kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

de 1e zeeland triathlon

mariël otten © 2011-07-01  [txt;img]

Je kunt "nie alleên dunen en strange" ook letterlijk nemen en aan de slag gaan als vrijwilliger bij een van de vele evenementen in Zeeland. Dat kan natuurlijk bij de grote kustmarathon, maar als je Anthony van den Berg kent dan kies je voor de triathlon. Dat is zo'n indrukwekkend evenement en onvoorstelbaar arbeidsintensieve organisatie dat er maar drie edities geweest zijn. En dat ligt niet aan het enthousiasme van deelnemers, vrijwillers of organisatoren. Daarover later meer. Maar toen Anthony er ook nog de Color Run bij ging doen, werd het allemaal een beetje veel. Aan de eerste Colours by the Sea deden meer dan 5.000 mensen mee.

De tekst gaat verder onder de foto's.

Helemaal rechts Anthony van den Berg [kapiteinotje © 2011-07-01]

Begin juli 2011 wordt de eerste Triathlon Zeeland-Vlissingen gehouden. Er zijn 1.300 deelnemers en er zijn ruim tweehonderd vrijwilligers nodig. Het is namelijk niet één enkele traithlon, er zijn meerdere onderdelen. Zo beginnen vrijdag om twaalf uur 650 leerlingen van het Scheldemond College en CSW Vlissingen aan een zwemtocht van 250 meter, een fietstocht van 10 kilometer en een hardloopparcours van 2,5 kilometer en om 19:30 gaat de Trimloop (3, 5 en 8 km) van start. Op zaterdag is er een minitriathlon (1/16), een sprinttriathlon (1/8) en de kwarttriathlon waarbij 1 km wordt gezwommen, 40 km gefietst en 10 km gelopen.

De tekst gaat verder onder de foto's.

© Jesper 2011

Het begon vorig jaar: Loopgroep Zeeland organiseerde ter gelegenheid van de kustversterking Zwakke Schakel Nolle-Westduin samen met waterschap (toen nog) Zeeuwse Eilanden een triathlon. Daarom heet het onderdeel waar ik samen met vriendin Coos Huijsman verkeersregelaar ben "de 2e Zwakke Schakel Trimloop".
Dat verkeersregelaar zijn niet zonder risico is dat blijkt wanneer één van de regelaars wordt aangereden door een boze automobilist. Tja, je zal maar even moeten wachten op een plukje sporters dat voorrang krijgt. Het liep gelukkig goed af.
Het is al evenmin een sinpele klus. Wij staan aan het begin van de boulevard op de kruising bij het Wooldhuis en renners komen van alle kanten op ons af - niet alleen uit het duingebied maar ook uit het bos aan de overkant van de weg. Dat kan niet de bedoeling zijn. Er is maar één parcours dus sommige deelnemers lopen helaas iets meer dan anderen.

De tekst gaat verder onder de foto's.

Helemaal links Coos Huijsman [kapiteinotje © 2011-07-01]

In 2012 staan we er weer, nu bij het Vebenabos, een rustige post maar wel in de stromende regen. Het jaar daarna zal de laatste Vlissingse traithlon Vlissingen zijn. Alle drie edities worden overigens gewonnen door de plaatselijke favoriet Remy "de speer van Zeeland" Vasseur. De situatie in 2014 is treurig: er zijn zwemwedstrijden, nog meer wielerwedstrijden en het aantal hardloopwedstrijden is niet te tellen maar van de twintig (!) plaatsen in Zeeland waar ooit een triathlon werd gehouden, is er nog maar één over: de Zwinmarathon in Sluis.
De belangrijkste reden: er zijn teveel regeltjes! Anthony vertelt dat het organiseren van een triathlon veel werk is en veel tijd kost en dat het niet eenvoudig is de financiën rond te krijgen. Als je je dan ook nog steeds meer met randzaken bezig moet houden dan zinkt de moed je in de sportschoenen.

Zie Triathlon Zeeland