kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

2020 grootste werkschip ter wereld in vlissingen

mariël otten © 2020-08-17 [txt;img]

Het is corona. Alle evenementen zijn deze zomer afgelast. Geen ringrijden en rommelmarkten. Maar dat is niet de enige reden waarom wij naar Vlissingen fietsen op de dag dat het grootste werkschip ter wereld te zien zal zijn op de Westerschelde. En wij zijn niet de enigen! Stiekem vind ik dat nog het leukste: die massa mensen die zich naar boulevard, dijk, pier en havenhoofd begeeft en luttele seconden na de passage verdwenen is als sneeuw voor de zon. Natuurlijk waren er ook weer zeikerds die over de anderhalve meter begonnen maar die waren er juist nìet bij geweest.

Het schip is alleen reusachtig naar menselijke maat gemeten. [kapiteinotje © 2020-08-17]

Er is minder volk op de been dan ik verwachtte - misschien vanwege de dreigende onweersbuien, misschien omdat lang onduidelijk bleef wanneer de Spirit precies voorbij zou komen. Want ook al geldt de passage als hoogwaardig evenement, het is een werkschip. Lopen de werkzaamheden elders uit dan levert dat hier vertraging op. Het schip had ook 's nachts binnen kunnen lopen. Of dat dan weer niet?
Wat worden we verwend de laatste tijd! Met op 11 juni de HMM Algeciras en een dag eerder de MSC Mia kwamen maar liefst twee uit de top drie grootste containerschapen-ter-wereld voorbij Vlissingen.
Je kunt er natuurlijk ook kritische kanttekeningen bij plaatsen. Hopelijk is de Spirit binnen afzienbare tijd werkloos omdat we zijn afgestapt van fossiele brandstoffen en er geen platforms meer zijn om te ruimen. En dan rijst vanzelf de vraag: wie gaat de Spirit ontmantelen en waar? Eindigen al die grootste-langste-hoogste-ter-wereld allemaal op de sloopstranden van India, Bangladesh en Pakistan? Die kans is groot, lees ik: Meerderheid schepen eindigt op sloopstranden Nieuwsblad Transport [2020-05-05].

De Pioneering Spirit is 382 meter lang en 124 meter breed. Met een oppervlakte van acht voetbalvelden geldt het momenteel als grootste werkschip ter wereld. Het schip wordt vooral ingezet om boorplatforms te ontmantelen. [kapiteinotje © 2020-08-17]

APRIL 2021: Ik wist toen nog niet dat Poetin op het dek van de Pioneering Spirit heeft gestaan. En dat Allseas, na pressie van de Verenigde Staten, zich heeft teruggetrokken uit het Nordstream 2-project waar dit schip een belangrijke rol had.

Kijk hier de aflevering van De waarde van de aarde terug.

 

Zie Omroep Zeeland 2020-08-17
Zie PZC 2020-08-17
Zie 2016: Pioneering Spirit first heavy lift (21 mns)
Zie 2015: Building of Pioneering Spirit (3:35 mns)
Zie Nieuwsblad Transport [2020-05-05] Meerderheid schepen eindigt op sloopstranden

INGEZONDEN @ kapiteinotje.nl

Was jij erbij en wil je er iets over vertellen of heb je een leuke foto gemaakt, stuur je reactie naar @ kapiteinotje.nl ... wij zijn er blij mee!

Als boorplatforms op zee niet meer in functie zijn moeten ze netjes worden weggehaald. De Pioneering Spirit van offshorebedrijf Allseas kan deze afgedankte boorplatforms in zijn geheel oppakken en afvoeren.
Hier rechts "the building of the Pioneering Spirit" in een filmpje uit 2015 © Koninklijke Vereniging van Ingenieurs.