kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

klimaatmars (ook) in zeeland

mariël otten © 2019-03-15 [txt;img]

Natuurlijk ook in Zeeland, zult u zeggen. Terecht! De media besteden veel aandacht aan de demonstraties in de Randstad maar ook daarbuiten maken veel mensen zich zorgen over het klimaat. En hier stappen ze dan om zes uur 's ochtends in de bus om zich aan te sluiten bij de demo in Amsterdam. Een enkeling, zoals 's lands dichter, heeft dezelfde route omgekeerd afgelegd. Ik logeer bij een vriendin, dus ik hoef er niet extra vroeg m'n bed voor uit.

Fridays for Future
Waar het over het klimaat gaat, hebben jongeren recht van spreken. Onderzoek wijst uit dat kinderen van nu (al) vaker vaker perioden van droogte en bosbranden maar ook overstromingen meemaken en blootgesteld worden aan hittegolven. Vaker dan mensen die zestig jaar en ouder zijn. De 53 miljoen kinderen die sinds 2016 in Europa en Centraal-Azië zijn geboren, zullen ongeveer viet keer meer klimaatextremen meemaken. De 172 miljoen kinderen in Sub-Sahara Afrika bijna zes keer meer.

Ze had er slapeloze nachten van gehad, Ira von Harras, de jonge directeur van Zeeuwse Milieufederatie, maar de opkomst viel haar niet tegen. Het weer is iets beter dan de week ervoor bij de landelijke klimaatmars in Amsterdam maar er staat een gemeen-koude Abdijwind. Gelukkig stroomt het plein rond de klok van drie dan toch nog vol. Daarbij opvallend veel mensen die ook in Amsterdam hebben meegelopen en ook hier in Zeeland veel kinderen. Het is vrijdagmiddag maar spijbelen-voor-het-miljeu (bosbrossen op z'n Vlaams) mag tegenwoordig. Dat wordt tegenover Omroep Zeeland nog eens beaamd door (nu nog) gedeptuteerde Ben de Reu.
Na het programma op het Abdijplein trekt een bonte stoet van zo'n vierhonderd mensen door de straten van Middelburg. Aan het eind van de middag volgt een verkiezingsdebat in de Zeeuwse Bibliotheek.

Zie Filmpje van Eric Hasenbroekx: U hoort Ira von Harras (directeur ZMf), Amber en Achmed, dichter des vaderlands Tsead Bruinja en een bezorgde vader met zijn drie kinderen.

Foto links: Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. Rechts: Zanger Tijl Damen. [kapiteinotje © 2019-03-15]

Dit gezin heeft zelf een klimaatlied geschreven. [kapiteinotje © 2019-03-15]

Kijk, gedeputeerde Ben de Reu was er ook en daar is de organisatie blij mee. En ook - daar op het podium met de gele jas - kapitein Otje uit Amsterdam! [kapiteinotje © 2019-03-15]

klimaatmars amsterdam

mariël otten [img] 2019-03-10

Zie Zeeuwse Milieufederatie (ZMf)