kapitein tje

wat willen we bewaren?

 

mariël otten 2019 © id img txt

     
ZWINNESTRIJD
Handen af van het Wad!

Natuurbescherming vs recreatie

WAAR WIJ WONEN

Dit is mijn hof

Terug op 't Gat

Oorlog op Doel

HET VICTORIAHOTEL & de slag om de Nieuwmarkt

BLOEMKOOL VAN HET LAND: Gekke koeien, pestvarkens, plofkippen ... en stikstof

De laatste boer & koe in de wei
Het spek van slager Blom
Alpenkoeien in Tijnje

STRIJD OM HEDWIGE of: de waanzin van ontpoldering en ontbossing

Kappen met kappen: meer of minder Schoorlse duinen?

Cleene Hooge: bouwen om het geld

DE TEGELWEG & beeldkwaliteit

ZIE OOK

GOUDEN JAREN ... IN ZOUTELANDE
TOEKOMST VAN DE KUST
 

de laatste boer & koe in de wei

2018 © mariël otten [txt;img]

"We moeten voorkomen dat de koeien plaatsmaken voor het paard van de dochter van de chirurg"
(Cees ik-ben-een-betere-boer-dan-politicus Veerman, minister van Landbouw 2002-07, in een interview met de Volkskrant, 26 november 2005)

Het is een bijzonder beeld. "De verdwenen boer" (2005) van Karel Gomes (1930, ook de maker van Gandhi op de Churchilllaan). Die boer staat daar niet alleen. De boerin staat achter hem. Je moet een beetje je best doen om haar te kunnen zien. Je kunt het beeld zelfs zo fotograferen dat je de boer wel en de boerin niet ziet.

Het beeld is een eerbetoon aan de (verdwenen) boeren die hier "in West" gedurende honderden jaren woonden en werkten. Het beeld is er gekomen dankzij de kinderen en kleinkinderen van die boeren.
Zie: Verdwenen boeren, blijvend verdriet (Geheugen van West 2005).

Je ziet op de foto boven de Petruskerk van het dorp (!) Sloterdijk dat wij alleen als stadswijk kennen. Het kerkje is in 1573 door de Geuzen verwoest, maar werd herbouwd (in 1663) en is vandaag de dag dus nog steeds te bewonderen. Het heeft wel veel buren gekregen. Dit was eens het stadseinde. Maar de grens tussen stad en platteland rukt op. Landbouwgrond wordt opgeofferd voor stadsuitbreiding. De stad dringt het platteland steeds verder terug.

De stadsarchitecten kregen indertijd "de vrijheid om tuinsteden naar de nieuwste inzichten te ontwerpen. De oude polderverkaveling verdween onder een plak ophoogzand, waarna elke gewenste stedelijke vorm mogelijk was" (Fred Feddes, "1000 jaar Amsterdam. Ruimtelijke geschiedenis van een wonderbaarlijke stad", 2014:247). Geen woord over de boeren. Alsof er gebouwd werd in niemandsland, het lege "wilde westen" met de boer in de rol van indiaan.

En momenteel probeert de stad op te rukken richting Lutkemeerpolder. Het volgende slachtoffer van de verstening moet de zorgboerderij De Boterbloem worden. Maar het protest tegen de verdrijving van de laatste boer(in) hier in Osdorp is nog niet verstomd.

Lees: Achtergrond bij de zaak Boterbloem: een hoofdpijndossier van GroenLinks over vastgoed en corruptie Down to Earth Magazine 26 oktober 2018.
Volg de campagne RED DE BOTERBLOEM.

Het is zes jaar geleden dat ik op dit artikel stuitte:

Cover Parool PS 15 september 2012

WORDT VERVOLGD