kapitein tje

op zoek naar zeeland

 

mariŽl otten © 2015 id img txt

     
 
 
HERDENKING 70 JAAR BEVRIJDING
De oorlogsjaren in Zoutelande
Herdenking bij de kerk in Zoutelande
"Uncle Beach" in Vlissingen
Bevrijdingscolonne in Vlissingen
Herdenking bij het graf in Zoutelande

ZIE OOK

Er is maar ťťn Uncle Beach ... en dat is in Vlissingen [2019]
Bunkers in de duinen

LINKS

AUDIO dienst in de Catharinakerk op 2 november [2 uur +]
VIDEO Herdenking bevrijding Zoutelande 2020 [30 mins]
 

herdenking bij de kerk in zoutelande

mariŽl otten © 2014-11-01 [txt+img]

Op 1 november '44 verschijnen de eerste geallieerde schepen voor de kust van Zoutelande. Vandaag, 70 jaar later, zijn ze terug.

De herdenking bij het monument bij de kerk van Zoutelande is niet op 2 maar op 1 november, omdat ze deel uitmaakt van de bevrijdingscolonne ("Liberation Tour") die vandaag langs de dorpen richting Vlissingen en Middelburg trekt. Morgenochtend zal in de Catharinakerk een herdenkingsdienst worden gehouden, waarbij de namen van de dertig omgekomen inwoners worden voorgelezen.

Het monument bij de kerk bestaat uit een gedenksteen en een plaquette.
De gedenksteen is in november 1944 onthuld en werd geadopteerd door de Willibrordusschool. Ieder jaar wordt in de geschiedenislessen van groep 8 aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog en de strijd op Walcheren. Na de herdenkingsdienst op 2 november leggen leerlingen bloemen bij het monument.
De plaquette is aangeboden door de inwoners en opgedragen aan de bevrijders. Bij het 48ste Royal Marine Commando zijn in die eerste novemberweek van 1944 drieŽndertig doden en honderd gewonden te betreuren.
Veteranen van het 48ste Royal Marines Commando, maar ook hun kinderen en kleinkinderen, proberen elk jaar weer aanwezig te zijn bij de plechtigheden in Zoutelande. Dat wordt gezien hun hoge leeftijd steeds moeilijker.

De bevrijdingscolonne trekt verder richting Vlissingen en Middelburg. [kapiteinotje © 2014-11-]