mariël tten

van wie is de stad

 

mariël otten © 2006-2023 id img txt

     
 
     

cruijff court in de baarsjes

2020-03-04 © mariël otten [txt;img]

2020-03-04: Een razende reporter ben ik nooit geweest. De opening van het Cruyff Court in de Baarsjes was de laatste keer (voor corona) dat ik deed alsof. Het leverde een leuke ontmoeting op met meneer Kariem (81).

Omdat de Cruyff Foundation afgelopen weekend de viering van het 25-jarig bestaan inluidde, hier het verhaal van Ruud Gullit, Frank Rijkaard en meneer Kariem op het Balboaplein.

Dankzij Aron Winter heeft Lelystad in 2003 het allereerste Cruyff Court gekregen. Sindsdien is het traditie geworden dat "talenten van het jaar" een locatie voor een nieuw Court kiezen. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Ryan Gravenbergh mogen nog een plek aanwijzen.
Wereldwijd zijn er inmiddels 262 courts.

Goed nieuws uit De Baarsjes. Vanochtend werd hier het 19de Cruyff Court geopend. En ik had een leuke ontmoeting met Abdoel Kariem. Meneer Kariem (81) heeft heel lang geleden nog gevoetbald met Gullit Senior en Rijkaard Senior. Zouden Ruud Gullit en Frankie Rijkaard meneer Kariem nog kennen?

We zijn op het Balboaplein waar Gullit en Rijkaard als kleine jochies voetbalden, eerst op de hoek van de straat, daarna bij de kerk en tenslotte op een heus trapveldje op het plein. Gewoon asfalt, dus je viel je knieën stuk, herinnert Gullit zich. Er waren nog geen Cruyff Courts en Oranje (mèt Gullit en Rijkaard) was nog geen Europees kampioen.

Kijk het hier terug [8 minuten].

Het werd dan ook de hoogste tijd dat hèt voetbalplein van Nederland een Cruyff Court krijgt. Het is het negentiende Court in Amsterdam. Verspreid over het land zijn er meer dan honderd. Tegenwoordig richt de Cruyff Foundation (actief sinds 2003) zich ook op achterstandswijken in Zuid-Afrika, Engeland, Maleisië en Spanje.

Zie UPDATE 2021: Cruyff Court op Lesbos

"Je mag je gelukkig prijzen als je hier mag opgroeien en de mogelijkheid hebt om te sporten", aldus Rijkaard. Beide jongens waren vrijwel dagelijks op het veldje te vinden. Ruud woonde een stukje verderop, vertelt meneer Kariem, en de familie Rijkaard over het kippebruggetje. Het is ook het plein van Dries Boussatta, de eerste international van Marokkaanse afkomst. Die is er vandaag ook bij langs de lijn.

En dit is Abdoel Kariem (81). Hij heeft nog gevoetbald met de vaders van Ruud en Frank. Zouden de jongens hem nog kennen?
Na een poosje is het geduld van Meneer Kariem op. NOS, AT5 en nog veel meer pers willen de boys spreken. Het is genoeg geweest, vindt meneer Kariem en trekt Ruud aan zijn jasje.

Ruud en Frank: "Heeeeeeeeeeeeeeee hallo!"

Ruud: "Woont u nog steeds in de Cabotstraat?"

Meer info Johan Cruyff Foundation