kapitein tje

op zoek naar zeeland

 

mariël otten © 2015 id img txt

     
 
 
HERDENKING 70 JAAR BEVRIJDING
De oorlogsjaren in Zoutelande
Herdenking bij de kerk in Zoutelande
"Uncle Beach" in Vlissingen
Bevrijdingscolonne in Vlissingen
Herdenking bij het graf in Zoutelande

ZIE OOK

Er is maar één Uncle Beach ... en dat is in Vlissingen [2019]
Bunkers in de duinen

LINKS

"Uncle Beach" (Gemeente Vlissingen)
World War II Heritage
 

bevrijdingscolonne in vlissingen

mariël otten © 2014-11-14 [txt+img]

Er trekt op twee zaterdagen een indrukwekkende bevrijdingstocht (Liberation Tour) door Zeeland. De militaire voertuigen komen uit alle delen van het land. Er rijden overigens niet alleen legervoertuigen mee, maar ook wagens die in de oorlog gebruikt werden als ambulance of als brandweerauto. De eerste bevrijdingstocht, op 25 oktober, maakt een historische verbinding tussen twee Canadese militaire begraafplaatsen. Om 8 uur 's ochtends wordt de Canadese vlag gestreken in het Belgische Aldegem. Om 3 uur 's middags wordt diezelfde vlag gehesen in Bergen op Zoom. De Canadezen speelden een belangrijke rol in de Slag om de Schelde maar betaalden ook een hoge tol: ruim 6.000 Canadezen sneuvelden, raakten gewond of vermist.
In veel dorpen langs de route worden herdenkingen en kransleggingen gehouden. Bij de Sloedam staan zeshonderd mensen, waaronder veteranen, deelnemers aan de vijfde editie van de Mallard-mars (genoemd naar en over het tracé van de overtocht van het Sloe die de Engelsen in november 1944 maakten) én leerlingen van de Oleanderhof uit Arnemuiden. Bij de ceremonie in Bergen op Zoom zijn prins Maurits, de Canadese ambassadeur James Lambert, minister Dijsselbloem en Kamervoorzitter Van Miltenburg aanwezig.

Vandaag, 1 november, is de tweede herdenkingstocht, vanuit Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren trekken colonnes op naar de Groene Boulevard in Vlissingen. De hele oorlog door is Vlissingen gebombardeerd en beschoten. De stad is een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall, het verdedigingswerk dat moet verhinderen dat de geallieerden Europa heroveren. Vlissingen ligt ook strategisch aan de monding van de Westerschelde. Er is door bezetter, bevolking en bevrijder hard gevochten. Het gebied rondom de Oranjemolen is ingericht als herdenkingsgebied. In de Oranjemolen is een expositie over de Slag om de Schelde ingericht en ook de bunker is opengesteld voor bezoekers. "Uncle Beach" en ook Park Toorenvliedt in Middelburg maken deel uit van het Europese samenwerkingsproject World War II Heritage.
Na de ceremonie op "Uncle Beach" trekt de stoet verder naar Middelburg. Daar wordt afgesloten met een defilé op het Damplein.