mariël tten

van wie is de stad

 

mariël otten © 2006-2023 id img txt

     
 
     

r.i.p. fabrice (1961-2021)

Fabrice Hünd is op oudjaarsdag onverwachts overleden. Fabrice is de kunstenaar die Amsterdam mooier maakte met zijn straatmozaïeken. In 2011 deed hij dat in onze buurt, op het Hoofddorpplein, samen met kinderen uit de buurt. Het was een feest! Later dat jaar kwam Sinterklaas himself het kunstwerk "hoofdzaak:liefde" onthullen. Het is een van de weinige Fabrice-kunstwerken die uit de stad zijn verdwenen. Hoe en waarom is nooit duidelijk geworden - de gemeente zal zich wel weer achter de oren krabben, een aannemer zijn handen in onschuld wassen.
Fabrice is maar zestig jaar geworden.

straatkunst: fabrice "hoofdzaak:liefde"

2011 © mariël otten [txt;img] yvette [img]

Verspreid over de stad kom je mozaïeken tegen van Fabrice Hünd (1961). Hij maakt zijn werk in de openbare ruimte, op locatie, onder toeziend oog van buurtbewoners, bezoekers en voorbijgangers. Ik heb hem ooit zien werken op het Marie Heinekenplein, een rotplek, vanwege de wind die precies op dat punt altijd raast als een storm. Fabrice gebruikt natuur- en vuurstenen, fossielen, tegels uit verschillende culturen en tijden, oude potscherven en knikkers die hij in de loop der jaren verzameld heeft. Hij hakt alle stukjes mozaïek op maat en bevestigt die handmatig op de muren. Aan "hoofdzaak:liefde" heeft Fabrice wel enkele weken gewerkt.

Zijn "hoofdzaak:liefde" (2011) op het transformatorhuisje op ons Hoofddorpplein is een bijzonder verhaal in twee delen. Om te beginnen mogen we op de verjaardag van ons buurmeisje allemaal meehelpen het kunstwerk te maken. Er werden letterlijk en figuurlijk heel wat steentjes bijgedragen. Hoeveel? Geen idee. En dan was daar de onthulling - door niemand minder dan sinterklaas himself. Fabrice werd er zelfs 'n beetje verlegen van.

samen werken aan "hoofdzaak:liefde"

2011-09-24 © mariël otten [txt;img]

Het is 24 september. Er is geen streekmarkt bij het Olympisch Stadion! Gelukkig is daar Fabrice die vandaag een kunstwerk gaan maken op het transformatorhuisje op het Hoofddorpplein. Hij kan wel wat hulp gebruiken.

Als jullie nou eens dit ornament in dit hoekje maken.

Hallo, wij zijn Noor en Yara. "En ik ben Fabrice en dit zijn jullie steentjes."

Een goed begin is het halve werk.

"Dat ziet er goed uit! Dat hebben jullie fantastisch gedaan, meiden."

Pappa en oma helpen mee want het ornamentje in het hoekje moet wel af vandaag natuurlijk.

de onthulling door buurtklaas

2011-11-19 © mariël otten [txt;img]

Een staf is een uitermate geschikt hulpmiddel om een muurmozaïek van kadopapier te ontdoen.

circus bij de oscar carréschool

2021-09-09 © mariël otten [txt;img]

[mariël otten © 2021-09-09]

De Oscar Carréschool in de Pijp - met - met cultuurprofiel - bestond in 2020 vijfentwintig jaar. De festiviteiten resulteerden een jaar later in een kleurrijk mozaïek op achttien panelen, 11 meter lang, langs de hekken van de school aan de straatkant. Aan de afbeeldingen - "thema circus" - liggen tachtig tekeningen van leerlingen ten grondslag. Fabrice en collega Cornelia Doornekamp zijn er twee maanden lang twaalf uur per dag mee bezig geweest. "Schilderen met scherven" noemde Fabrice: verhalen vertalen naar keramiek, glas en natuursteen.

Het is het laatste werk in de openbare ruimte van de hand van Fabrice. De Amsterdamse kunstenaar overleed onverwachts op oudjaarsdag 2021. Fabrice kleurde de straten van Amsterdam vrolijk. Hij was pas zestig jaar. We gaan hem missen. "Circus left town" - alweer.

Zie Fabrice