mariël tten

van wie is de stad

 

mariël otten © 2006-2023 id img txt

     
 
     

avondklok in de pc

2021-01-31 © mariël otten [txt;img]

De PC is aangelegd in 1872 en heeft zich ontwikkeld tot de meest luxe winkelstraat van Nederland. SUV's, grote zonnebrillen en chique merken. De straat heeft zelfs eens op de achtste plaats gestaan van meest chique winkelstraten ter wereld, aangevoerd door Rodeo Drive in Beverly Hills. De "gewone" winkels waar de buurt ook wat aan heeft - slager, banketbakker, visboer, de kleine AH - zijn allemaal verdwenen.
Er is nog een stukje PC aan de andere kant van de Van Baerlestraat richting Vondelpark en daar heb ik in 1980 een aantal maanden mogen wonen - notabene in het familiepand van de Wibauts! die van "wie bouwt?!"

Het is januari 2021. Er is al twee zondagen op en rond het Museumplein gereld door theedrinkende wappies. Ze protesteren tegen de avondklok. De PC Hooft - slechts één straat verwijderd van het plein - is bang voor plundering en gaat zich verschansen. Voor etalages worden houten schotten geplaatst; voor sommige winkels staan zeecontainers en zelfs hoog gestapelde betonblokken. Versace, Prada, Oger, Louis Vuitton, Michael Kors. De hele straat doet mee. Het wordt een toeristische attractie. Ik denk: Je kunt wel zien dat zich onder de theedrinkende meute weinig ras-Amsterdammers bevinden want die zouden zich juist uitgedaagd voelen en zich niet door container of beton hebben laten tegenhouden". Het is immers onze stad, al denkt de PC Hooft daar vaak anders over.

Streetart Frankey is al eerder bij Prada geweest en moet natuurlijk ook iets met die betonblokken.