kapitein tje

op zoek naar zeeland

 

mariël otten 2008-2017 © id img txt

     
 
ZIN & ONZIN OVER ZEELAND EN DE ZEEUWEN
Meertens' Zeeuwen
De val van Johnny
Zeeland gespiegeld
In d'een of d'andere Hoek
Aan het eind van de wereld rechtsaf

De eerste intercity rijdt (niet)

De snelwegbaby

Een poncho tegen De Storm
Het hotel met de Bijbel
Vrouw met Bijbel en ballen

Gaybrapad ja gaybrapad nee

Kap op? Snorfiets!

Mona's Zeeuwse bolus
De Middelburger

ZIE OOK

"echt" Zeeuws!?
200 jaar Land-in-zee
 

zin & onzin over zeeland en de zeeuwen

© mariël otten

Terug-van-weggeweest: Zin & onzin over Zeeland & de Zeeuwen. De eerste versie "nutteloze weetjes" stamt al uit 2014. Ik heb er niet veel aan veranderd, wel wat toegevoegd. Komt u een leuk nutteloos weetje tegen? Stuur het naar @ kapiteinotje.nl en wie weet ... komt u uzelf tegen op deze pagina. [2016-04-10]

 
meertens' zeeuwen

Een boer uit Biggekerke en een meisje uit Zoutelande
Indrukken van den fotograaf Willem van Malsen

"De Zeeuwsche mannenkop is de meest monumentale van Nederland. Voorhoofd, oogen, neus, mond en kin, alles aan deze koppen is even mooi gebouwd en ingeplant. Karakter, gevoel en verstand zijn met elkaar in evenwicht.
De Zeeuwsche meisjes zijn veelal mooi, maar onder de vrouwen van gevorderde leeftijd zijn er weinig te vinden, die hun schoonheid behielden. Oogkassen en kaken ontwikkelen zich in de kleine gezichten te sterk, die daardoor te beenderig worden. Alleen in de Katholieke streken zijn de vrouwen mooier, een verschijnsel dat overal in Nederland zeer opvallend is.
Oppervlakkig bekeken lijkt het wel of het Calvinisme goede teelaarde is voor de natuur van den man, terwijl de vrouw zich gelukkiger ontwikkelt in het Katholicisme."

Uit het (letterlijk en figuurlijk) vooroorlogse Nederlandsche volkskarakters (1938), waarvoor P.J. Meertens, "zelf van ouder tot ouder een Zeeuw, in Zeeland geboren en getogen", het hoofdstuk over De Zeeuwen schreef.

 
 
de val van johnny

Volgens Meertens is het de strijd met het water die de Zeeuwen geleerd heeft te volharden tot het einde en, ondanks tegenslagen van welke aard dan ook, niet te versagen.
Ik moet denken aan wat Engel Reinhoudt schreef: "Johnny Oôgerland was inêens een echte Zeêuw toen at 'n nae z'n val mie z'n kont in 't prikkeldraed gewoon wee op de fiets sprong. Mae aod 'n dan gin Zeêuw ewist a t'n ezeid ao: 'k Ouwe 't voe gezie, 'k gae naèr uus?" (PZC, 090612).
Vallen en opstaan: luctor et emergo. Ik ontworstel me aan het prikkeldraad en rijd door.

Johnny zelf is het spuugzat om alsmaar aan die val in het prikkeldraad herinnerd te worden. Hij doet er alles aan om dat ene voorval uit het nationale geheugen gewist te krijgen: hij laat zich sindsdien nog regelmatig van de weg rijden of raakt verstrikt in een reclamedoek. Maar hij werd ook Nederlands kampioen op de weg en fietst de Tour in het rood-wit-blauw.
Johnny Hoogerland uit Langeweegje blijft hopen op een etappezege om zo in de voetsporen te treden van Theofiel Middelkamp uit Nieuw-Namen (Zeeuws-Vlaanderen), de eerste Nederlander die een Tour-etappe wist te winnen. De etappe, op 14 juli 1936, was een zware Alpenrit met onder meer de Galibier. Middelkamp ("nooit opgeven, liever doodvallen") had nog nooit iets hogers dan een molshoop gezien en reed op een gewone koersfiets zonder versnellingen.

Luister naar Theo Middelkamp (89) over zijn Tour-zege (NOS, 2003, video, 15 minuten).
Foto's (kapitein Otje) van de tentoonstelling "De wind beslist, van Middelkamp tot Hoogerland", voorjaar 2012 in de Abdij van Middelburg en de omslag van de PZC van 9 juli 2007.

 

 
zeeland gespiegeld

Klein Zeeuws stadje sluit ogen voor de Tour: Goedereede (Parool). In Eilandenrijk Nederland wordt Ouddorp een Zeeuws dorp genoemd (Groene Amsterdammer). Giel van Beelen (3FM) kreeg de wind van voren toen hij zijn Zeeland-maand opende met ... Goeree.
't Lijkt een beetje flauw, maar het komt veel vaker voor dan je denkt. Je ziet een mooie foto van jachten in de Michiel de Ruyterhaven met op de achtergrond het MuZEEum in Vlissingen (hieronder), staat er "Veere ademt vakantiegevoel"...
Of wat denk je bij de foto rechts: Herken je Zoutelande? Ga er maar eens met de muis of duim overheen ...

 

 
 
in d'een of d'andere hoek

Deze (van eind 2015) is te leuk om te laten liggen.
Om te beginnen: wat valt u op aan de kaart links?

Binnen èèn maand tijd slagen uitvaartverzekeraar Ardante én de Nederlandse rugbybond erin om Zeeuws-Vlaanderen weg te laten op de kaart van Nederland.
Het zou misschien niemand opgevallen zijn ware het niet dat een blunder van beschuitenmaker Bolletje in dezelfde periode de aandacht trekt. Hoe zat het ook alweer?
Het is november 2015 en Bolletje is voornemens namens de Sint wat lekkers te strooien in #EenOfAndereHoek. Het betreft een ludieke actie op Facebook. FB-gebruikers mogen kiezen: Bolletje strooit òf in Hoek van Holland òf in het Zeeuwse Hoek. Ontzettend leuke actie natuurlijk, alleen is per ongeluk een foto van Sluis gebruikt.
Uiteindelijk worden op zaterdag 5 december 10.000 zakjes kruidnoten uitgedeeld in Hoek. Best veel voor een dorp met iets over de drieduizend inwoners. Hoek heeft het - volgens Bolletje met een verschil van slechts 100 likes - gewonnen van Hoek van Holland dat uitgerekend 10.000 inwoners telt.

 

 
 
aan het eind van de wereld rechtsaf

"Eenmaal uit de stad reed ik door de polders. De lucht was zo wijd en open. Mijn enige metgezel was een koe die me vanuit de wei aanstaarde. Ik heb hem toen maar op de foto gezet en moest lachen om mezelf, zo zielsalleen in het Zeeuwse landschap."
Roos Stallinga van de fietsgids "Rij met me mee" in Zilt Zeeland, voorjaar 2010.

"Ik zit nu eenmaal niet in de Randstad, maar in West-Zeeuws-Vlaanderen, een regio die ook nog eens als krimpregio wordt aangemerkt, te kampen heeft met teruglopende inwonersaantallen en, sinds de komst van de Westerscheldetunnel, die de autoveren over de Westerschelde verving, niet meer aan een doorlopende route ligt. Ik woon aan het eind van de wereld rechtsaf, zoals ze in Amsterdam zeggen."
Petra de Boevere in "Het Meisje van de slijterij", 2010.

 

 
 
een poncho tegen de storm

In 2009 verschijnt de roman "1953" van Rik Launsprach, bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. De première van de film (De storm) veroorzaakt in Amsterdam een klein relletje. Paroollezers kunnen een mailtje naar de krant sturen en maken zo kans op een gratis filmpakket met twee kaartjes voor de film, een poncho, een paraplu, een zadelhoes en een zaklamp... Als Amsterdammer én Paroolabonnee zak je dan even door de grond.

Op het Weteringcircuit staat een prachtige bank waarmee Schouwen de stad Amsterdam bedankt voor de hulp in 1953.

 

 
 
het hotel met de bijbel

Een ingezonden brief "Reis naar Goes" in Het Parool van 6 januari 2010: "Maandag moest ik in Goes een cursus geven in hotel Terminus. Ik ging zondagavond alvast naar Zeeland, maar moest bellen voor ik naar binnen kon, zo was de afspraak, want het hotel was op zondagen gesloten. Goes is ver en stil. Ik belde toen ik in de buurt was. "Hotel Termínus, met Van Velen!" De kleine achterdeur piepte open en werd achter mij luidruchtig vergrendeld. De tv op mijn kamer speelde een welkomstmuziekje, er lag een Bijbel naast."

In maart (2013) is kapitein Otje een paar dagen in Den Haag voor het festival Movies that Matter. Ik logeer in het 4-sterrenhotel Mercure in het theaterhart van de stad. Naast het bed in het kastje: het Testament.
Den Haag eej, niet Goes.

 
 
vrouw met den bijbel Én ballen

Heel af en toe "haalt" Zeeland de landelijke pers. Dat gaat met de komende gemeenteraadsverkiezingen zeker gebeuren - met Lilian Janse uit Vlissingen, de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de SGP.
De verhalen gaan ons waarschijnlijk meer vertellen over het beeld dat wij van de SGP hebben ("zwaarmoedige mannen in donkere pakken, met hun gedweeë vrouwen in donkerblauwe rokken") dan over lokale kwesties, partijstandpunten of Janse zelf.
Het Parool pakte in de zaterdageditie van 1 maart flink uit. Gelukkig is het een vrouw met ... humor.
"Toen ik deze zomer voor het eerst op tv was, zag je me skeeleren op de boulevard. Met een rokje en een legging aan. Een zwarte, want volgens mijn oudste dochter kunnen witte leggings echt niet."
In het artikel staat dat Janse niet voorbereid is op alle aandacht die ze krijgt. "In de supermarkt wordt ze zo vaak aangesproken dat het twee keer zo lang duurt voordat ze met de boodschappen thuis komt."
Lilian Janse, normaal mens, rokje boven de knie, goedlachs, hart op de tong, dikke huid, vrouw met ... ballen.
Lijst 12 "recht door zee".
Er stonden drie SGP-vrouwen op de kieslijst: Lilian Janse was goed voor 770 van de 942 stemmen, Nely van Dijk voor 12 en Mariet van Klinken voor 11.

Deborah Jongejan: "Vrouw met den Bijbel én met ballen", Het Parool, 010314.

 
 
mona's zeeuwse bolus

In januari (2012) werd de luchtige-Zeeuwse-bolus-pudding-met-kaneel-saus van Mona "Toetje van de maand". Ze werden overal in Nederland verkocht. Ook kapitein Otje kocht er een in Amsterdam bij haar buurtsuper.
Een hele eer voor Zeeland en de bolus, zou je zeggen. Maar in no time werd de mailbox van de PZC overspoeld met commentaar. Op de verpakking is niet een bolus maar een kaneelrol afgebeeld. Dat hadden ze bij Mona moeten weten, vonden de Zeeuwen.
Mona's reactie: Bij Mona werken we met een testpanel die het laatste woord heeft over smaak en verpakking van Mona's toetjes. Het testpanel vindt dat de kaneelrol, die wel een beetje lijkt op de bolus, er veel
s m a k e l ij k e r uitziet...

 

 
 

WORDT VERVOLGD