mariël tten

van wie is de stad

 

mariël otten © 2006-2023 id img txt

     
 
     

langs de schinkel 2.0

© mariël otten [txt;img]

Niet alles van vroeger is goed en niet al het nieuwe is verkeerd. Op deze wandeling langs de Schinkel zullen we zien dat veel van vroeger is verdwenen en dat niet alles wat ervoor in de plaats is gekomen nu meteen onze bewondering afdwingt. Om te beginnen is de Schinkel geen rivier meer. Ze is getemd door de stad en kanaal geworden. Het is overigens nog wel een schinkel in de betekenis van "verbindingsstuk tussen twee weteringen".

Nadat wij in 2003 in de Schinkelbuurt kwamen wonen, maakte ik de webpagina "Langs de Schinkel". Omdat we deze zomer vieren dat heel veel gebiedsdelen waaronder ook de buurt waar wij wonen een eeuw geleden werd "opgesnoept" door Amsterdam, verschijnt de komende weken hieronder versie 2.0.
"Langs de Schinkel" heb ik indertijd opgezet als een wandeling over "de oude heilige weg naar Sloten". Ik liet de wandeling beginnen op het punt waar de Kostverlorenvaart overgaat in de Schinkel, bij de Overtoomse Sluis, die geen sluis meer is maar een brug. En ik liet hem een stukje verder eindigen bij de "nieuwe" sluis (ook alweer bijna 80 jaar oud) waar de Schinkel overgaat in de (of het) Nieuwe Meer. Ik vond het grappig dat de een deze Schinkelsluis noemde en de ander Nieuwe Meersluis. Ik schreef: "Kennelijk maakt het uit van welke kant je komt, en als dit een pelgrimspad is, dan zijn wij nu op weg naar huis".
Want dit is inderdaad een stukje van de oude heilige weg - van Sloten naar de kapel van de Heilige Stede.

de annexatie van 1921

Vòòr de annexaties van 1921 was de Schinkelbuurt "buitengebied". De Kostverlorenvaart en Schinkel vormden de grens van de stad. Op de ene oever stond je in Amsterdam, op de andere bevond je je in Sloten.

Kaart van het Vergroote Amsterdam - Collectie Atlas Kok 1921

Buiten Buurten: De Amsterdamse annexaties van 1921

WORDT VERVOLGD