kapitein tje

nie alleên dunen en strange

 

mariël otten © 2020-'22 id img txt

     
 
     

folkert de jong "ex voto" in grote kerk veere

© 2021-08-27 mariël otten [txt] carla otten-coumans [img]

De Grote Kerk is de Grote Kerk niet meer. Het is een experience geworden. Of, zoals de PZC het noemde, "een attractie met perspectief" [2021-02-20]
Via animaties, projecties en een 3D-soundscape ervaar je wat er zich de afgelopen eeuwen heeft afgespeeld in de kerk. De stenen reus in het piepkleine, pittoreske Veere.
"
Verbaas je over de wervelende en wentelende reuzenprojecties die op een nieuwe manier de geschiedenis vertellen. Zeg hardop ja in een Schotse trouwjurk. En beleef hoog in de kerk hoe het klonk om daar te liggen tussen honderden gewonde soldaten."
Dat belooft wat.
Gelukkig is daar ook nog het middenschip dat gaat dienen als cultuurpodium voor artiesten uit binnen- en buitenland. Muziek, film, literatuur, dans en theater. En beeldende kunst.
Elk jaar mag één Kerkmeester het middenschip gebruiken voor een geheel eigen invulling. De allereerste Kerkmeester is Folkert de Jong uit Egmond aan Zee.

Folkert de Jong: "Ik zie de Grote Kerk als een groot omgekeerd schip. Ooit heeft ze verre reizen gemaakt, nu is ze gestrand, leeg. Maar het water roept nog steeds. Ik wil iets brengen waarbij je kunt wegdromen. Over dat verlangen naar elders, fantaseren wat er nog meer achter de horizon kan zijn. En daar ook bang voor zijn." [Grote Kerk Veere Infokrant juli 2020]
Het is een armada geworden: vijfentwintig zwevende schepen van paraffine.

"EX VOTO" is een verwijzing naar scheepsmodellen (votiefschepen) die aan kerken werden gedoneerd als dank voor een behouden vaart. Zoals bijvoorbeeld hieronder in de Jacobskerk in Vlissingen.

Zie Grote Kerk Veere