagventieltjes geplaatst waarna de kanaaltjes onder een druk van 1 atm. werden gevuld met een insecticide. Hierdoor ontstonden er rond de kanaaltjes cirkels van 'vergiftigd' hout waardoor de larven niet meer naar buiten en de bonte knaagkever niet meer naar binnen kunnen. Zo zitten er in de kapbalken ruim 100.000 kanaaltjes zoals boven omschreven. Voorwaar, in deze, specifiek voor de protestantse eredienst gebouwde kerk is een waar monnikenwerk verricht."

Geniet van Danny Vera in de Oostkerk [full concert, 41 mins, 26-12-2017]

Zie website Oostkerk