kapitein tje

op zoek naar zeeland

 

mariël otten © 2008-'22 id img txt

     
 
 
ZIN & ONZIN OVER ZEELAND EN DE ZEEUWEN
Vuurtorenrood
Ter-neuzen
Bordspel in Buttinge
"Weg van jou"
dat kan ik mijn vrouw niet aandoen...
Vrouw met den Bijbel én met ballen
De val van Johnny
Mona's Zeeuwse bolus
Poncho tegen De Storm
Meertens' Zeeuwen
VERGISSINGEN
NIET OP DE KAART
VER WEG
écht ZEEUWS!?

dit is ZLD

ZEEUWSE TROTS
 

zin & onzin over zeeland en de zeeuwen

mariël otten © 2014-'22

Terug-van-weggeweest: Zin & onzin over Zeeland & de Zeeuwen. De eerste versie "nutteloze weetjes" stamt uit 2014. Er was sindsdien voldoende zin & onzin voor een "volume 2" maar u vindt ze hieronder ... in min of meer chronologische volgorde.

 
vuurtorenrood

Moet een vuurtoren per sé rood zijn?
Rood kan - evenals pure red, traffic yellow en bright red orange. Dat zijn "veilige" kleuren. Je hebt er ook in wit en zwart-wit. De toren moet vanaf zee goed te zien zijn. Aan een schutkleur heb je niets.
Roestbruin is dus niet "veilig". Toch zijn het de kleurspecialisten van Rijkswaterstaat die de vuurtoren-met-rode-spiraal van Haamstede (bekend van het honderd guldenbiljet uit 1985) vuurwit en oxiderood willen verven.
Heel Haamstede kwam in het geweer. Nee, heel Schouwen-Duiveland!
De "nieuwe" kleuren zouden in het verleden op de toren zijn aangebracht en doen daarom volgens de gemeente recht aan de geschiedenis van de vuurtoren. Tegenstanders wijzen erop dat de vuurtoren slechts vijf (!) van de 180 jaar die kleur heeft gehad. Vòòr die tijd was de toren grijs - en daarna zeventig jaar lang vuurrood zoals een vuurtoren hoort te zijn. "Nu passen ze de kleur aan op de huisjes eromheen, die alleen mensen zien die het bordje Verboden Toegang negeren. Een kleur uit de tijd dat men alleen nog verf kon maken uit karnemelk en winterpeen. En daar hebben dan geleerden onderzoek naar gedaan", aldus Siem van der Giessen die al dertig jaar uitkijkt op de vuurtoren in PZC, 2020-09-01.
Uiteindelijk haalt de gemeente bakzeil: de vuurtoren verandert toch niet van kleur.

 
 
ter-neuzen

In Amsterdam zijn we er klaar mee. De promoletters I AMSTERDAM zijn weggehaald van het Museumplein waar elke toerist ermee op de foto wilde. Wij zijn de drukte in de stad beu en dan is het raar om geld uit te geven aan promotiecampagnes. In Ter-neuzen denken ze nog wel wat extra reuring te kunnen gebruiken. Multimediabedrijf Recht door Zee uit Sas van Gent plaatste op 25 maart 2021 de letters TER en twee gestileerde neuzen op het Stadhuisplein.

Klik op het Corretje: Cor de Jonge heeft nog wat tips voor Koewacht, Waterlandkerkje, Vogelwaarde, Hoofdplaat, Hengstdijk, Hoek, Biervliet en Braakman.

 
 
bordspel: buttinge in, buttinge uit
 
weg van jou

Hebben jullie de film "Weg van jou" gezien?
De 30-jarige Rotterdamse Evi verwacht uitgezonden te worden naar Rio de Janeiro. Het wordt echter niet Rio maar Terneuzen. Tot haar verbijstering moet ze daar de aanleg van de zeesluis gaan coördineren.
Op weg ernaartoe laat ze bij het tolhokje van de Westerscheldetunnel haar paspoort zien. En dat is nog maar het begin.
Alle denkbare cliché's over Zeeland passeren de revue - of eigenlijk: over het "randland" (het leven buiten de randstad) in het algemeen.
De productiemaatschappij stelde als voorwaarde dat het Weg-van-jou-team zelf geld moest inbrengen. Via sponsoring en crowdfunding werd het ongekend hoge bedrag van 25.000 euro opgehaald - de helft uit de regio (Zeeuws-Vlaanderen).
De film werd een succes - in de bioscoop (met ruim 200.000 bezoekers eindigde "Weg van jou" in 2017 bij de tien best bezochte films in Nederland) en op de streamingsdiensten (de film is onder meer te zien op Netflix).

Kop in PZC 2021-04-14. De Zeeuws-Vlaamse bevolking leverde ook locaties, figuranten en vee.

 

 
dan kan ik mijn vrouw niet aandoen...

"Dat kan ik mijn vrouw niet aandoen ..."
Dat zei de man die in januari 2014 directeur werd van het über-Zeeuwse bedrijf Delta als antwoord op de vraag "U komt toch in Zeeland wonen?"
Anton Kamerbeek woonde op dat moment met zijn gezin in een monumentale villa in Baarn.
Gerard Smallegange, chroniqueur van het "randland", schreef er het volgende over:
"De nieuwe topman van ons meest Zeeuwse publieke bedrijf dacht z'n werk te moeten en kunnen doen vanuit een ver verwijderde woonplaats. Alsof je het complexe Zeeland en de ronde maar soms dwarse Zeeuwen kunt begrijpen zonder je tussen hen in te begeven. Een tikkeltje arrogant en neerbuigend komt zo'n uitspraak ook over - niet leuk voor de Zeeuwen die fier zijn op hun landje en de bewoners." [PZC, 2016-02-25]
Overigens moest deze in Zeeland opererende maar buiten Zeeland levende Delta-baas binnen twee jaar alweer opstappen na tumult over een salarisverhoging van 469.000 naar 575.000 euro. Een verhoging die ongepast werd gevonden midden in de financiële crisis bij Delta en het dreigende verlies van 800 banen. Hij kreeg acht ton mee.

IMG: PZC+Delta/LinkedIn/deondernemer 2016-03-07

 

 
vrouw met den bijbel én met ballen

Heel af en toe "haalt" Zeeland de landelijke pers. Dat gaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zeker gebeuren - met Lilian Janse uit Vlissingen, de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de SGP.
Vanaf de oprichting van de partij, 24 april 1918 in Middelburg, was bepaald dat vrouwen zich niet verkiesbaar konden stellen, maar een uitspraak van de Hoge Raad in 2010 maakte daar een eind aan.
De verhalen in de landelijke media gaan ons waarschijnlijk meer vertellen over het beeld dat wij, niet-SGP'ers, van de SGP hebben ("zwaarmoedige mannen in donkere pakken, met hun gedweeë vrouwen in donkerblauwe rokken") dan over lokale kwesties, partijstandpunten of over Janse zelf.
Het Parool pakt in de zaterdageditie van 1 maart flink uit.
Gelukkig is het een vrouw met ... humor. "Toen ik deze zomer voor het eerst op tv was, zag je me skeeleren op de boulevard. Met een rokje en een legging aan. Een zwarte, want volgens mijn oudste dochter kunnen witte leggings echt niet."
In het artikel staat dat Janse niet voorbereid is op alle aandacht die ze krijgt. "In de supermarkt wordt ze zo vaak aangesproken dat het twee keer zo lang duurt voordat ze met de boodschappen thuis komt."
Lilian Janse, normaal mens, rokje boven de knie, goedlachs, hart op de tong, dikke huid, vrouw met ... ballen, "recht door zee".
20 maart: Lilian Janse (41), krantenbezorger in Vlissingen, schrijft geschiedenis en wordt de eerste vrouw ooit met een SGP-zetel.

Deborah Jongejan: "Vrouw met den Bijbel én met ballen", Het Parool, 2014-03-01.

 

de val van johnny

Het is 10 juli 2011. De Zeeuwse leeuw valt! Volgens Meertens is het de strijd met het water die de Zeeuwen geleerd heeft te volharden tot het einde en, ondanks tegenslagen van welke aard dan ook, niet te versagen.
Ik moet denken aan wat Engel Reinhoudt schreef: "Johnny Oôgerland was inêens een echte Zeêuw toen at 'n nae z'n val mie z'n kont in 't prikkeldraed gewoon wee op de fiets sprong. Mae aod 'n dan gin Zeêuw ewist a t'n ezeid ao: 'k Ouwe 't voe gezie, 'k gae naèr uus?" (PZC, 2012-06-09)
Luctor et emergo. Ik ontworstel me aan het prikkeldraad en rijd door.
Kijk hier: De val van Johnny bij Omroep Brabant
Johnny zelf is het spuugzat om alsmaar aan die val in het prikkeldraad herinnerd te worden. Hij doet er alles aan om dat ene voorval uit het nationale geheugen gewist te krijgen: hij laat zich sindsdien nog regelmatig van de weg rijden of raakt verstrikt in een reclamedoek. Maar hij werd ook Nederlands kampioen op de weg (!) en fietst de Tour in het rood-wit-blauw.
Johnny Hoogerland uit Langeweegje blijft hopen op een etappezege om zo in de voetsporen te treden van Theofiel Middelkamp uit Nieuw-Namen (Zeeuws-Vlaanderen), de eerste Nederlander die een Tour-etappe wist te winnen. De etappe, op 14 juli 1936, was een zware Alpenrit met onder meer de Galibier. Middelkamp ("nooit opgeven, liever doodvallen") had nog nooit iets hogers dan een molshoop gezien en reed op een gewone koersfiets zonder versnellingen.

 
 
mona's zeeuwse bolus

In januari (2012) werd de luchtige-Zeeuwse-bolus-pudding-met-kaneel-saus van Mona "Toetje van de maand". Ze werden overal in Nederland verkocht. Ook kapitein Otje kocht er een in Amsterdam bij haar buurtsuper.
Een hele eer voor Zeeland en de bolus, zou je zeggen. Maar in no time werd de mailbox van de PZC overspoeld met commentaar. Op de verpakking is niet een bolus maar een kaneelrol afgebeeld. Dat hadden ze bij Mona moeten weten, vonden de Zeeuwen.
Mona's reactie: Bij Mona werken we met een testpanel die het laatste woord heeft over smaak en verpakking van Mona's toetjes. Het testpanel vindt dat de kaneelrol, die wel een beetje lijkt op de bolus, er veel
s m a k e l ij k e r uitziet...

 
 
 
poncho tegen de storm

In 2009 verschijnt de roman "1953" van Rik Launsprach, bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. De première van de film (De storm) veroorzaakt in Amsterdam een klein relletje. Paroollezers kunnen een mailtje naar de krant sturen en maken zo kans op een gratis filmpakket met twee kaartjes voor de film, een poncho, een paraplu, een zadelhoes en een zaklamp... Als Amsterdammer én Paroolabonnee zak je dan even door de grond.

Op het Weteringcircuit staat een prachtige bank waarmee Schouwen de stad Amsterdam bedankt voor de hulp in 1953.

 


 
1938: meertens' zeeuwen

Een boer uit Biggekerke en een meisje uit Zoutelande
Indrukken van den fotograaf Willem van Malsen

"De Zeeuwsche mannenkop is de meest monumentale van Nederland. Voorhoofd, oogen, neus, mond en kin, alles aan deze koppen is even mooi gebouwd en ingeplant. Karakter, gevoel en verstand zijn met elkaar in evenwicht.
De Zeeuwsche meisjes zijn veelal mooi, maar onder de vrouwen van gevorderde leeftijd zijn er weinig te vinden, die hun schoonheid behielden. Oogkassen en kaken ontwikkelen zich in de kleine gezichten te sterk, die daardoor te beenderig worden. Alleen in de Katholieke streken zijn de vrouwen mooier, een verschijnsel dat overal in Nederland zeer opvallend is.
Oppervlakkig bekeken lijkt het wel of het Calvinisme goede teelaarde is voor de natuur van den man, terwijl de vrouw zich gelukkiger ontwikkelt in het Katholicisme."

Uit het (letterlijk en figuurlijk) vooroorlogse Nederlandsche volkskarakters (1938), waarvoor P.J. Meertens, "zelf van ouder tot ouder een Zeeuw, in Zeeland geboren en getogen", het hoofdstuk over De Zeeuwen schreef.