kapitein tje

op zoek naar zeeland

 

mariŽl otten © 2015 id img txt

     
 
 
HERDENKING 70 JAAR BEVRIJDING
De oorlogsjaren in Zoutelande
Herdenking bij de kerk in Zoutelande
"Uncle Beach" in Vlissingen
Bevrijdingscolonne in Vlissingen
Herdenking bij het graf in Zoutelande

ZIE OOK

Er is maar ťťn Uncle Beach ... en dat is in Vlissingen [2019]
Bunkers in de duinen

LINKS

SITE De Slag om de De Schelde
AUDIO dienst in de Catharinakerk op 2 november [2 uur +]
 

herdenking bij het graf in zoutelande

mariŽl otten © 2014-11-03 [txt+img]

Iedereen praat nog na nog na over de indrukwekkende herdenkingsdienst die gisteren is gehouden in de Catharinekerk. De kerk was stampvol. Er moesten zelfs belangstellenden opgevangen worden in de Wegwijzer waar men de dienst ook kon volgen. De hele dienst (ruim twee uur) is nog steeds te beluisteren via kerkdienstgemist.

Vandaag wordt in de druilerige regen een herdenking gehouden bij het graf van Angus Peter MacLeod. Hij kwam op 29 januari 1944 om het leven toen zijn vliegtuig in zee stortte. Het lichaam van de 37-jarige militair spoelde aan op het strand bij Zoutelande. Het is de enige militair uit de Tweede Wereldoorlog die (nog) op Zoutelande begraven ligt. Het "Oorlogsgraf van het Gemenebest" wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.
Bij de korte ceremonie zijn familieleden aanwezig. Ook leerlingen van de Willibrordusschool zijn weer present. Zij leggen bloemen op het graf. Na afloop geven de aanwezige leden van de Unie van Veteranen - ondanks de regen - uitleg aan de leerlingen over hun onderscheidingen.