kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

jos boot: de trots van zoutelande & de ellepers

mariël otten © oktober 2020 [txt;img]

"Bij anderhalve meter geen kustmarathon." Nee, de afstand is 42 kilometer.
En Nie alleên dunen en strange? Nou zeker óók dunen en strange!
Het eerste weekend van oktober is marathonweekend maar ook hier gooit die vermaledijde corona roet in het eten. De 18e editie is uitgesteld naar 1, 2 en 3 oktober volgend jaar. Het zal eind juni geen gemakkelijke beslissing geweest zijn. Maar de organisatie is duidelijk: de kustmarathon is een feestelijk weekend, met zes onderdelen verspreid over drie dagen, en mét publiek. We gaan er geen onderdelen uit halen, we gaan niet virtueel, we doen het niet zonder publiek en we gaan ook niet handhaven. Het moet wel leuk blijven.

Wij van buiten - mensen die er niet op een of andere manier bij betrokken zijn en/of niet in het dorp wonen - hebben geen idee van het belang en de impact van zo'n kustmarathonweekend met name in Zoutelande. Ik mocht er twee keer bij zijn en heb wel een indruk gekregen van de sfeer en opwinding. Vanaf het grote rad op de boulevard kun je alleen maar concluderen dat het een magisch gebeuren is.

 

De Zeeuwse kustmarathon staat alom bekend als d'n mooiste vanwege het parkoers: volledig langs de kustlijn van het ene eiland naar het andere - en d'n zwaerste door de drie W's: warmte, wind en waterstanden. Vooral dat laatste: er zijn al zoveel pittige stukken over het strand maar het is haast crimineel als bij vloed geen hard strand te vinden is, alleen maar zacht los zand, kilometers lang. Er is ook al eens de heetste geweest, de natste enzovoorts.

Het overgrote deel van de Zeeuwse bevolking is trots op "hun" marathon. De 11.000 deelnemers komen uit binnen- en buitenland, zijn Zeeuw of niet, jong of oud, beginnend sporter of wedstrijdtopper. Het gaat bij d'n mooiste en d'n zwaerste niet om wie er wint. Het gaat om àlle lopers, tot en met de allerlaatsten én die ene die net de tijdslimiet niet haalt. Iedere deelnemer is al winnaar bij de start. Naast de vaak Spartaanse omstandigheden heeft de kustmarathon daarmee ook Olympische allure.

 
 

Voor de organisatie, de vele vrijwilligers, de deelnemers en het publiek langs de route en bij de finish in Zoutelande wordt dit een raar eerste-weekend-van-oktober. Over de teleurstelling vertelt Jos Boot (1956) eind juni aan de PZC:

 

Als u op de foto klinkt, ziet en hoort u Jos Boot. De tekst gaat verder onder de foto's.

Jos Boot - de trots van Zoutelande - rende en liep in het eerste weekend van oktober al achtentwintig keer van geboorte- naar woonplaats.

 

Jos Boot is een bijzonder geval. Behalve dat hij behoort tot de uutlopers van alle marathons tot nu toe (zie de blauwe sjerp trots over zijn schouder hangen) loopt hij ook elke keer van geboorte- naar woonplaats. Hij komt van Haamstede en woont in Zoutelande. Jos is dus zeventien keer - in totaal 70 uur 35 minuten en 47 seconden - naar huis gerend! En dan heeft hij ook nog een keer of elf de wandelmarathon gelopen.
Voor de echte outsider: de "kustmarathon" wordt op zaterdag gerend, de "wandelmarathon" op zondag gelopen.
Daarnaast is er een Ladies Run en Light Kustrun (op vrijdag), een MTK-tocht (zaterdag) en minimarathon (zondag).

 

Hier wordt Jos Boot enthousiast onthaald door zijn vrouw en zoon. [kapiteinotje © 2017-10-07]

Het groepje uutlopers dat sinds 2003 alle zeventien kustmarathons heeft gelopen bestaat inmiddels nog maar uit 22 mensen en dat worden er met elke editie minder. Op de wereldranglijst van uutlopers neemt Jos een verdienstelijke twaalfde plek in.

[kapiteinotje © 2013-06-25]

Jos Boot over het geheim achter het succes van de marathon:
 Ik denk dat het eigen sfeertje is gebleven omdat Lein [Lievense] op een bepaald moment heeft gezegd: in de vergadering en onderling praten we gewoon Zeeuws mee mekoare en wij laten ons niet verleiden door aanbiedingen van grote banken of verzekeringsmaatschappijen. Die willen namelijk overal reclame en vingers in de pap. Wat begon met een startlijn, een eindstreep en een legertent om je in om te kleden, is gigantisch geworden. Maar daar merk je niks van, want de organisatie werkt als een trein. 
[PZC, 2020-09-22]

De kustmarathon is geen officiële wedstrijd - alleen al omdat de afstand niet precies 42,195 kilometer is. Nogmaals, ze willen het leuk houden daar in Zoutelande. "Bij ons is niet alles dichtgetimmerd. Dat willen we niet", zei Lein Lievense [PZC, 2016-09-30] nadat hij met Andrée Stroo Erwin Harmes in 2015 over de finish hadden geholpen. Bij elke andere wedstrijd was Harmes gediskwalificeerd, hier stond hij als trotse derde op het podium.

En de marathon is een 100% vrijwilligersorganisatie. Er zijn zo'n 1.000 vrijwilligers aan verbonden. Het is, ook bij de leden van het organisatiecomité, allemaal liefdewerk oud papier. Zonder deze ellepers zou de marathon niet bestaan. Lees hieronder verder:

Impressie kustmarathon 2017

Verslag kustmarathon 2013

 

Zie Jos Boot: Het is een ramp {PZC, 2019-06-29]
Zie "De Kustmarathon hoort bij Zoutelande" [PZC, 2019-08-22]
Zie Omroep Zeeland: toch vlaggen in Zoutelande [2020-10-02]
Zie Kustmarathon Zeeland

INGEZONDEN @ kapiteinotje.nl

Jozien Boot-Janse post al vanaf het eerste uur, eerst bij de Duinflat, later op de boulevard bij strand 0. Ze schrijft: "In de eerste jaren van de wandelmarathon heb ik ook op zondag gepost bij de flat. Het viel mij altijd op dat iedereen vol enthousiasme mee deed en geen enkele wanklank liet horen. De organisatie gaf altijd een goed gevulde tas als beloning en ook maaltijdbonnen en consumptiebonnen. Ik geniet daar altijd zo van. De deelnemers kennen mij van gezicht en ieder jaar zeggen ze 'sta je er ook weer'".
De elleper-van-het-eerste-uur staat er dit weekend ook. "Morgenmiddag, zaterdag 3 oktober en zondag 4 oktober ga ik gewoon posten, als het droog is. Dat hoort erbij."

Heeft u leuke herinneringen vertel het kapiteinotje.