kapitein tje

het dorp zoutelande

 

mariël otten 2008-2017 © id img txt

     
 
ZANDVRETERS
Zoutelande, Werendyke en Boudewijnskerke
Johannes de Naaier en de Willibrordusput
Jasper Leun, de geus van Zoutelande
De oude stadsmolen en het molentje
Waar is Snabbeldorp?
De kerk in het midden
De oorlogsjaren in Zoutelande
"Alle bunkers hadden een kanariepiet"
1953 en de dijk van Zoutelande
Burgemeester Kodde en de bikini's
Een toeristenkerk
De kotjes van Dingemanse
De twee Brandings
Meester Schoenmaker en de school
't Winkeltje van Jannetje
Haiku's op de duinovergang
Quiltgroep De Vlijtige Liesjes
Oranjekoorts in Zoutelande
Het groen-witte Meeuwengevoel
Serious Request Frikandellenwedstrijd
ZOUTELANDE IN DE BOEKEN
 

haiku's op de duinovergang

mariël otten © 2012-08-16 [txt;img

Van de Duinweg over het duin naar het strand. Bij de overgang 't Martgat kan de wandelaar sinds vandaag tijdens het lopen haiku's lezen. Haiku's? Ja, korte gedichten bestaande uit niet meer dan zeventien lettergrepen, bij voorkeur in een 5-7-5 patroon. Er zijn zestien haiku's, geen zeventien - er was maar plaats voor zestien stenen. Ze zijn geschreven door leden van de Haiku Kern Zeeland, opgericht in 1985. De haiku's zijn door Dominicus (Westkapelle) in de hardstenen platen gezandstraald. Belgisch hardsteen, uit het geboorteland dus van Lut Lievense-Nauts, woonachtig in Zoutelande en initiatiefneemster voor het haiku-duinpad.

Het haiku-duinpad wordt, op de eerste dag van de jaarlijkse kunstroute, geopend door wethouder René Molenaar. Molenaar, ook uit Zoutelande, heeft zelf een haiku geschreven voor Lut Lievense. Hij heeft er drie avonden aan gewerkt: " Een vrouw met geestkracht en visie haar voetstap wist de branding niet uit" . Zijn haiku past rimpelloos in het thema " zee" van de haiku's op het duinpad. Lut Lievense is in haar nopjes. Ze voelt zich vandaag " een beetje jarig" .
Wat heeft dit dorp toch met haiku's? Over Johanna Kruit, dochter van de vroegere boekhandelaar J. Kruit, Duinweg 14a, las ik ergens dat ze al vier decennia lang elke dag een haiku schrijft. De vraag blijft vandaag onbeantwoord. Ik ben wel benieuwd wat de wandelaars vinden van het haiku-duinpad.

 


Quiltgroep De Vlijtige Liesjes