kapitein tje

op zoek naar zeeland

 

mariël otten © 2008-'22 id img txt

     
 
 
écht ZEEUWS!?
dit is ZLD
ZEEUWSE TROTS

Grôôs op Zeeland

De onderwatervlag
De vlag op de 4daagse
Het schoenenhart op de 4daagse
De bus
Dé Oranje-auto
Het mooiste kenteken
De langste merklap
Rutte pronkt met boek
Isabel The Voice
Twee BZ-ers

LINKS

Zie hier "Trots op Zeeland" bij Omroep Zeeland
 

écht zeeuws!?: zeeuwse trots

mariël otten © 2014-'22

 
grôôs op zeeland

Tweede Pinksterdag 2020 liep heel Zeeland in dracht, nu ja vooral op Westkapelle. Daar kwam de oproep vandaan: "laat zien dat je Zeeuw bent, steek je 1 juni in streekgoed" @ Polderhuis. Een duidelijker link tussen dracht en identiteit is niet te bedenken. Dat laat-zien-dat-je-Zeeuw-bent werd al gauw "trots op Zeeland" en dat werd vervolgens "grôôs op Zeeland", wat weer een indicatie is dat taal voor identiteit minstens zo belangrijk is. Omdat de Zeeuwen het door corona een seizoen lang moeten doen zonder folkloristische dagen en ringrijden uitte kapitein Otje haar solidariteit op een bankje op het schattige dorpsplein van Oud-Sloten (in 1921 geannexeerd door Amsterdam). Geen Zeeuw maar wel Grôôs op Zeeland!

Foto: Yvette 2020-06-01

 
 
de onderwatervlag

Iedereen kent wel de beelden van de Zeeuwse vlaggen en vlaggetjes die fier meegaan bij wandelevenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Ik denk zelfs, vooringenomen misschien, dat het de Zeeuwen zijn geweest die dit gebruik hebben uitgevonden. Tegenwoordig loopt iedereen met zijn of haar nationale en/of regionale vlag te pronken.
Maar er zullen er niet veel zijn die in buitenlandse wateren met de Zeeuwse vlag gaan duiken. Dit zijn Max, Leendert en Erwin uit Zoutelande in het 33 meter diepe Mangel Halto rif bij Aruba.

Foto: familie Melis

 
 
de zeeuwse vlag op de 4daagse

Je hebt van die deelnemers die zelfs na vier dagen wandelen citroentjesfris over de lijn lijken te komen. Alsof ze net zijn begonnen en er nog wel een paar dagen tegenaan kunnen. Trix Kayser (72), Babs Kloet (75) en Jannie Buijs (69) zijn zo van die mensen. Missen kun je de Zeeuwen niet. En voor zover de Via Gladiola al geen gekkenhuis is, maken de drie dames er zelf nog een extra groot feest van. "Wat een heerlijke sfeer hè?" roept Trix enthousiast. "Hoe we de vier keer dertig kilometer halen? Steeds de ene voet voor de andere zetten." De dames komen niet meer bij. Maar even later geven ze dan toch hun geheim prijs. "Gewoon goed trainen." En wat dat betekent? Nou, gewoon. Twee keer in de week lopen. De ene voet voor de andere. "Als je dat maar vaak genoeg oefent, kun je de Vierdaagse lopen."

Bron: PZC, 2018-07-21 (boven) en 2011-07-23 (rechts).

 
 
het zeeuws schoenenhart op de 4daagse

Het schoenenhart dat in oktober 2015 in Zoutelande, de finishplaats van de Kustmarathon, stond, staat bij de Vierdaagse van 2016 voor het gemeentehuis van Elst.
Wethouder Wijnte Hol van de gemeente Overbetuwe komt al jaren met de familie in Zoutelande en heeft ook al drie keer de Kustmarathon gelopen. Hij vindt dat het "blauwe hart" bij hun "blauwe dinsdag" past.
Op de Dag van Elst (de eerste wandeldag van de Vierdaagse) worden straten en omgeving in de gemeente Overbetuwe met blauw versierd. De traditie wordt dit jaar geïntroduceerd ter gelegenheid van de honderdste editie van de Vierdaagse.
Het schoenenhart bestaat ook uit paarse en rode schoenen maar toegegeven ... blauw heeft de overhand.

Uit: PZC 2016-07-20.

 
 
de bus

Tja hij draaide net weg bij het woonhuis van Mister Marathon Lein Lievense. Het is zaterdag 5 oktober 2013 even na 8 uur in de ochtend - deelnemers aan de kustmarathon worden van finishplaats Zoutelande per bus naar startplaats Burgh-Haamstede gebracht. En niet zomaar een bus. Nee, dit is de allereerste Zeeuwse bus van Van Fraassen Travelling uit Middelburg (bijna 200 touringcars, allemaal oranje) die misschien wel voor het eerst over de Zeeuwse wegen rijdt. De in blauw-en-wit gespoten Mercedes touringcar compleet met wapenspreuk en Zeeuwse vlag zal in de maanden die volgen een groot succes worden. Zo bracht de bus zaalvoetballers van Groene Ster naar een uitwedstrijd in Hoorn (NH) en korfballers van TOP Arnemuiden naar Roermond. Voorlopig hoogtepunt was de reis op 30 oktober 2013 van voetballers en aanhang van Hoek naar de Rotterdamse Kuip voor de bekerwedstrijd tegen Feyenoord: het werd 3-0.

De Zeeuwse bus van Van Fraassen

 
 
dé oranje-auto

Je hebt de Luctor et Emergo-bus van Fraassen maar je hebt ook de Oranje-auto. Dé Oranje-auto die door vrienden in Zoutelande wordt gefabriceerd in de maanden voorafgaand aan een EK of WK. De auto heeft een eigen parkeerplaats tegenover snackbar De Zeeuwsche Mop waar de wedstrijden op grote schermen gevolgd worden. Vooraf, in de rust en na de wedstrijd kan iedereen die dat wil een ritje meerijden in of op de auto. Het is één groot feest - daar in Zoutelande. Trots zijn ze ook op Zeeland en dan vooral op hun dorp: de naam Zoutelande moet erop!

Zie: 2012 Oranjekoorts in Zoutelande en 2014 Oranjekoorts in Zoutelande

 
 
het mooiste kenteken

Hij woont in Oostenrijk, in Zell am See om precies te zijn, en dat levert ZE op als beginletters van het kenteken. De overige letters mag je in Oostenrijk zelf kiezen en zo kwam John Griep uit Goes op ZE-EUW. Hij is regelmatig even terug in Zeeland en dan trekt de Audi A5 met het bijzondere kenteken veel bekijks.

Boven: Omroep Zeeland 2015-08-19; rechts: PZC.

 
 
de langste merklap ter wereld

De langste merklap ter wereld meet van begin tot eind 125,6 meter en is in 2000 gemaakt door 243 Zeeuwse vrouwen. In kruissteekjes afgebeeld zijn karakteristieke steden en dorpen, gemeentewapens, historische gebeurtenissen, persoonlijke anekdotes, motieven en symbolen die de vrouwen typerend vonden voor Zeeland van rond de eeuwwisseling. De merklap kreeg de toevoeging "Door Ons Gedaen" - een verwijzing naar de eeuwenoude traditie van merklappen maken, vaak als oefening voor meisjes in het borduren en het maken en herstellen van linnengoed en kledingstukken.
Naast diverse tours door de provincie is de lap in 2009 enkele maanden in Japan (!) te zien geweest.

Foto: De merklap DOG in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes 2013-08-07

 
 
rutte pronkt met boek

Onder de kop "Rutte pronkt met boek van Middelburger" zien we een foto van de werkkamer van premier Mark Rutte in het Torentje. Er is staat heel veel en niets is geënsceneerd. "Die werkkamer ziet er echt zo uit", vertelt Tobias van Gent, Kamerlid voor de VVD, Middelburger én - naast Hans Sakkers - co-auteur van het boek "Slag om de Schelde 1944". Het is kort na Prinsjesdag en als Rutte en Van Gent elkaar tegenkomen in de wandelgangen van de algemene beschouwingen, zegt Rutte enthousiast: "Je boek staat in mijn kamer!" Daarna kwam iemand op het idee om er een foto van te maken - en nu is heel Zeeland trots,

Uit de PZC van 2020-09-19

 
 
isabel the voice

Op 10 februari 2017 staat Isabel Provoost (17) uit Middelburg in de halve finale van The Voice én op de voorpagina van de PZC. Zij werd al eens tweede bij de Voice Kids en het thuisfront heeft haar als "The Voice of Zeeland" in het hart gesloten. Ze bereikt de finale onder andere met het aangrijpende "Sweet goodbyes" voor vriendin Isa. In de finale zingt ze "Omarm" met Paskal Jakobsen van Bløf. Later dat jaar staat Isabel op het grote podium van Concert at sea. Ze is een trotse Zeeuw.

 
 
twee bekende zeeuwen

"Ik ben oprecht trots dat ik Zeeuw ben", vertelt Isabel in een tweegesprek met die andere BZ-er Bertie Steur. TV-persoonlijkheden op promotietour voor Zeeland.
Isabel: "Ik ben echt heel erg trots op Zeeland. Ik vond het heel leuk om te zien dat jij uit Zeeland kwam. 'Hé! Tof, iemand uit Zeeland die meedoet aan Expeditie Robinson. Een lesbische boer die haar mannetje staat'".
Bertie: "Wat mij wel opviel bij ER: ik was de enige die trots was op zijn eigen provincie. Ik dacht: ik móet daar iets mee. Vandaar, die pet met hosternokke. Zeeuwser kan het niet."

Uit: PZC, 2017-04-01