kapitein tje

het dorp zoutelande

 

mariël otten 2008-2017 © id img txt

     
 
ZANDVRETERS
Zoutelande, Werendyke en Boudewijnskerke
Johannes de Naaier en de Willibrordusput
Jasper Leun, de geus van Zoutelande
De oude stadsmolen en het molentje
Waar is Snabbeldorp?
De kerk in het midden
De oorlogsjaren in Zoutelande
"Alle bunkers hadden een kanariepiet"
1953 en de dijk van Zoutelande
Burgemeester Kodde en de bikini's
Een toeristenkerk
De kotjes van Dingemanse
De twee Brandings
Meester Schoenmaker en de school
't Winkeltje van Jannetje
Haiku's op de duinovergang
Quiltgroep De Vlijtige Liesjes
Oranjekoorts in Zoutelande
Het groen-witte Meeuwengevoel
Serious Request Frikandellenwedstrijd
ZOUTELANDE IN DE BOEKEN
 

bunkers in de duinen: "alle bunkers hadden een kanariepiet"

© 2010-04-26 mariël otten [txt;img]

"De vogel was verplicht in alle bunkers. Pietje werd gebruikt om het koolstofmonoxidegehalte in de bunker aan te geven. Wanneer Pietje van zijn stokje viel wist men dat er iets mis was met de ontluchting", vertelt Cor Heijkoop van Stichting Bunkerbehoud. [PZC 2007-08-21].

Toen we klein waren, was de duinwandeling letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van de vakantie. Het bracht ons op het 36 meter hoge duin met prachtig uitzicht op dorp en wijde omgeving bij de koepel. Ik weet niet of ons was uitgelegd wat dat voor ding was en waar het voor gediend had. Onder de koepel lag een observatiebunker verstopt. Vanuit die bunker werd in de oorlog een periscoop door de koepel omhoog geduwd met een al even wijds uitzicht over de Westerschelde, al was dat uitzicht in oorlogstijd natuurlijk minder prachtig.

De bunkers zijn onderdeel van de Atlantikwall, een verdedigingslinie van 2685 km van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. De linie moest de geallieerde troepen tegenhouden. Zoutelande werd steunpunt Lohengrin genoemd. Johanna Kruit (in "Zoutelande verhaalt het verleden" 2009: 39) over de bunkers: "De duinen werden een grote verdedigingswal om de zeeweg naar Antwerpen af te sluiten. De Duitsers noemden dat hun "Perlenschnurr". Er kwam luchtdoelgeschut en er waren zoeklichten, batterij-instellingen en woonbunkers, proviandbunkers en schuilkelders en eromheen mijnenvelden, betonstaketsels en draadversperringen."

Bunker en tankversperring bij Zoutelande, [kapiteinotje © 2010-04-26]

Van steunpunt Lohengrin zijn nog twee bunkers over die door vrijwilligers zijn ingericht als museum. Elke woensdag- en zondagmiddag (13:00-17:00) zitten ze bij de onderste bunker die in de oorlog werd gebruikt als personeelsonderkomen om bezoekers te ontvangen. Na de dubbele granaatvaste sluisdeur kom je in een ruimte van 25 vierkante meter waar twintig soldaten gelegerd waren. Er staan twee stapelbedden, een lage bank in het midden, in de hoek een kolenkachel, een telefoon en ... de kooi met daarin de kanariepiet. Alsof de Moffen hier gisteren nog de tijd doodden met spelletjes.

 


1953 en de dijk van Zoutelande