kapitein tje

op zoek naar zeeland  

mariël otten 2008-2020 © id img txt

     
Nieuw Zeeuws Meisje
Verkiezing Zeeuws Meisje (2012)
Op zoek naar het echte Zeeuwse meisje
Het botermeisje

LINKS

Zeeuws Meisje 2019
Beeld in Zeeland
 

nieuw zeeuws meisje (verslag komt eraan)

mariël otten © 14 september 2019

Op 14 september opent drs. Anita Pijpelink, lid van Provinciale Staten Zeeland, de tentoonstelling Zeeuws Meisje #gelijkheid in de Koorkerk te Middelburg, met de foto’s van Rem van den Bosch, de kleding, en rekwisieten uit de fotosessies. Hierbij wordt ook het boek "Zeeuws Meisje" gepresenteerd, waarin de foto’s worden aangevuld met een voorwoord gebaseerd op de "Handmaid’s Tale", een beschouwing over streekdracht, en interviews met de mensen die de campagne hebben vormgegeven. Daarnaast wordt ook het Soiree boek gepresenteerd - een speelse aanvulling op het grote fotoboek waarin de traditionele dracht wordt omgetoverd in een onweerstaanbaar uitgangstenue.
Zeeuws Meisje is een multidisciplinair project gebaseerd op artikel 1 uit de grondwet, het gelijkheidsbeginsel. Daarnaast gaat het over doorgeven van Zeeuws erfgoed. Met deze twee peilers als basis brengen we op originele wijze én vanuit een positieve visie de thematiek onder de aandacht. Met een team vakmensen wordt de traditionele Walcherse "werkse" dracht uitgevoerd in monochrome tinten. Zo wordt het iconische personage Zeeuws Meisje ingezet als veelkleurig symbool van gelijkheid en hoop.
Gekozen is voor een Walcherse dracht van alledag, van het werkende leven. Het erfgoed van de dracht is vertaald naar pakkende hedendaagse beelden, dankzij een team van vakmensen. Stylisten, juweliers, naaisters en zelfs een klompenmaker. Naast autonome beelden worden diverse Zeeuwse bedrijfstakken belicht in de fotografische series en zijn er verbeeldingen die relateren aan de landbouw en visserij-industrie.

Zeeuws Meisje is vanaf 14 september 2019 te zien in De Koorkerk te Middelburg. Daarnaast gaat zij mee naar Michigan en wordt zij gepresenteerd tijdens The Four Freedom Awards in New York (US). Ook is zij te zien in de Tweede Kamer in Nieuwspoort en wordt het komend jaar een lesprogramma op basis van de thematiek aangeboden aan 2000 jongeren van diverse scholen.
Middels posteracties, gespreksmomenten, fotosessies, een reeks televisie-afleveringen bij Omroep Zeeland, een boek en reeks tentoonstellingen zetten wij mensen vanuit een professionele visie van de beeldende kunst aan het denken.

Duur tentoonstelling: 14 september t/m 25 oktober
Openingstijden september: ma t/m vr 10.30 – 17.00, za en zo 13.30 – 17.00
Openingstijden oktober: ma t/m vr 10.30 – 17.00 (in het weekend gesloten

WORDT VERVOLGD