kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

bevrijdingsfestival thuiseditie

© 2021-05-05 mariël otten [txt;img]

Het Bevrijdingsfestival Vlissingen is op 5 mei live te volgen via verschillende streams (Vrijheidscafé, MainStage Live, Talks, Liberty Dance café) op Bevrijdingsfestival Zeeland @ Home.


Heeft u ook zo genoten van al die inspirerende Talks & Vrijheidscolleges Shorts & optredens? Hierboven een van mijn favorieten: de Amsterdamse Sophie Straat. Als u op de foto klikt, dan kunt u Sophie trugkieke ;-)

BEVRIJDINGSFESTIVAL VLISSINGEN Ik was verschillende keren in Vlissingen aanwezig bij de 5 mei-viering. De editie van 2002 maakte op mij de meeste indruk. In het begin van de avond trad mijn favoriete band uit Limburg op, Rowwen Heze, later die avond Bløf. Zie hieronder een korte impressie - uit 20 jaar fan ingelijst.
In 2005 liepen we overdag rond op het plein. Het was het jaar van de komst van Ali B. Kort voor zijn optreden stond er heel veel publiek voor het podium, kort erna was het plein zo goed als leeg. We hadden het gevoel dat heel Zeeland was uitgelopen om deze knuffel-Marokkaan uit Almere van dichtbij te bestuderen.

De tekst gaat verder onder de foto's.

5 mei 2002

@ bevrijdingsfestival bellamyplein vlissingen

Het is al tien uur geweest als het geduld van de Zeeuwen wordt beloond: Bløf is de afsluiter op de 12e editie van het Bevrijdingsfestival Vlissingen. Ik heb een videorecorder van thuis meegezeuld en terwijl ik terug ben op het Belhamelpark waar ik de band in 1998 voor het eerst zag spelen, loopt in de flat aan het Duinstraatje (het "oude strandhuis" maar dan van tante) een vhs-band mee. Zodoende kan ik zestien jaar later nog eens kijken en luisteren naar een ongelooflijk valse want tig-keer gekopieerde en inmiddels op dvd overgespoelde registratie van dat concert door Omroep Zeeland. Het is de "blauwe periode" van Bløf (van de Blauwe ruis-cd) en er is die avond een gastoptreden van Thé Lau, niet mijn cup-of-tea maar allah.
Het is (voor mijn doen) uitzonderlijk laat als de taxi mij door de nacht naar Zoutelande rijdt.

Zie 20 jaar fan ingelijst

De tekst gaat verder onder de foto's.

Alle mensen op de Dam zingen "Lang zal hij leven" voor de jarige Peter Slager. [kapiteinotje © 1999-05-05]

Er zijn veertien bevrijdingsfestivals verspreid over het hele land. Amsterdam, Wageningen en Haarlem hadden in 1980 de primeur. Vlissingen organiseerde de eerste Zeeuwse editie in 1992.
Het festival in Vlissingen had vanaf het prille begin een klinkende reputatie tot ver buiten de provinciegrenzen. Iedere keer weer een indrukwekkende programmering met goede acts, niet noodzakelijk "groot" maar altijd wel "hot" op dat moment. Het was altijd weer de moeite van de verre reis waard.
En ook al had het Zeeuwse festival veel meer te bieden dan alleen muziek, sinds 1993 bijvoorbeeld ook de Randwijklezing, ik kwam speciaal voor de muziek.
Alle bevrijdingsdagen in Amsterdam moest er namelijk gewerkt worden. 4 en 5 mei waren drukke dagen voor clubs als het Komitee Indonesia, waar ik vrijwilliger was. Dat begon op de avond van de vierde mei met J'accuse in Hotel Krasnapolsky. Als we onze fietsen van het slot deden, kwamen koningin Beatrix en prins Claus door de Ferdinand Bol scheuren. Zij waren klaar op de Dam, wij moesten nog beginnen. En op 5 mei de informatiekraam bemensen, zoals hier rechtsboven op de foto in 1989 in het Vondelpark met pak Hussein.

Zie Bevrijdingsfestival Zeeland