kapitein tje

op zoek naar zeeland

 

mariŽl otten © 2015 id img txt

     
 
 
HERDENKING 70 JAAR BEVRIJDING
De oorlogsjaren in Zoutelande
Herdenking bij de kerk in Zoutelande
"Uncle Beach" in Vlissingen
Bevrijdingscolonne in Vlissingen
Herdenking bij het graf in Zoutelande

ZIE OOK

Er is maar ťťn Uncle Beach ... en dat is in Vlissingen [2019]
Bunkers in de duinen

LINKS

"Uncle Beach" voor toeristen
VIDEO Hans Groen: Impressie van de herdenking [21 mins]
 

"uncle beach" in vlissingen

mariŽl otten © 2014-11-01 [txt+img] yvette [img]

In de vroege morgen van 1 november 1944 vertrekken geallieerde troepen vanuit Breskens richting Vlissingen. "Uncle Beach" is de codenaam die gebruikt werd voor de amfibische landing. Het is de tweede keer dat de verdedigingslinie van de Duitsers, de Atlantikwall, wordt doorbroken. De eerste keer is op 6 juni 1944: D-day, de landingen op stranden in NormandiŽ. De haven van Antwerpen is cruciaal voor de bevoorrading van de troepen. Op 4 september 1944 wordt de stad Antwerpen ingenomen door de geallieerden, maar de oevers van de Schelde zijn nog in Duitse handen en de haven is onbruikbaar. De geallieerden moeten Walcheren veroveren, de Duitsers moeten Walcheren behouden. De Slag om de Schelde gaat 85 dagen duren.

Vandaag wordt de landing nagespeeld: commando's van het Korps Commandotroepen bestormen vanuit twee landingsvaartuigen van de stichting Keep Them Landing de dijk ter hoogte van de Oranjemolen. In november '44 was en koud en winderig. Vandaag is met een temperatuur boven de 17 graden de warmste novemberdag in Vlissingen sinds het begin van de metingen in 1906. Het is druk op de boulevard. Naast de genodigden en 120 oud-commando's op de tribune staan en zitten veel toeschouwers op de dijk. Er zijn nog steeds veteranen bij die aan de landing in '44 hebben deelgenomen. Patrick Churchill (90) uit Engeland en Renť Rossey (89) uit Frankrijk zijn de eregasten tijdens de herdenking in Vlissingen. Zij mogen de opening verrichten van "Uncle Beach": het gebied bij de Oranjemolen is ingericht als herdenkingsplaats.

Majoor Marco Kroon presenteert het eerste exemplaar van het stripalbum "Vechten voor de Vrede". Het is het nieuwste album in een prachtige reeks (min of meer) historische vertellingen speciaal voor de jeugd. Eerder verschenen: "Het geheim van Michiel de Ruyter", "De Vliegende Hollander: Het VOC complot", "V-bommen op Antwerpen", "Strijd om New York", "Vincent van Gogh: De worsteling van een kunstenaar", "Strijd tegen het Water", "De 9 Levens van Van Bommel", en "Brandgevaar".